Tyypillisin ilmastoteko on jätteiden lajittelu – vähiten kiinnostaa ruokavalintojen ympäristövaikutus

TUTKIMUS Naiset kunnostautuvat ilmastoystävällisen ruokavalion noudattamisessa, materiaalien kierrätyksessä sekä yksityisautoilun välttämisessä selvästi miehiä useammin.

Suomalaisten yleisin ympäristöteko on kotitalousjätteiden kierrättäminen, jota 64 prosenttia suomalaisista tekee päivittäin. Crista Lassfolk-Feodoroff

toimitus

Suomalaisten huoli ilmastonmuutoksesta ei näy juurikaan elämäntyylissä ja arjen valinnoissa, kertoo tuore tutkimus.

Tyypillisin ilmastoteko suomalaisten arjessa on jätteiden lajittelu, jota 64 prosenttia suomalaisista tekee päivittäin. Vähiten innostusta herättävät ruokavaliota koskevat ilmastoteot: 60 prosenttia suomalaisista välttää lihaa harvoin tai ei koskaan, ja kasvispainotteista ruokavaliota suosii päivittäin ainoastaan kymmenen prosenttia suomalaisista. Julkisia kulkuneuvoja käyttää ainoastaan kolmasosa suomalaisista, ja puolet suomalaisista on vannoutuneita yksityisautoilijoita.

Sukupuoli selitti tutkimuksessa vahvasti ilmastoystävällisen elämäntyylin noudattamista. Suurimmat erot naisten ja miesten arjen ilmastoteoissa liittyvät kasvispainotteisen ruokavalion suosimiseen, yksityisautoiluun sekä materiaalien kierrätykseen. Naiset kunnostautuvat ilmastoystävällisen ruokavalion noudattamisessa, materiaalien kierrätyksessä sekä yksityisautoilun välttämisessä selvästi miehiä useammin.

Ilmastomyönteisyys näkyy myös nuorten 16–24 -vuotiaiden elämäntyylissä. Nuoret ovat kunnostautuneita erityisesti ilmastomyönteisen ruokailun ja joukkoliikenteen käytön osalta.

– Nuoret ovat avainroolissa ilmastotalkoissa. Meistä jokaisen panosta tarvitaan. Ilmastonmuutoksen kannalta on ratkaisevaa, minkälaisia arjen tottumuksia ja kulutusvalintoja nuoret omaksuvat. Lisäksi omien vaikutusmahdollisuuksien oivaltaminen on voimauttavaa, summaa #oispatulevaisuus-vastuullisuuskampajan lähettiläs, kansanedustaja Jani Toivola (vihr.).

Ilmastonmuutos suomalaisten arjessa -tutkimuksen mukaan lähes 40 prosenttia suomalaisista suhtautuu pessimistisesti omiin vaikutusmahdollisuuksiin ilmastonmuutoksen hillitsemisen osalta. Sukupuolten välinen ero asenteissa oli merkittävä: Naisista pessimistisesti omiin vaikutusmahdollisuuksiin suhtautuu 31 prosenttia, kun taas miehistä peräti 45 prosenttia on pessimistisellä linjalla.

Lähes neljäkymmentä prosenttia suomalaisista uskoo, ettei omilla valinnoilla ole vaikutusta ilmastonmuutokseen.

Tutkimus osoitti selkeän yhteyden kuluttajien asenteiden ja arjen ilmastotekojen välillä: Optimistisesti omiin vaikutusmahdollisuuksiin suhtautuvien arjessa näkyvät ilmastomyönteiset valinnat ja pessimistien arjessa ilmastoteot ovat vähäisemmässä roolissa.

Sitran ilmastoratkaisujen johtaja Janne Peljo korostaa, että kuluttajat ovat avainroolissa globaalin ilmastokriisin ratkaisemisessa.

– Suomalaisten hiilijalanjälki on kansainvälisesti verraten korkea, ja se muodostuu pääosin asumisen, syömisen, liikkumisen ja kulutuksen aiheuttamista päästöistä. Näin ollen myös suomalaisten elämäntyylillä ja valinnoilla on vaikutusta globaalin ilmastokriisin ratkaisemisessa. Vastuu tulevaisuudesta on jokaisella meistä yksilöinä ja maapallon asukkaina.

Ilmastonmuutos suomalaisten arjessa -tutkimus toteutettiin kuluvan vuoden maaliskuussa verkkokyselynä tuhannelle 17–64 -vuotiaalle suomalaiselle. Tutkimus toteutettiin on osa Estrellan #oispatulevaisuus-vastuullisuuskampanjaa.

Suosi kasvispohjaista ruokavaliota. Täytä puolet lautasestasi kotimaisilla, lähellä ja luonnonmukaisesti tuotetuilla kasviksilla.

Tuo lautasellesi proteiinin lähteeksi typpeä sitovia palkokasveja, kuten härkäpapua.

Lihan - erityisesti naudanlihan - ilmastovaikutukset ovat suuret. Naudanlihalle parempia vaihtoehtoja ovat broilerinliha ja kala. Muista kotimaisuus ja kohtuullisuus!

Juuston ilmastovaikutukset ovat suuret. Vegaanijuustot tarjoavat hyvän vaihtoehdon.

Ruokajuomana vesi on ilmastolle ystävällisempi vaihtoehto kuin maito.

Suosi kotimaista perunaa ja ohraa kaukaa tuodun riisin sijaan. Ne ovat myös ravintoarvollisesti parempia vaihtoehtoja.

Ole tarkkana palmuöljyn suhteen. Noin puolet pakatuista elintarvikkeista sisältää palmuöljyä. Palmuöljyn tuotantoon liittyy maailman uhanalaisimmilla sademetsäalueilla tapahtuvaa sademetsien raivausta, mikä kiihdyttää ilmastonmuutosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu