Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Raisiokin sai oman keskustavision – katso hurjat havainnekuvat tulevaisuuden kaupungista

Raisiolle on avautumassa ainutlaatuinen tilaisuus uudistaa kaupungin keskustaa.

Keskustaa halkova E18-tie muutetaan tunneliksi 2020-luvulla. Tunnelin myötä kaupungin ytimeen syntyy poikkeuksellisesti uutta maa-aluetta.

Turun seudun joukkoliikenneratkaisu voi tuoda Raision keskustaan myös raitiotie- tai superbussilinjaston.

Muutokset vaativat asemakaavoitusta, jonka tueksi kaupunki on laatinut keskustavision. Visiossa Raision keskusta on vihreä ja hyvin saavutettava innovaatiokeskus ja kohtaamispaikka.

Raision rakentuminen risteyksen ympärille on luonut kaupunkiin hyvät yhteydet, mutta se on tuonut kaupungin keskustaan myös liikenteen melun ja pölyn.

Raision uudessa keskustavisiossa hyödynnetään kaupungin hyvää saavutettavuutta, mutta keskusta yhdistetään ympäröiviin viheralueisiin. Uuden keskustarakenteen monimuotoiset viheralueet, korttelipuistot ja viheryhteydet luovat alueelle omaleimaista identiteettiä.

Raisiosta tulee alueen solmukohta, joka edistää innovatiivista liiketoimintaa sekä nykyaikaista asumista ja ulkoilua viihtyisässä ympäristössä.

Keskustavisio kattaa tunnelin lähialueet sekä Varppeenaukion, Tasalanaukion ja Soliniuksenkujan ympäristöä. Tunneli alkaa Raisiontien ja E18-tien risteyksestä ja se on noin 450 metriä pitkä.

Uuden Raision tärkeimmät osa-alueet ovat keskustan porttina toimivat korkeat rakennukset ja niiden välissä oleva talvipuutarha, josta avautuu tunnelin kannelle rakentuva puisto. Puisto yhdistää keskustarakenteen ja luo suuren vihreän maiseman keskelle Raisiosta.

Myös muut keskustan alueet jäsentyvät kaupunkitilojen sarjaksi. Keskustapuistoa ympäröivät uudenlaiset townhouse-asuinkorttelit. Liikekeskustan rakennuskantaa uudistetaan ja tiivistetään ajan kuluessa.

Raitiotien- tai superbussin päätepysäkki sijoittuisi uuden keskusta-aukion tuntumaan, lähelle nykyisellä paikallaan säilyvää toria. Keskustavisio edistää myös kevyen liikenteen mahdollisuuksia luomalla uusia jalankulun ja pyöräilyn yhteyksiä keskustan poikki.