Jopa 2 499 ilmoitusta päivässä – käytetyt pyörät kiertävät nyt vilkkaasti verkossa

PYÖRÄILY Käytetylle pyörälle tehty kuntotarkastus on turvallisuuskysymys.

Jopo on suuressa suosiossa myös käytettyjen kaupassa, Tori.fin kauppapaikkajohtaja Timo Huhtamäki sanoo. Arkisto Armi Suojanen

Samu Karvala

Suomalaiset myyvät, ostavat, antavat ja saavat käytettyjä polkupyöriä muun muassa nettipalvelu Tori.fin kautta. Palveluun ladataan tällä hetkellä jopa yli 2000 polkupyöräilmoitusta päivässä.

Tori.fin mukaan kevään vilkkain päivä on toistaiseksi ollut 15.4., jolloin palveluun ladattiin 2499 polkupyöräilmoitusta. Toiseksi vilkkain päivä on ollut 14. huhtikuuta, 2100 ilmoituksella. Huhtikuussa on ollut kymmenen yli tuhannen polkupyöräilmoituksen päivää.

– Huhtikuun loppupuolisko oli viime vuonna kiihkeintä aikaa. Polkupyörät ovat mitä parhain vertaiskaupan kohde, koska niin monet käyttävät niitä ja polkupyörämieltymyksiä on monenlaisia, Tori.fi:n kauppapaikkajohtaja Timo Huhtamäki sanoo.

Lasten pyörien osuus ilmoitusten kokonaismäärästä vaihtelee viidesosan ja neljäsosan välillä.

–Vaihtuvuus on polkupyörissä etenkin nyt sesonkina erittäin suurta. Pyöriä tulee paljon myyntiin, mutta myös menekki on suurta. Suomen suosituin polkupyörämalli Helkama Jopo on suuressa suosiossa myös vertaiskaupassa, mutta ylipäätään mallivalikoima on hyvin monipuolinen, Huhtamäki kertoo.

Oheinen polkupyörän viiden vinkin peruskuntokartoitus sujuu keneltä vain. Kyse on ennen kaikkea ajoturvallisuuskysymyksestä.

– Koska kyse on kuitenkin käytetystä ajopelistä ja mahdollisesti merkittävistä nopeuksista, kuntokartoitus on hyvä tehdä, Huhtamäki toteaa.

Kaikkiaan ilmoituksia Tori.fi:hin ladattiin viime vuonna yhteensä yli kymmenen miljoonaa, joista noin 166 000 koski polkupyöriä.

5 vinkkiä käytetyn polkupyörän käyttöönottoon

1. Tarkasta kumit. Sisäkumin pitävyyden saa testattua nopeimmin pumppaamalla siihen ilmaa. Ulkokumista on syytä tarkastaa, ettei sen ulkopinnalla näy liiemmin pykimiä tai railoja, joita vanhaan kumiin usein kertyy.

2. Tarkasta pinnat. Varmista, että renkaiden pinnat kiinnittyvät kuten niiden kuuluu. Pinna pinnojen välissä pysäyttää pahimmillaan vauhdin äkkinäisesti.

3. Tarkasta jarrut. Tärkeimmät seikat ovat jarrupalojen kunto ja jarruvaijerien kireys. Jarrupalojen on tarkoitus puristua jarrukahvaa painettaessa vanteeseen, jolloin vauhti hiljenee. Mikäli jarrupalat eivät pysäytä rengasta napakasti, ne kannattaa vaihtaa. Jarruvaijerien kireys taas vaikuttaa siihen, kuinka tehokkaasti jarrut reagoivat jarrukahvan painamiseen. Kiristäminen tapahtuu useimmissa käsijarrullisissa pyörissä jarrukahvoissa olevista liittimistä, joiden kautta vaijeri kulkee.

4. Öljyä ketjut. Ketjujen öljyäminen lisää polkupyörän käyttöikää ja ajonautintoa, kun ketjut pyörivät sulavammin, mahdolliset vaihteet vaihtuvat herkemmin ja ketjut putoavat harvemmin. Ketjuöljyn levittäminen on kätevintä kääntämällä pyörä ylösalaisin ja pyörittämällä ketjuja polkimesta öljysuuttimen alla.

5. Säädä tanko ja satula. Oikea korkeus riippuu merkittävästi rungon koosta ja mallista, mutta eritoten satulan korkeudessa on useimmissa polkupyörissä runsaasti säätövaraa. Tangon kiinnitykseen tarvitaan työkaluja, kun taas satulalle on monissa nykypyörissä kätevä pikakiinnitys.

Lähde: Tori.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää