Turun Pernoon uudenlaista puurakentamista – katso havainnekuvat kerrostalosta ja päiväkodista

Havainnekuva Lunden Architecture Company

Janne Koivisto

Turun telakka-alueen asuntopulaan saadaan helpotusta, kun Rakennus-Salama rakentaa Pernoon kaksi Lundén Architecture Companyn suunnittelemaa puukerrostaloa ja päiväkotirakennuksen.

Asuntoihin sijoittuu Forenomin tarjoamaa majoituspalvelua, joka on lähtökohtaisesti suunnattu telakan työntekijöille.

Ruotsinsalmenkadulle rakennettavien kerrostalojen päärakennusmateriaali on puu. Arkkitehtonisilla ratkaisuilla on pyritty löytämään laadukas ja kilpailukykyinen vaihtoehto teräsbetonirakentamiselle.

– Haluamme osoittaa, että Suomessa on mahdollista toteuttaa puurakennuksia taloudellisesti laatu- ja ympäristöasioita korostaen, sanoo Rakennus-Salaman toimitusjohtaja Jori Salama

Oman haasteensa rakennusurakkaan tuovat puurakentamiseen liittyvät viranomaisasiat. Puurakentamisen ratkaisut eivät kaikilta osin ole yksiselitteisiä, niin että suunnitteluun ja toteutukseen liittyvät määräykset olisivat selkeitä ja yhdenmukaisia.

– Tämän hankkeen kohdalla on kiitettävä Turun viranomaisia. Kaupungin ja rakentajan välinen yhteistyö on sujunut erittäin hyvin ja uskon molempien osapuolien kartuttaneen tietotaitojaan vieläkin paremmiksi, Jori Salama kehuu.

Nyt rakennettavat puukerrostalot perustuvat Koskisen Oy:n tyyppikerrostaloon.

– Yhteistyössä Lundén Architecture Companyn ja Rakennus-Salaman kanssa tyyppikerrostaloomme tehtiin muutoksia, joiden ansiosta voimme toteuttaa rakennuksen entistä kustannustehokkaammin ja ympäristöystävällisemmin, sanoo Vesa Saarelainen Koskisen Oy:stä.

Saarelainen näkee puukerrostalorakentamisen suosion lisääntyvän Suomessa. Koskisen tyyppikerrostaloja on jo rakennettu yhdeksän ja lisää on suunnitteilla.

– Vihreät arvot näkyvät rakentamisen kehityksessä ja uusissa rakentamista koskevissa viranomaispäätöksissä. Puu on kestävän kehityksen kannalta loistava rakennusmateriaali, Saarelainen sanoo.

Turun telakan läheisyyteen rakennettavasta Blue Industry Parkista tavoitellaan meri- ja teknologiateollisuuden kasvutarpeisiin vastaavaa Euroopan johtavaa tuotantokeskittymää. Blue Industry Parkin kilpailuetuna on yritysten ja alueen muiden toimijoiden yhteistoiminnasta syntyvä synergia. Alue palvelee kaikenkokoisia yrityksiä ja vahvistaa Turun seudun teollisuuskeskittymien kokonaisuutta.

– Tavoitteena on luoda toimintaympäristö jopa 100 yritykselle ja 10 000 työntekijällle, sanoo Turku Science Park Oy:n toimitusjohtaja Niko Kyynäräinen

– Suuri työntekijämäärä huomioiden telakan alueelle lisääntyvä asuntorakentaminen on erittäin tervetullutta, Kyynäräinen jatkaa.

Kerrostalojen yhteyteen rakennettava päiväkoti perustuu Lundén Architecture Companyn kehittämään kestävään ja ekologiseen puukuorirakenteeseen. Kehitystyössä on ollut mukana tiiviisti myös kansainvälinen tutkijaryhmä Aalto yliopistosta ja Ramboll Finland Oy:sta.

Rakennustavan suurin etu on mahdollisuus muodostaa monimutkaisia vapaamuotoisia rakenteita yksinkertaisista suorista puusauvoista. Ulkokuori ja sisärakenteet eivät tukeudu toisiinsa, vaan sisäkuori toimii itsenäisenä rakenteena. Tämän ansiosta samalla rakennustavalla voidaan luoda monenlaisia tiloja eri käyttötarkoituksiin.

– Rakennuksen suunnittelu ja tuotanto perustuu algoritmien hyväksikäyttöön. Tietokoneohjelmointi mahdollistaa uudenlaisen puuarkkitehtuurin luomisen, joka on kustannustehokasta toteuttaa, kertoo Lundén Architecture Companyn perustaja Eero Lundén.

Päiväkoti toimii pilottihankkeena uudelle rakennusjärjestelmälle. Tavoitteena on tuottaa toteutusmalli Hönnä-rakennukselle, joka on parametrinen oppimisen ja leikin tila. Mallilla tähdätään Suomen lisäksi kansainvälisille markkinoille.

– Puurakennustuotteilla on mahdollista saavuttaa globaalit vientimarkkinat. Suomessa on kehitettävä pitkälle jalostettuja valmiita ja laadukkaita vientiin sopivia kokonaisuuksia. Osaamista meillä on riittävästi, mahdollisuuteen on nyt tartuttava, kertoo Jori Salama.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu