Enää 20 päivää aikaa – uusien jätehuoltomääräyksien siirtymäaika päättyy Turussa, oletko jo varautunut näihin mullistuksiin?

Janne Koivisto

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta päätti 1.6.2017 uusista jätehuoltomääräyksistä.

Hyötyjätteiden lajitteluvelvollisuus kiinteistöillä muuttuu siirtymäajan jälkeen 1.6.2018 mennessä.

Tällöin taajama-alueiden asuinkiinteistöillä syntyvät metallijätteet on kerättävä omiin astioihin, jos huoneistoja on vähintään neljä.

Biojäte ja pakkauslasi on kerättävä erilleen, jos huoneistoja on vähintään 10.

Muovipakkausten keräys kiinteistöillä alkaa uutena. Muovipakkaukset, samoin kuin kartonkipakkaukset, on kerättävä erilleen, jos huoneistoja on vähintään 20.

Keräysvelvoitteet koskevat ainoastaan taajama-alueita, koska tarkoituksena on se, että jätejakeiden hyötykäytöllä saavutetaan enemmän vältettyjä kasvihuonekaasupäästöjä kuin keräyksestä ja käsittelystä aiheutuu.

Salon seudulla aiemmin sekajätteeksi nimitettyä jätelajia kutsutaan vastaisuudessa polttokelpoiseksi jätteeksi, kuten Turun seudulla.

Polttokelpoisen jätteen jäteastian pisin mahdollinen tyhjennysväli pidentyy 8 viikosta 12 viikkoon, jos kiinteistöllä syntyvä biojäte kerätään erilleen tai kompostoidaan kiinteistöllä ja hyötyjätteet viedään kierrätyspisteeseen tai erilliskerätään kiinteistöllä.

Tyhjennysväliä pidennettiin, sillä muovipakkauksia kierrättäville kotitalouksille kertyy omaan jäteastiaan entistä vähemmän polttokelpoista jätettä.

Jätehuoltomääräyksissä annetaan myös asumisen jätevesien lietesäiliöiden tyhjentämistä ja lietteen käsittelyä koskevia määräyksiä.

Kaikkien vakituisten asuntojen ja vapaa-ajan asuntojen, joissa on vesivessa, jätevesien sakokaivot tulee tyhjentää vähintään kerran vuodessa. Jos vapaa-ajan asunnolla syntyy vain pesuvesiä, sakokaivot on tyhjennettävä vähintään joka toinen vuosi.

Jätehuoltomääräyksiä yhtenäistettiin muiltakin osin, sillä aiemmin alueella on ollut voimassa kahdet eri määräykset Turun Seudun Jätehuolto Oy:n ja Rouskis Oy:n fuusiota edeltävältä ajalta.

Määräykset koskevat Auran, Kaarinan, Kemiönsaaren, Liedon, Marttilan, Maskun, Mynämäen, Naantalin, Nousiaisten, Paimion, Paraisten, Pöytyän, Raision, Ruskon, Salon, Sauvon ja Turun kuntia ja kaupunkeja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää