Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turkulaisia tuomareita kuuluu vapaamuurareihin – professori: "Kyllä se on ongelma riippumattomuudelle"

VAPAAMUURARIT Useita Turun seudulla asuvia tuomareita kuuluu vapaamuurareihin. Oikeustieteen professori Johanna Niemi pitää asiaa ongelmallisena.

Useita Turun seudulla asuvia hovioikeudenlaamanneja, notaareja ja varatuomareita kuuluu vapaamuurareihin. Tämä käy ilmi Hymyn vuonna 2016 julkaisemalta vuoden 2015 jäsenlistalta.

Vapaamuurareihin kuuluva Turun seudulla asuva eläköitynyt tuomari ei koe vapaamuurariuden olevan ongelma tuomioistuimen riippumattomuudelle. Hän suostui haastatteluun ainoastaan nimettömänä.

– Ei jäsenyys vaikuta tuomarin tehtäviin mitenkään, hän vakuuttelee.

Tuomarin mukaan hän on pyrkinyt siirtämään oikeusjutun käsittelyn toiselle tuomarille, jos jutussa osapuolena on toinen vapaamuurari.

– Tilanteita on tullut vastaan todella harvoin. Vapaamuurarit ovat erittäin kunnollista väkeä.

Sitä tuomari ei halua kertoa, miten päätyi vapaamuurareiden jäseneksi.

ProfessoriJohanna Niemi Turun yliopistolta näkee, että vapaamuurareihin kuuluminen on ongelmallista tuomioistuinten riippumattomuudelle.

– On se ongelmallista. Tuomareilla on sananvapaus ja yhdistymisoikeus kuten muillakin ihmisillä, mutta vapaamuurareihin liittyy erityiskysymyksiä.

Vapaamuurareiden jäsenyys on salaista eikä järjestöstä tiedetä paljoa. Yhdistys julkistaa jäsenmatrikkelin kahden vuoden välein, joka tulisi toimittaa muun muassa Kansalliskirjastoon.

Jäsenlistan saaminen on silti hankalaa. Esimerkiksi Ylen MOT-toimitus teki virallisen tietopyynnön Kansalliskirjastolle vapaamuurarien jäsenlistasta vuonna 2013, mutta arkistoista löytyi ainoastaan kymmenen vuotta vanhoja jäsenlistoja.

Vapaamuurareihin kuuluvan tuomarin tulee jäävätä itsensä jutusta, jossa on osapuolena toinen vapaamuurari. Vapaamuurareihin kuuluvat vannovat valan, jonka mukaan he eivät esimerkiksi saa tuomita toisiaan.

– Vapaamuurareihin kuuluvan tuomarin pitäisi jäävätä itsensä sellaisen asian käsittelyssä, jossa on jollain tapaa toinen vapaamuurari osallisena. Oikeudenkäymiskaaressa on huolelliset säädökset siitä, milloin tuomari on jäävi.

Jääviyden valvominen on käytännössä ollut mahdotonta, sillä jäsenlistat ovat vaikeasti saatavilla.

Eduskunnan oikeusasiamies on katsonut muurarijäsenyyden olevan niin merkittävä asia, että tuomioistuimissa toimivien tuomareiden on tehtävä jäsenyydestä virallinen ja julkinen sidonnaisuusilmoitus.

– Jos tuomarille tulee jääviystapauksia kovin paljon, alkaa olla käytännön ongelma, miten hän pystyy toimimaan tuomioistuimessa. Luulen, että sellainen ei helposti tule eteen, Niemi arvelee.