Moottoripyörärenkaiden valmistajat uusivat mallejaan keskimäärin 3–4 vuoden välein – nämä tulevat markkinoille nyt

Michelin on uudistanut sekä kumiseoksen, kuvioinnin että valmistustekniikan samalla kertaa. Uusi 3D-valmistustekniikka mahdollistaa lamellien valmistamisen niin, että lamelliuran leveys pohjaosassa on suurempi.

Moottori.fi

Rengasteknologian kehitysvauhdista kertoo, että uusissa malleissa pystytään samaan aikaan parantamaan sekä kulutuskestävyyttä että pito-ominaisuuksia niin kuivalla kuin märällä alustalla. Moottoripyörärenkaiden valmistajat uusivat mallejaan keskimäärin 3–4 vuoden välein. Kotimaisen ajokauden edellä on syytä esitellä kiinnostavimpia rengasuutuuksia.

Sport touring

Luokan suunnannäyttäjä Michelin esitteli neljä vuotta markkinoilla olleen Pilot Road 4:n seuraajaksi Road 5 -renkaan tämän vuoden alussa. Kävimme koeajamassa uutuusrenkaan ja koeajokokemuksen perusteella Michelin Road 5 on maantieajossa vakaa mutta urheilullisessa ajossa se kääntyy terävämmin kuin edeltäjänsä.

Testiradalla 90 kilometrin tuntinopeudesta tehtyjen jarrutuskokeiden tuloksena 5 000 kilometriä ajettu Road 5 pysähtyy märällä alustalla 1,2 metriä nopeammin kuin edeltävän mallin rengas uutena.

Urheilullisten ominaisuuksien parantuminen selittyy uudella rengaskuvioinnilla. Maksimikallistuksiin kun ylletään vain kuivalla alustalla, niin vettä syrjäyttävää kuviointia ei reuna-alueilla enää ole.

Michelin on uudistanut sekä kumiseoksen, kuvioinnin että valmistustekniikan samalla kertaa. Uusi 3D-valmistustekniikka mahdollistaa lamellien valmistamisen niin, että lamelliuran leveys pohjaosassa on suurempi.

Tämän ansiosta käytetty rengas syrjäyttää vettä käytännössä yhtä hyvin kuin uusi, mikä selittää käytetyn renkaan hyvät jarrutustestitulokset.

Koska Michelinin sport-touring -renkaat on jo aikaisemmin tunnettu hyvästä kulutuskestävyydestään, on ranskalaisvalmistaja siirtänyt rengasteknologian kehityksen suoraan märän ja kuivan kelin ajo-ominaisuuksien kohentamiseen.

Sport-touring -luokan toinen uutuusrengas kaudelle 2018 on Bridgestone Battlax Sport Touring T31. Myös japanilaisvalmistaja kertoo panostaneensa märkäpitoon ja valmistajan ilmoituksen mukaan märän kelin jarrutus-, pito- ja ajo-ominaisuudet ovat parantuneet 3–10 prosenttia edeltäjään verrattuna.

Adventure

Adventure-pyörien suosion kasvaessa tässä luokassa esitellään kiihtyvään tahtiin uusia kumeja.

Metzeler Karoo Street -renkaassa on nimen mukaisesti panostettu maantieominaisuuksiin.

Renkaalla on tavoiteltu vakautta matka-ajoon yhdistettynä hyvään pitoon kaarreajossa. Urakuvion vaihtelevalla leveydellä on valmistajan mukaan saavutettu parempi pito maasto-olosuhteissa.

Dunlop TrailSmart MAXin runkorakennetta on muutettu niin, että rengas lämpiää mahdollisimman nopeasti. Muutosten seurauksena takarenkaan kulutuskestävyyden luvataan parantuneen 15 prosenttia ja eturenkaalle luvataan peräti 64 prosenttia enemmän ajokilometrejä.

Bridgestone Battlax Adventure A41 on valmistajan mukaan kokonaiset kahdeksan prosenttia nopeampi märällä ratakierroksella kuin edeltäjänsä. Samalla rengas on vakaampi sekä suoraan ajettaessa että kaarteissa.

Sport

Sporttirenkaiden paremmat pito-ominaisuudet tulevat esille erityisesti rata-ajossa. Katuajossa tulee huomioida, että märällä alustalla tai renkaan ollessa kylmä pito ei ole samalla tasolla kuin hyvällä sport-touring -renkaalla.

Luokan uutuusrengas on Dunlop SportSmart TT. Se on tarkoitettu kokeneelle rataketulle, joka moottoriradan lisäksi ajaa toisinaan myös kadulla.

Teksti: Janne Huhtala, Moottori.fi 29Kuvat: Valmistajat

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää