Turkulaisia tuomareita kuuluu vapaamuurareihin – professori: "Kyllä se on ongelma riippumattomuudelle"

VAPAAMUURARIT Useita Turun seudulla asuvia tuomareita kuuluu vapaamuurareihin. Oikeustieteen professori Johanna Niemi pitää asiaa ongelmallisena.

Useita tuomareita kuuluu vapaamuurareihin. Kuvassa Turun hovioikeus. Ville Mäkilä

Ville Mäkilä

Useita Turun seudulla asuvia hovioikeudenlaamanneja, notaareja ja varatuomareita kuuluu vapaamuurareihin. Tämä käy ilmi Hymyn vuonna 2016 julkaisemalta vuoden 2015 jäsenlistalta.

Vapaamuurareihin kuuluva Turun seudulla asuva eläköitynyt tuomari ei koe vapaamuurariuden olevan ongelma tuomioistuimen riippumattomuudelle. Hän suostui haastatteluun ainoastaan nimettömänä.

– Ei jäsenyys vaikuta tuomarin tehtäviin mitenkään, hän vakuuttelee.

Tuomarin mukaan hän on pyrkinyt siirtämään oikeusjutun käsittelyn toiselle tuomarille, jos jutussa osapuolena on toinen vapaamuurari.

– Tilanteita on tullut vastaan todella harvoin. Vapaamuurarit ovat erittäin kunnollista väkeä.

Sitä tuomari ei halua kertoa, miten päätyi vapaamuurareiden jäseneksi.

ProfessoriJohanna Niemi Turun yliopistolta näkee, että vapaamuurareihin kuuluminen on ongelmallista tuomioistuinten riippumattomuudelle.

– On se ongelmallista. Tuomareilla on sananvapaus ja yhdistymisoikeus kuten muillakin ihmisillä, mutta vapaamuurareihin liittyy erityiskysymyksiä.

Vapaamuurareiden jäsenyys on salaista eikä järjestöstä tiedetä paljoa. Yhdistys julkistaa jäsenmatrikkelin kahden vuoden välein, joka tulisi toimittaa muun muassa Kansalliskirjastoon.

Jäsenlistan saaminen on silti hankalaa. Esimerkiksi Ylen MOT-toimitus teki virallisen tietopyynnön Kansalliskirjastolle vapaamuurarien jäsenlistasta vuonna 2013, mutta arkistoista löytyi ainoastaan kymmenen vuotta vanhoja jäsenlistoja.

Vapaamuurareihin kuuluvan tuomarin tulee jäävätä itsensä jutusta, jossa on osapuolena toinen vapaamuurari. Vapaamuurareihin kuuluvat vannovat valan, jonka mukaan he eivät esimerkiksi saa tuomita toisiaan.

– Vapaamuurareihin kuuluvan tuomarin pitäisi jäävätä itsensä sellaisen asian käsittelyssä, jossa on jollain tapaa toinen vapaamuurari osallisena. Oikeudenkäymiskaaressa on huolelliset säädökset siitä, milloin tuomari on jäävi.

Jääviyden valvominen on käytännössä ollut mahdotonta, sillä jäsenlistat ovat vaikeasti saatavilla.

Eduskunnan oikeusasiamies on katsonut muurarijäsenyyden olevan niin merkittävä asia, että tuomioistuimissa toimivien tuomareiden on tehtävä jäsenyydestä virallinen ja julkinen sidonnaisuusilmoitus.

– Jos tuomarille tulee jääviystapauksia kovin paljon, alkaa olla käytännön ongelma, miten hän pystyy toimimaan tuomioistuimessa. Luulen, että sellainen ei helposti tule eteen, Niemi arvelee.

Vapaamuurarit Suomessa

Suomessa on noin 7 000 vapaamuuraria. Järjestöstä ja sen toiminnasta tiedetään edelleen hyvin vähän. Vapaamuurarit vannovat liittyessään valan, joka kieltää kertomasta järjestön toiminnasta ulkopuolisille.

Jäsenet toimivat usein yhteiskunnallisesti merkittävässä asemassa. Yhdistyksen jäsenlistassa korostuvat etenkin ekonomit, johtajat, rehtorit, ylilääkärit ja varatuomarit.

Keskusjärjestö Suomen Suurloosi perustettiin vuonna 1924.

Loosi on nimitys vapaamuurareiden osastolle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää