Kysely: Hoitoon pääsy tärkeintä suomalaisille – "Samantekevää, miten palvelut järjestetään"

Klaus Nurmi

Yli puolelle suomalaisista on samantekevää, miten sosiaali- ja terveyspalvelut järjestetään, kunhan hoitoon pääsee.

Enemmistö väestöstä kannattaa myös sote-uudistuksen lykkäämistä tulevien eduskuntavaalien yli seuraavan hallituksen hoidettavaksi.

Kunnallisalan kehittämissäätiön (Kaks) tuoreessa tutkimuksessa mielipiteet ovat samansuuntaisia kuin kolme vuotta sitten, jolloin sote-asiaa tiedusteltiin edellisen kerran.

"Minulle onsamantekevää, miten sosiaali- ja terveyspalvelut järjestetään maassamme, kunhan hoitoon pääsee" -väittämän kanssa samaa mieltä on 57 prosenttia suomalaisista.

Hallituspuolueiden kannattajista tätä mieltä on 67 prosenttia ja oppositiopuolueidenkin kannattajista 51 prosenttia.

Vähemmän kuin kaksi viidestä eli 38 prosenttia torjuu väittämän.

Seuraavanhallituksen hoidettavaksi sote-uudistuksen lykkäisi 51 prosenttia väestöstä. Lykkääjiä on kaikkien puolueiden kannattajien keskuudessa aiempaa enemmän.

Oppositiopuolueiden kannattajista 66 prosenttia siirtäisi sote-uudistuksen seuraavien eduskuntavaalien yli. Hallituspuolueiden tukijoista 56 prosenttia torjuu lykkäyksen, mutta kolmannes kannattaa sitä.

Eduskunnantulee viedä nyt sote-uudistus loppuun saakka, eikä vitkutella enempää on väittämä, joka jakaa kansan kahtia, todetaan tutkimuksessa.

Kaksi viidestä eli 41 prosenttia on yhtä mieltä väittämän kanssa ja samansuuruinen joukko torjuu ehdotuksen. Epätietoisia on kuudesosa eli 17 prosenttia. Tätä väittämää ei ole aiemmin testattu tutkimuksissa.

Vitkuttelu riittää, ilmoittaa valtaosa hallituspuolueiden kannattajista.

Neljä viidestä keskustan kannattajasta haluaa nyt viedä soten maaliin. Kokoomuksen kannattajista näin ajattelee 58 prosenttia ja reilu neljännes on toista mieltä.

Tutkimusta varten Kantar TNS haastatteli maaliskuussa yhteensä 1028 vastaajaa, jotka ovat iältään 18–79 -vuotiaita. Tutkimuksen virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää