Yllätyskäänne Turun kauppatorin purkutöissä – kaupunki keskeytti toistaiseksi kioskin purkamisen

Janne Koivisto

Kauppatorin Aurakadun puoleisen kioskin purkutyöt on keskeytetty, koska kioskin purkulupa on haettu kaupungin valtakirjalla samassa yhteydessä Kauppatorin alle suunnitellun pysäköintilaitoksen rakennusluvan kanssa. Pysäköintilaitoksen rakentamisen käynnistäminen taas edellyttää Turun Toriparkki Oy:n antaman rahoitusselvityksen käsittelyä kaupunginhallituksessa.

Kioskirakennuksen purkutöiden oli tarkoitus alkaa maanantaina 23.4.2018.

Varovaisuuden periaatteella tulkiten purkuluvan voi katsoa liittyvän pysäköintilaitoksen rakentamiseksi myönnettyyn rakennuslupaan ja siten purkutöiden käynnistäminen edellyttää vaadittua rahoitusselvitystä. Luvan hakijatahosta riippumatta rakennuslupa on kuitenkin myönnetty muodollisesti Turun kaupungin kiinteistölle eli Turun kaupungille.

Kioskirakennuksen purkutyöt kustannuksineen kuuluvat Turun kaupungin vastuulle, sillä lainvoimaisessa asemakaavassa kyseisille alueille ei ole kohdennettu rakennuspaikkaa.

Turun kaupunki on kilpailuttanut kioskirakennusten purun ja se voidaan käynnistää heti rahoitusselvityksen jälkeen.

Torin pinnan purkaminen ei edellytä erillistä toimenpidelupaa, vaan se on mahdollista käynnistää lainvoimaisen katusuunnitelman perusteella.

Turun uuden Kauppatorin ensimmäiset näkyvät työt käynnistyivät keskiviikkona 18.4, jolloin tehtiin väliaikaisen sähkönsyötön vaatimia kaivauksia. Väliaikaista sähkönsyöttöä tarvitaan, jotta torin Aurakadun puoleisella sivustalla sijaitseva kioskirakennuksen purkutyöt ja arkeologiset kaivaukset voidaan aloittaa.

Väliaikaisen torin rakentamisen on tarkoitus alkaa 10.5. Valmistelut Yliopistonkadun käytöstä väliaikaisen torin rakentamiseen ovat käynnissä.

Ei vaikutusta linja-autoliikenteen muutoksiin

Kauppatorin töiden keskeyttäminen ei vaikuta Kauppatorin linja-autoliikenteen muutoksiin.

Valmistelutöiden vuoksi linja-autoliikenne poistuu maanantaina 23.4 Yliopistonkadulta välillä Aurakatu–Kauppiaskatu. Ruissalon linja 8, kauppakeskus Myllyyn kulkeva linja 300 sekä Ruskon linjat 301–303 lähtevät 23.4. alkaen Kauppatorin sijaan Puutorilta.

Kauppiaskatu välillä Maariankatu–Yliopistonkatu on tarkoitus muuttaa kaksisuuntaiseksi 3.5.2018 alkaen. Samaan aikaan Yliopistonkadun taksiasema siirtyy Kauppiaskadun mäkeen.

Näihin muutoksiin liittyen liikennemerkki- ja tiemerkintätyöt ovat käynnistyneet Maariankadulla ja Kauppiaskadulla. Muuttuvista liikennejärjestelyistä tiedotetaan tarkemmin lähempänä muutosajankohtia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää