Turku on varautunut huonosti autolla tehtäviin terrori-iskuihin – ”Sitä on vaikea estää”

TERRORISMI Turun kaupungilla ei ole suunnitelmissa lisätä betoniesteiden määrää muuttuneesta turvallisuustilanteesta huolimatta.

Turku ei ole varautunut autolla tehtäviin terrori-iskuihin ajoesteillä.

Moniin jalankulkijoiden suosimiin paikkoihin ei ole estetty moottoriajoneuvolla pääsyä mitenkään.

– Jos joku haluaa käyttää autoa terrorin tekovälineenä, niin sitä on vaikea estää. Suurissa yleisötapahtumissa riskiä arvioidaan yhdessä viranomaisten kanssa, Turun kaupungin riskienhallintapäällikkö Heikki Vähäkuopus sanoo.

Esimerkki suuresta yleisötapahtumasta on joulurauhan julistus. Poliisi on kahtena aiempana vuotena estänyt autoliikenteen pääsyn alueelle turvallisuussyistä. Vuoden 2016 joulurauhan julistuksessa oli mukana myös Puolustusvoimat.

Jokirantaan autolla pääsyä ei ole estetty mitenkään. Autoliikenteeltä suljetulle Vähätorille liikenne on estetty Linnankadulta betoniestein, mutta Aninkaistenkadulta alueelle pääsyä autolla ei ole estetty.

Vähäkuopuksen mukaan betoniesteiden asettamisessa kulkuväylien eteen tulee aina miettiä kokonaistilannetta.

– Jos betoniporsaita laitetaan johonkin paikkaan, samalla suljetaan hälytysajoneuvojen, jakeluautojen ja asukkaiden liikenne alueelle.

Turun kävelykadulle pääsee ajoneuvolla kummasta päästä tahansa, sillä betoniesteet ovat vasta kävelykadun keskellä Puolalankadun kohdalla. Betoniesteitä on asetettu kävelykadulle myös Kristiinankadun kohdalla.

– Ei ole tarkoituksenmukaista estää liikennettä kävelykadulle kokonaan. Jos liikenne kävelykadulle estettäisiin, se estäisi myös esimerkiksi jakeluautojen ja hälytysajoneuvojen pääsyn alueelle.

Tuomiokirkkotorille liikenne on estetty Uudenmaankadulta. Vähäkuopuksen mukaan esteet liittyvät siihen, että alue on haluttu rauhoittaa liikenteeltä. Aluetta ei ole eristetty liikenteeltä turvallisuuden takia.

– Lähtökohtaisesti on haluttu rauhoittaa Tuomiokirkon seutua, sillä se on arvokas kulttuurihistoriallinen paikka.

Betoniesteitä ei ole asetettu kulkuväylille pelkästään turvallisuuden takia. Vähäkuopuksen mukaan niiden tehtävänä on osoittaa esimerkiksi ulkopaikkakuntalaisille, mitkä kohdat on suljettu ajoneuvoliikenteeltä.

– Siellä, missä jalankulkijoita liikkuu, kuten kävelykadulla, halutaan mennä jalankulkijoiden ja kevyen liikenteen ehdoilla.

Poliisi: Ajoesteiden merkitys kokonaisturvallisuudelle on vähäinen

Poliisin mukaan autolla tehtäviä iskuja on mahdotonta täysin estää.

Ennakointi on hyvin vaikeaa, koska kaikki autolla tehtävät terrori-iskut on tehty hyvin lyhyellä valmistelulla kertomatta suunnitelmista kenellekään.

– Käytännössä ennalta ehkäisyä voidaan edes teoriassa toteuttaa näillä liikenne-esteillä. Sekin tosin estää vain ajoneuvoilla toteutetut iskut. Laaja vaihtoehto muulla tavalla tehtäviin iskuihin jää edelleen olemaan, Lounais-Suomen poliisin ylikomisario Timo Malinen sanoo.

Liikenne-esteiden lisäämisellä voidaan parantaa turvallisuutta, mutta aukkoja jää niin paljon, että niiden merkitys kokonaisturvallisuuteen on vähäinen.

– Toisaalta olisi hyvä kartoittaa paikkoja ja alueita, joita voitaisiin rakentaa tässä suhteessa turvallisemmiksi, mutta toisaalta kaupunkeihin jää lukematon määrä kohteita, joita ei saada turvalliseksi, vaikka mitä tehtäisiin.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut