"Onks tää joku syötävä?" – vegaanisen yo-lakin suosio yllätti valmistajan

Vegelakin hikinauha on pvc-muovia ja lippa selluloosamassaa. Jussi Vehkasalo

Jussi Vehkasalo

Ylioppilaslakkimarkkinoilla on myös vegaanisia lakkeja. Oman vegaanisen yo-lakkinsa toi markkinoille myös Fredrikson.

– Vegaanisessa ylioppilaslakissa ei käytetä eläinperäisiä materiaaleja. Lakin hikinauha on pvc-muovia ja lippa tehdään selluloosamassasta, joka päällystetään pvc:llä, Fredrikson-lakkeja valmistavan M.A.S.I Companyn tuotekehitysjohtaja Katja Helén selostaa.

Perinteisessä lakissa eläinperäistä tuotetta löytyy lipasta ja hikinauhasta, niiden valmistuksessa käytetään nahkamassaa joka sisältää nahkarouhetta. Hienommissa ja kalliimmissa lakeissa käytetään aitoa nahkaa.

Vegelakista on keskusteltu myös esimerkiksi Twitterissä.

– Joku kyseli, että "onks tää joku syötävä lakki". No ei ole, Helén naurahtaa.

Helsingin medialukiosta tänä keväänä ylioppilaaksi kirjoittanut Helena Viljakainen kertoo lukeneensa lehdestä vegaanisista ylioppilaslakeista.

– Ostimme kuitenkin normaalin lakin. Nuorempi siskoni on vegaani, ja voisin kuvitella, että hän saattaa aikanaan hankkia vegaanisen ylioppilaslakin, Viljakainen kertoo.

Yhdessä vaiheessa kaupoista löytyi myös ylioppilaspipoja."

Vegelakkien suosio yllätti Helénin.

– Arvioimme, että niitä menisi tänä keväänä noin tuhat. Tähän mennessä niitä on kuitenkin mennyt jo parisentuhatta. Vegaanisten lakkien määrä on kuitenkin pieni valmistamiemme yo-lakkien kokonaismäärään nähden, sillä teemme vuodessa 25 000 – 30 000 lakkia, Helén jatkaa.

Hän kertoo, että vegelakkeja kyseltiin ensimmäisen kerran parisen vuotta sitten.

– Me testailimme useampia erilaisia ei-eläinperäisiä materiaaleja vegelakkiin. Hikinauha on haasteellisin lakin osa. Lakinhan pitää kestää aikaa, koska se on tuote, joka ostetaan vain kerran.

Sekä tavallisissa että vegaanisissa lakeissa lakkiosa on puuvillasamettia ja vuoriosa viskoosia.

Se, kuinka pysyvä ilmiö vegaanisista ylioppilaslakeista tulee, jää nähtäväksi.

– Erilaisia uusia trendejä ylioppilaslakin suhteen on nähty aiemminkin. Yhdessä vaiheessa kaupoista löytyi myös ylioppilaspipoja, Helén kertoo.

Ylioppilashatun vaihtoehtoja ovat myös yo-laketti, joka on hiuksiin laitettava kukkamainen ruusuke Miehille on olemassa ylioppilasmirri eli -rusetti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Palvelut