Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Klassista kauneutta ja vauhtia Aurajoessa – Aurajoen Wauhtiajot tuo jälleen vanhat puuveneet kansan näkyville

Turun kesässä on luonnollisesti jälleen lukuisia Aurajokeen ja mereen liittyviä tapahtumia. Yksi vauhdikkaimmista on Aurajoen Wauhtiajot, joka järjestetään 16. kesäkuuta. Tapahtuma kunnioittaa Aurajoessa 1950-luvun alussa muutamana vuonna pidettyjä venekisoja. Yli 10000 katsojaa joen rantamille joka vuosi keränneen kilvan tunnetuimpia osallistujia oli monialainen moottoriurheilun turkulaismestari Rauno Aaltonen.

Aurajoen Wauhtiajot on klassisten mahonkiveneiden kokoontumine ja näytösajo. Tapahtuman järjestäjiin kuuluva puuveneharrastaja ja -entisöijä Jani Vahto kertoo, että suurin osa veneistä on valmistettu 1920-60-luvuilla, mutta mukaan voivat tulla myös vanhaan tyyliin rakennetut uudemmat veneet.

Ihailtavissa on ainakin Rivoja ja Chris Crafteja sekä muita malleja Yhdysvalloista ja Italiasta. Kiinnostus tapahtumaa kohtaa on kuulemma kasvussa eri puolilla Eurooppaa.

– Viime vuonna mukana oli 11 venettä. Tänä vuonna tavoite on 15 venettä. Se näyttää toteutuvan, Vahto sanoo.

Yleisölle parhaat paikat vauhdikkaan ajon ja harvinaisten veneiden katseluun ovat Kirjastosillan ja Teatterisillan välisellä alueella sekä näytösajojen välisenä aikana Pinellan edustalla. Myöhemmin päivällä veneet pistäytyvät näytillä myös Ruissalon telakalla.

– Aurajoki on kapea, joten yleisö näkee ja kokee rannalta todella hyvin vauhdin ja mahongin upeuden, Vahto muistuttaa.

Jani Vahto on kunnostanut isänsä kanssa jo vuosia Turun Veneveistämöllä vuonna 1929 valmistunutta nopeakulkuista moottoripuuvene Sikaria, jollaista ei toista ole maailmassa. Vahton tarkoitus on saada myös Sikari jokeen kesäkuun puolivälissä.

Sikarilla on ajettu Aurajoen Wauhtiajoissa 1950-luvulla. Sillä ajoi silloin Valli-auton korjaamopäällikkö Vieno Verner Sillanpää.

Wauhtiajot yhdistyy toiseen klassista kauneutta ylistävään kohtaamiseen, Concours d'Eleganceen, joka on 17. kesäkuuta Kakskerran Harjattulan kartanolla. Muutama Wauhtiajoon edellisenä päivänä osallistunut venekin lienee näkyvillä Harjattulassa.