Eläinjärjestö Animalian ulostulo saa ymmärrystä kalastajalta: "Tuulet puhaltavat nyt niin"

Vastuullinen vapaa-ajankalastaja osaa saaliin käsittelyn perusteisiin kuuluvan saaliskalan nopean tainnutuksen ja verestyksen. Crista Lassfolk-Feodoroff

Crista Lassfolk-Feodoroff

Animalian huoli kalojen kohtelusta ja eläinsuojelullisista oikeuksista saa osittain ymmärrystä Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön toiminnanjohtajalta, biologi Markku Marttiselta Hän allekirjoittaa Animalian toiveetsiltä osin, että kalojen mahdollinen kipu ja kärsimys tulee pyrkiä minimoimaan jokaisen kalastajan toimesta.

– Vaikka kalojen kärsimystä ei edelleenkään ole tieteellisesti todistettu, on selvää, että kalastuksen on oltava eettisesti kestävää, Marttinen kommentoi.

Hän selventää sen tarkoittavan sitä, että saalistettu kala tulee tappaa heti tai vapauttaa mahdollisimman pienin vaurioin. Markku Marttinen toivoo jokaisen kalastusta harjoittavan tutustuvan vastuullisen ja eettisen kalastamisen ohjeistuksiin, jotka löytyvät osoitteesta vapaa-ajankalastaja.fi/vastuullinen.

– Tuulet puhaltavat nyt niin, että myös vapaa-ajan kalastuksen pitää kestää tarkastelua.

Animalian toive siitä, että eväkkäät jätettäisiin kokonaan pois ruokalautasilta, ei saa Marttiselta ymmärrystä. Suomessa on noin 1,5 miljoonaa vapaa-ajankalastajaa, ja Marttinen painottaa kalastuksen olevan olennaisen tärkeänä suomalaisten luontosuhteen ja hyvinvoinnin kannalta. Hän muistuttaa myös kalan terveysvaikutuksista.

– Kalan omegahapot ehkäisevät tutkitusti sydän- ja verisuonitauteja, eikä se ole korvattavissa kasviksilla, Marttinen sanoo.

Hän ei usko hetkeäkään, että kalastus loppuisi tai että suomalaiset luopuisivat kalasta ravintona. Siihen hän uskoo, että kalankasvatus voi muuttua nykyistä eläinystävällisemmäksi tarpeen tai pakon sanelemana.

– Animalian esiin nostama kalojen hidas teurastaminen kalankasvattamoissa oli minullekin uutinen, Marttinen sanoo.

Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestöön kuuluu noin 40 000 jäsentä. Animalian torstaina julkistama kannanotto sai tänään yhteisen vastineen Kalatalouden Keskusliitolta, Suomen Ammattikalastajaliitolta, Suomen Kalakauppiasliitolta, Suomen Kalankasvattajaliitolta ja Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestöltä.

Ne vakuuttivat, että kala-alalla eletään luonnon ehdoilla, luontoa kunnioittaen.

– Suurin osa uudesta tutkimustiedosta osoittaa, että kalat tuntevat kipua. Kivunaistimuksen tai -kokemuksen laatua ei kuitenkaan tunneta täysin. Eläinsuojelulain mukaan eläimiä on kohdeltava hyvin eikä niille saa aiheuttaa tarpeetonta kipua tai kärsimystä. Tämä koskee myös kaloja.

– Ammattikalastaja tai kalankasvattaja lopettaa kalansa nopeasti paikan päällä. Myös kalastusta harrastava vapaa-ajankalastaja osaa saaliin käsittelyn perusteisiin kuuluvan saaliskalan nopean tainnutuksen ja verestyksen.

Kala-ala haluaa yhdessä tuoda esille, että on sekä kalastajan että kalankasvattajan etujen mukaista kohdella kalaa hyvin. Hyvinvoivasta, asianmukaisella tavalla lopetetusta kalasta saadaan paras lopputulos myös elintarvikkeen laadun näkökulmasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää