Kysely Vanhan Suurtorin kehittämisestä on pian valmis – avoin tilaisuus 16.5.

toimitus

Vanha Suurtori ja sitä ympäröivä alue oli keskiajalla Turun kaupallinen ja hallinnollinen keskus. Torin varrelle rakennettiin aikoinaan kaupungin ensimmäiset kivirakennukset, jotka kärsivät pahoin ja osa tuhoutui Turun palossa 1827. Nykyiset rakennukset ovat pääosin palon jälkeiseltä ajalta 1800-luvulta. Vanhalla Suurtorilla järjestetään vuosittain torin vanhaa historiaa kunnioittaen jo perinteeksi muodostuneet Keskiaikaiset markkinat ja Joulumarkkinat.

Turussa on pitkään käyty keskustelua Vanhan Suurtorin elävöittämisestä ja siihen liittyviä selvityksiä ja kyselyjä on tehty useaan otteeseen menneiden vuosien aikana. Niistä saatujen tuloksien vieminen käytäntöön on kuitenkin osoittautunut haasteelliseksi, usein johtuen mittavista rakennuksiin ja kulkuväyliin kohdistuvista muutostoiveista. Tilapäisen käytön kautta tapahtuva elävöittäminen on jäänyt aiemmissa kehittämisselvityksissä sivurooliin.

Turkuseura ja Keskikaupunkiseura Tälpual jokke ry toteuttivat kuluneen kevään aikana kyselyn, jossa selvitettiin Vanhan Suurtorin ja siihen yhteydessä olevien Brinkkalan pihan ja Luostarin välikadun elävöittämistä tilapäisin käytöin. Kyselyyn on 6.5. mennessä kertynyt jo 449 vastausta. Kysely on auki 10.5. saakka.

Yleisötilaisuudessa 16.5. klo 18 julkistetaan kyselyn tulokset. Tilaisuudessa kommenttipuheenvuoron pitää Turun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Elina Rantanen ja lyhyen alustuksen Vanhan Suurtorin värikkäästä menneisyydestä FT Panu Savolainen. Tilaisuus pitää sisällään työpajaosuuden, jossa annettuja ehdotuksia jalostetaan yhdessä.

Turkuseura ja Keskikaupunkiseura Tälpual jokke ry tulevat tekemään kyselyn ja työpajan tuotoksien pohjalta Turun kaupungille aloitteen Vanhan Suurtorin kehittämisestä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut