Turkulaisen toimittaja muuntautui romaniksi – tällaista kohtelua valeromani sai Turun kaupoissa

Romanien syrjintä nousi julkiseen keskusteluun, kun vantaalaisen Nesteen myyjä kieltäytyi myymästä romaniasiakkaalle bensiiniä.

Tapahtuuko samaa myös Turussa? Miten romania kohdellaan turkulaisissa liikkeissä?

Kaupunkilehti Turkulainen päätti ottaa asiasta selvää. Turkulaisen toimittaja muuntautui viime perjantaina romanimieheksi, joka lähti kierrokselle Turun keskustan myymälöihin.

Testi alkaa maskeeraajan tuolilta. Toimittajan ihoa tummennetaan ja hiukset värjätään mustaksi. Myös kampausta ja kulmakarvoja siistitään. Vaatetuksena on vaalea kangastakki, valkoinen kauluspaita, solmio ja suorat mustat housut.

Täydellinen romani, kehuvat työkaverit.

Kierros alkaa Hansakorttelista. Valeromani kiertelee kaupoissa ja koskettelee myytäviä tavaroita. Yhdenkään myymälän henkilökunta tai vartijat eivät näytä kiinnittävän häneen huomiota.

Jotkut vastaantulijat katsovat romania pitkään, mutta moni ei näytä huomaavan häntä lainkaan.

Katseita näyttää tulevan enemmän iäkkäiltä turkulaisilta. Poikkeuksen tekee kaksi nuorta poikaa, jotka tuijottavat valeromania ja alkavat supista selän takana.

Testi jatkuu Sokos Wiklundilla. Tavaratalon aulassa keski-ikäinen nainen tuijottaa pitkään, mutta kaupan henkilökunta käyttäytyy aivan normaalisti.

S-market Wiklundin romani kiertää läpi ostamatta mitään. Juustotiskin myyjä tuijottaa pitkään mutta ei sano mitään. Kun valeromani kävelee kassajonon ohi ilman ostoksia, kassamyyjä ei kiinnitä häneen huomiota.

Romani vierailee myös K-marketissa, joka kierretään läpi ostamatta mitään. Sielläkään kassamyyjä ei kiinnitä romaniin huomiota.

Romanikohu alkoi vantaalaiselta Nesteeltä. Suunnataanpa siis vielä Kaskentien Nesteelle.

Valeromani kiertää myymälän ostamatta mitään. Kassalla työskentelevä nuori nainen seuraa katseellaan hänen liikkeitään. Paikalla on myös vartija, mutta hän ei liikauta evääkään.

Romani käveli myös pysäköidyn poliisiauton ohi. Poliisipartio ei kiinnitä häneen minkäänlaista huomiota.

Kierroksen perusteella romanimies saa asioida turkulaisissa liikkeissä rauhassa. Ennakkoluulot näkyvät vain joidenkin asiakkaiden pitkissä katseissa.

Muokattu 22.6.2022 kello 17.26: Lisätty alkuperäinen kainalojuttu Syrjintäkohu alkoi Nesteeltä ja toimittajan kommentti.

Syrjintäkohu alkoi Nesteeltä

Romaneihin kohdistuva syrjintä sai laajasti näkyvyyttä toukokuussa, kun vantaalaisella Neste-huoltoasemalla myyjä kieltäytyi myymästä bensiiniä romaniasiakkaalle. Asiakas olisi maksanut tankkauksen kassalla käteisellä, mutta myyjä kieltäytyi ja kehotti tätä maksamaan seteliautomaatilla.

Asiakas tallensi tilanteen videolle, jossa käy suoraan ilmi, että kieltäytyminen johtuu asiakkaan etnisestä alkuperästä.

Video levisi laajasti sosiaalisessa mediassa. Poliisi aloitti rikostutkinnan epäillystä syrjinnästä.

Neste on pahoitellut tapahtumia ja luvannut selvittää tapauksen.

Kommentti

Avartava kokemus

Kierros kaupungilla romaniksi maskeerattuna oli avartava kokemus. Sain huomata ihmisten pitkät halveksuvat katseet ja supattelun selän takana. Pelkästään siksi, että olin romani. Kokemukseni ovat vain murto-osa siitä, mitä romanit joutuvat kohtaamaan päivittäin.

Romaneiden kokema syrjintä ja ennakkoluulot ovat juurtuneet yhteiskuntaamme niin syvälle, että niihin ei osata edes kiinnittää huomiota. Samalla kun kaikki maahanmuuttoon kohdistuva aiheellinenkin kritiikki leimataan välittömästi rasismiksi, Suomen romaniväestön syrjintä ei ennen Nesteen kohutapausta ole vaikuttanut kiinnostavan ketään.

Moni romani on joutunut vaihtamaan sukunimeään, jotta heillä olisi paremmat mahdollisuudet työllistyä. Usein sanotaan, että romanit itse ylläpitävät heihin kohdistuvia ennakkoluuloja. Valtaväestön ennakkoluulojen takia romaneiden on haastavaa päästä mukaan yhteiskuntaan, jolloin riski syrjäytymiseen rikoksen tielle päätymiseen on suuri.

Ville Mäkilä

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut