Vuoden 1918 -tapahtumia tutkinut Paleface: Sisällisodassa oli punaisten ja valkoisten lisäksi kolmaskin puoli, joka usein unohdetaan

Paleface tulee Varissuolle. Saara Autere

Toni Tervo

– Joukkohaudat ja lapsisotilaat ovat asioita, jotka helposti yhdistetään Afrikan sotiin, Lähi-itään tai vaikka Bosnian konfliktiin. Kuitenkin moni ei tajua tai tiedä, että sata vuotta sitten meillä oli täällä Suomessa ihan samanlaista. Samanlainen kaaos ja katastrofi.

Rap-artisti Palefacelle aihe on tärkeä. Hän kertoo olleensa viimeisen kymmenen vuoden ajan todella kiinnostunut Suomen sisällissodasta ja vuoden 1918 tapahtumista.

– Vanhana ihmisoikeusaktivistina tajusin yhtäkkiä tietäväni paljon Itä-Timorin kansanmurhasta, mutta oman historiamme tapahtumat olivat jääneet pimentoon, mies avaa.

Viime vuosina hän onkin päässyt tutustumaan aiheeseen oikein urakalla. Hän on käsitellyt sisällissotaa jo aiemmin kappaleidensa sanoituksissa. Nyt räppäri on kuitenkin omistanut kokonaisen Lauluja sisällissodasta -kappaleen aiheelle.

Kyseessä on tunnuskappale samannimiseen 3-osaiseen tv-sarjaan, jossa käsitellään sitä, mitä sisällissodasta pitäisi muistaa. Ohjelmassa Paleface kerää lauluunsa aiheita muun muassa tapaamalla asiantuntijoita, tavallisia ihmisiä ja taiteilijoita, jotka ovat pohtineet teoksissaan sata vuotta sitten käytyä julmaa sotaa.

– On tosi kiinnostavaa miten tätä traumaa on purettu esimerkiksi taiteen avulla. Sehän oli vuosikymmeniä sodan jälkeen painettu piiloon, koska yhteiskunta vaati sitä päästäkseen eteenpäin. Esimerkiksi hävinneiden punaisten kertomuksia käsitellyt kirja painettiin Yhdysvalloissa ja siitä lähetettiin kopioita Suomeen. Ne kirjat kuitenkin takavarikoitiin ja tuhottiin. Asiasta ei tuolloin vaan haluttu puhua. Edes omille lapsille.

Sodan tutkiminen toi myös miehelle esiin asioita, joita sisällissodasta ei usein ajatella.

– Useinhan sanotaan, että Suomi jakautui kahtia. Oli kuitenkin olemassa kolmas ryhmä: siviilejä, jotka pysyivät puolueettomana eivätkä lähteneet mukaan koko sotaan. Se unohdetaan aika usein. Tutkin sarjan aikana omaa esimerkiksi omaa sukuani, eikä sieltä löytynyt yhtään mainintaa punaisista tai valkoisista.

– Hirveän yleistä on myös luoda sellainen ajatus, että punakaartiin liityttiin ylevän vallankumousideaalin nimessä. Siihen aikaan ihmisillä ei kuitenkaan ollut juurikaan töitä ja ruokaa. Punakaarti taas tarjosi jäsenilleen ruokaa ja pienen palkan. Siihen saatettiin siis liittyä ihan näinkin arkisista syistä.

Paleface painottaa sitä, että saadakseen selville tasapuolisen kuvan tapahtumista, pitää oppia kuuntelemaan ja keskustelemaan molempien osapuolien kanssa. Nykypäivänä aiheesta on myös saatavilla jo runsaasti tietoa, johon hän kehottaa jokaista suomalaista tutustumaan.

– Meillä on nyt mahdollinen nähdä tämä humanitäärisenä katastrofina, josta nousimme. Mielestäni sitä ei pidä hävetä, vaan päinvastoin tuoda se suuremmaksi osaksi Suomen tarinaa. Ennen kuin aletaan puhua Nokiasta ja edistyneestä yhteiskunnasta, meidän kannattaa mainita millaisista oloista nousimme.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää