Turkulaisen toimittaja muuntautui romaniksi – tällaista kohtelua valeromani sai Turun kaupoissa

Turkulaisen toimittaja Ville Mäkilä muuntautui romanimieheksi ja selvitti, miten turkulaiset liikkeet kohtelevat romaneita. Janne Koivisto

Ville Mäkilä

Romanien syrjintä nousi julkiseen keskusteluun, kun vantaalaisen Nesteen myyjä kieltäytyi myymästä romaniasiakkaalle bensiiniä.

Tapahtuuko samaa myös Turussa? Miten romania kohdellaan turkulaisissa liikkeissä?

Kaupunkilehti Turkulainen päätti ottaa asiasta selvää. Turkulaisen toimittaja muuntautui viime perjantaina romanimieheksi, joka lähti kierrokselle Turun keskustan myymälöihin.

Testi alkaa maskeeraajan tuolilta. Toimittajan ihoa tummennetaan ja hiukset värjätään mustaksi. Myös kampausta ja kulmakarvoja siistitään. Vaatetuksena on vaalea kangastakki, valkoinen kauluspaita, solmio ja suorat mustat housut.

Täydellinen romani, kehuvat työkaverit.

Kierros alkaa Hansakorttelista. Valeromani kiertelee kaupoissa ja koskettelee myytäviä tavaroita. Yhdenkään myymälän henkilökunta tai vartijat eivät näytä kiinnittävän häneen huomiota.

Jotkut vastaantulijat katsovat romania pitkään, mutta moni ei näytä huomaavan häntä lainkaan.

Katseita näyttää tulevan enemmän iäkkäiltä turkulaisilta. Poikkeuksen tekee kaksi nuorta poikaa, jotka tuijottavat valeromania ja alkavat supista selän takana.

Testi jatkuu Sokos Wiklundilla. Tavaratalon aulassa keski-ikäinen nainen tuijottaa pitkään, mutta kaupan henkilökunta käyttäytyy aivan normaalisti.

S-market Wiklundin romani kiertää läpi ostamatta mitään. Juustotiskin myyjä tuijottaa pitkään mutta ei sano mitään. Kun valeromani kävelee kassajonon ohi ilman ostoksia, kassamyyjä ei kiinnitä häneen huomiota.

Romani vierailee myös K-marketissa, joka kierretään läpi ostamatta mitään. Sielläkään kassamyyjä ei kiinnitä romaniin huomiota.

Romanikohu alkoi vantaalaiselta Nesteeltä. Suunnataanpa siis vielä Kaskentien Nesteelle.

Valeromani kiertää myymälän ostamatta mitään. Kassalla työskentelevä nuori nainen seuraa katseellaan hänen liikkeitään. Paikalla on myös vartija, mutta hän ei liikauta evääkään.

Romani käveli myös pysäköidyn poliisiauton ohi. Poliisipartio ei kiinnitä häneen minkäänlaista huomiota.

Kierroksen perusteella romanimies saa asioida turkulaisissa liikkeissä rauhassa. Ennakkoluulot näkyvät vain joidenkin asiakkaiden pitkissä katseissa.

Aiheeseen liittyvää

  1. "Olisit pukeutunut romaninaiseksi" – Näin romanit kommentoivat Turkulaisen kohuttua valeromanitestiä 30.5.2018 6:00
  2. Romanien syrjintä on Turussa arkipäivää: "Se ei ole kiva tilanne, kun sinut käännytetään ovelta" 30.5.2018 6:00
  3. Perheenisä ällistyi Neste-asemalla – IL: "Myyjä sanoi heti, että mene seteliautomaatille" 14.5.2018 19:45
  4. Ei asiaa kauppaan, ei tarjoilla ravintolassa – romanien syrjintä edelleen rankkaa 10.1.2018 20:00

Kommentoi

Palvelut