Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Kuin laihaa valkoviiniä" – Turkulainen testasi: Tältä maistuu Aurajoen vesi

KAUPUNKI Asiantuntija sanoo, että maistamisessa ei ole suurta terveysriskiä.

Ei tähän taidakaan kuolla, ajattelin muutama tunti sen jälkeen, kun olin maistanut Aurajoen vettä Vähätorin Låna-veneiden laiturilta. Kokemus oli ensimmäinen ja samalla viimeinen. Tosin pitää myöntää, että vaikeinta maistamisessa oli ajatus siitä, mitä juuri nielaisin. Vesihän oikeasti maistui yllättävän raikkaalta.

Olin etukäteen kysynyt Turun ammattikorkeakoulun vesitekniikan koulutus- ja tutkimusvastaava, DI ja FT Piia Leskiseltä, otanko terveydellisen riskin juodessani Aurajoen vettä.

– Luonnonvesistä suoraan juominen on aina jonkinlainen terveysriski, hän aloittaa.

Gulp, kuuluu kurkustani.

– Silloin, kun vettä maistaa vain pienen määrän, terveysriskiä aiheuttavat lähinnä mikrobit. Kemialliset epäpuhtaudet voivat aiheuttaa ongelmia vasta, kun vettä juodaan suurempia määriä. Jotkin taudinaiheuttajamikrobit ovat sellaisia, että ne saattavat aiheuttaa oireita jo hyvin pieninäkin määrinä. Aurajokeen joutuvien taudinaiheuttajamikrobien määrä on kuitenkin nykyään melko vähäinen suhteessa virtaamaan, koska valuma-alueen jätevedet menevät siirtoviemäreitä pitkin Kakolanmäen puhdistamoon, Leskinen kertoo.

Hän sanoo terveysriskin kasvavan, mitä lähempänä potentiaalisia päästölähteitä vettä maistaa. Jos siis maistaa vettä suoraan jonkin karjasuojan alapuolelta vedestä, on mikrobiriski suurempi. Kauempana epäpuhtaudet ovat jo laimentuneet.

Leskisen mukaan vuodenajan ja sään vaikuttavan Aurajoen veden laatuun huomattavan paljon.

– Sateella sadevesi huuhtoo pelloilta ja kaupunkien läpäisemättömiltä pinnoilta paljon epäpuhtauksia mukaansa, silloin vesi on hyvin sameaa ja vedenlaatu on heikko, eli silloin en suosittelisi edes maistamaan vettä. Tämä näkyy erityisesti talvella, kun kasvipeite ei suojaa maata.

– Keväällä, jos levitetään käsittelemätöntä lantaa pelloille ja siihen päälle sataa vettä, on mikrobiongelma erityisen suuri. Aurinkoisella ja lämpimällä säällä UV-säteily tappaa bakteereja tehokkaammin. Tosin Aurajoessa UV-säteilyn vaikutus ulottuu vain pintakerrokseen ja kesällä Aurajoessa esiintyy usein sinilevää, joka voi olla myrkyllistä.

Aurajoen vesi näyttää tunnetusti kaupunkialueella umpiruskealta mutta lasissa se vaikuttaa laihalta valkoviiniltä. Miksi näin, Piia Leskinen?

– Ruskea väri on niin sanottua savisameutta, koska Aurajoen valuma-alueella on hyvin paljon savimaita. Jos vettä ottaa ihan pintakerroksesta, se voi näyttää suhteellisen kirkkaalta. Savi on erittäin hienojakoista ja laskeutuu hyvin hitaasti, mutta pintakerroksesta sitä on voinut silti laskeutua alempiin vesikerroksiin, erityisesti silloin, kun virtaus on tasaista ja rauhallista.