Haluatko oppia ranskalaisen leivontataiteen salat? Pariisissa asuvat suomalaiset neuvovat sinut alkuun

RUOKA Kaisa Leino ja Terhi Toivonen perustivat Pariisiin pitopalvelun ja tekivät kirjan ranskalaisista leivonnaisista.

Pariisiin asettuneet Terhi Toivonen ja Kaisa Leino tarjoavat pariisilaisille suomalaista ruokaa. – Pohjoismainen ruoka on nyt muodissa, mutta joitain raaka-aineita, kuten mustikoita, on vaikea löytää, pitopalveleluyrittäjät kertovat. Crista Lassfolk-Feodoroff

Crista Lassfolk-Feodoroff

Pariisi lienee maailman taianomaisimpana pidetty kaupunki, puhutaan sitten tyylistä, ruoasta tai romantiikasta.

Suomalaisille pariisittarille Kaisa Leinolle ja Terhi Toivoselle se on lähinnä arkinen kotikaupunki, onhan kaksikko asunut siellä jo yhteensä kolme vuosikymmentä.

– Pariisi on kieltämättä kaunis, etenkin yöllä, mutta se on myös suurkaupunki, jossa on monenlaisia puolia, kaksikko miettii.

Toisiinsa he tutustuivat työskennellessään samanaikaisesti Suomen kulttuuri-instituutisissa, Leino suomenkielenopettajana ja Toivonen kulttuurituottajana.

Vähitellen heille syntyi yhteinen haave omasta pitopalvelusta, joka tarjoaisi suomalaista ruokaa.

Nyt heillä sellainen on, nimeltään Leivonen. Mutta ensin molempien piti palata koulunpenkille ja suorittaa ranskalaisen kondiittorin tutkinto.

– Ranskassa voi olla itseoppinut kokki, mutta leivonnaisia myyntiin valmistavalla pitää olla tutkinto, yrittäjät kertovat.

– Kondiittorin työ on ranskalaisille taiteenala, jonka perusteet pitää osata ja vasta niiden pohjalta voi lähteä versioimaan.

Parhaista kondiittoreista tulee Ranskassa kansallisia supertähtiä, joita seurataan tarkasti. Nyt suosion huipulla on Cédric Grolet, jonka leivonnaisia suomalaiskaksikko esittelee Instagramista. Grolet näyttää suosivan muiden muassa leivoksia, jotka näyttävät hätkähdyttävästi aidoilta hedelmiltä.

Turha luulo, että niiden sileä pinta olisi sokerimassasta loihdittu.

– Se olisi ranskalaisille aivan liian helppoa! Kuori on hedelmäsoseen pohjalta tehty, Leino ja Toivonen valistavat.

Leivoksen halkileikkaus paljastaa, että sen täyte on monikerroksinen ja erittäin taidokkaasti rakennettu.

Tässä vaiheessa perehdyttämistä tekee suomalaisen kotileipurin jo mieli luovuttaa; kuinka ikinä voisi täyttää ranskalaiset vaatimukset.

Leino ja Toivonen vakuuttavat, ettei kyse ole tähtitieteestä. Sen osoittaakseen he tekivät kirjansa, juuri julkaistun teoksen La pâtisserie – 28 ranskalaista klassikkoleivonnaista

– Keräsimme kirjaamme kaiken, mitä kondiittorin perustutkintoon Ranskassa vaaditaan, Leino ja Toivonen kertovat.

– Ohjeet sopivat niin nollasta aloittaville kuin ammattilaisille, jotka ovat kiinnostuneita ranskalaisesta leivonnaiskulttuurista.

Kirjassa esitellään tärkeät työvaiheet kuvituksina, kirjoitettujen ohjeiden tueksi.

Ensin tulee tutustua ohjeisiin kokonaisuudessaan. Sen jälkeen varata leivontaan aikaa ja miettiä, voiko työvaiheita jakaa vaikka useammalle päivälle.

– Oikoteitä ei ole, fuskata ei voi. Ranskalaiset leivonnaiset näyttävät usein yksinkertaisilta, mutta ovat teknisesti aikaa, tarkkuutta ja huolellisuutta vaativia, tekijät pohtivat.

– Leipominen on kemiaa. Ohjeillamme pitäisi jokaisen onnistua. Jos epäonnistuu, kirjan luettuaan tietää ainakin miksi niin kävi.

Näin onnistut

Keittiövaa’an käyttö helpottaa leipomista ja auttaa pääsemään tavoiteltuun lopputulokseen.

Jos ohjeessa puhutaan lämpötiloista tai niiden muutoksista, kiinnitä niihin huomiota, sillä niillä on usein merkittävä vaikutus leivonnaisen onnistumiseen.

Joidenkin leivonnaisten tekemiseen tarvitaan esimerkiksi jäähdyttelyn vuoksi paljon aikaa. Lue ohje etukäteen huolella ja suunnittele itsellesi toteutusaikataulu (jotkut monivaiheiset reseptit voi jakaa kahdelle päivälle ja eräät leivonnaiset voi pakastaa ennen viimeistelyä).

Erikoisvälineet, kuten pohjattomat piirakka- ja kakkurenkaat, auttavat upeannäköisten leivonnaisten valmistuksessa, mutta voit tulla toimeen myös ilman niitä.

Panosta laatuun, ei määrään (pätee niin tarjoiluun kuin koristeluunkin).

Koristelun tulisi antaa johtolankoja leivonnaisen sisälle kätkeytyvistä asioista.

Myös koristeiden tulisi olla paitsi syömäkelpoisia, mielellään herkullisia.

Tee koristelu vasta juuri ennen tarjoilua, mutta suunnittele se etukäteen ja varaa siihen aikaa.

Kaikki uunit ovat erilaisia. Sovella paistoaikaa omaan uuniisi sopivaksi.

Ole ylpeä luomuksistasi! Ne ovat ainutlaatuisia, aitoja ja rakkaudella käsin tehtyjä.

Lähde: Kaisa Leino ja Terhi Toivonen, pitopalvelu Leivonen (Pariisi).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää