Ravintolalaiva Majlandin entinen yrittäjä tuomittiin kahdesta talousrikoksesta

Janne Koivisto

Ravintolalaiva Majlandin entinen yrittäjä on tuomittu velallisen epärehellisyydestä ja kirjanpitorikoksesta.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi 50-vuotiaan miehen viiden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Hän joutuu maksamaan eri tahoille korvauksia lähes 33000 euroa. Suurimmat korvaukset menevät Verohallinnolle ja Turun kaupungille.

Syyttäjä vaati yrittäjän asettamista liiketoimintakieltoon, mutta oikeus hylkäsi vaatimuksen. Oikeus perusteli päätöstä sillä, että yrittäjä on maksanut aiemmat ulosottovelkansa ja osoittanut pyrkivänsä aidosti hoitamaan taloudelliset asiansa kuntoon.

Yrittäjä syyllistyi velallisen epärehellisyyteen, koska hän lahjoitti ja luovutti ilman hyväksyttävää syytä Kafe Gemi Oy:n varoja itselleen 20780 euroa. Siirrot ajoivat yhtiön maksukyvyttömäksi, jolloin se ei pystynyt enää maksamaan velkojaan.

Mies teki nostot 1.1.–31.12.2015. Velkojat vaativat 20.11.2015 yhtiön asettamista konkurssiin. Yhtiö asetettiin konkurssiin 8.1.2016.

Konkurssissa yhtiön varat olivat 3908,96 euroa ja velat 257206,79 euroa, josta suurin osa, 198000 euroa, oli ravintolalaivaan kohdistuvaa osamaksuvelkaa. Muista veloista suurimmat olivat 9842,43 euron verovelka ja 28876,41 euron velka Turun kaupungille.

Yrittäjä kiisti syytteen velallisen epärehellisyydestä ja vaati sen hylkäämistä. Hän myönsi, että hänelle maksettiin vuoden 2015 aikana palkkaa 56780 euroa. Maksettu palkka ei ollut hänen mukaansa tehtyyn työhön nähden kohtuuton.

Käräjäoikeus yhtyi kuitenkin syyttäjän laskelmaan. Oikeus piti kohtuullisena kuukausipalkkana 3 000 euroa, jolloin varoja oli luovutettu ilman hyväksyttävää syytä 20780 euroa.

Tuomio kirjanpitorikoksesta tuli siitä, että yrittäjä laiminlöi liiketapahtumien kirjaamisen ja merkitsi kirjanpitoon vääriä tai ainakin harhaanjohtavia tietoja liiketapahtumista.

Yrittäjä kiisti syytteen kirjanpitorikoksesta mutta myönsi syyllistyneensä tuottamukselliseen kirjanpitorikokseen. Hän myönsi, että kirjanpito oli virheellinen puuttuvan kassakirjanpidon osalta.

Yrityksen kirjanpitäjä kertoi oikeudelle, että hän oli keskustellut yrittäjän kanssa useita kertoja siitä, miten rahaa saisi yrityksestä ottaa, ja kysellyt, minne käteisvaroja oli hävinnyt. Muun muassa tällä perusteella oikeus katsoi, että yrittäjä oli syyllistynyt kirjanpitorikokseen.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, sillä osapuolet voivat valittaa siitä hovioikeuteen.

Ravintolalaiva Majland on nykyään uudella omistajalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää