Katedralskolanin kaivaukset: Kannattaako arvokkaat historialliset näkymät peittää koulun jumppasalilla?

KAUPUNKI Keskiaikainen rauniolöydös paljastui Katedralskolanin liikuntasalin alta.

Katedralskolanin liikuntasalista muistuttavat tällä hetkellä koripallotelineet. Tomi Kangasniemi

Tomi Kangasniemi

Katedralskolanin jumppasali on nykyisellään hämmentävä näky. Koripallotelineet ovat yhä paikoillaan, mutta mikään muu ei entisestä käytöstä juuri enää muistuta.

Sen sijaan silmien eteen avautuvat historialliset rauniot. Ne ovat kuin kiillottamaton versio Aboa Vetuksen kellarista.

– Tässä näkyy kahden vanhan kivitalon kellarikerrosta. Lisäksi oikealla on Luostarin jokikadun katukivetystä, kaivauksista vastaava Kari Uotila Muuritutkimuksesta kertoo.

Huoneiden pohjalla erottuu myös vanhoja hirsiä, jotka ovat 1300-luvulta. Kiviosat ovat uudempia; aina 1400-luvulta 1600-luvulle asti.

Kaivauksissa on käynnissä nyt viimeisten huonetilojen avaaminen lattioita myöden. Sen jälkeen kaivetaan vielä Luostarin jokikadun katulinjaa.

Kaivauksia katsellessa käsittää, minkälainen määrä maata on siirretty. Uotilan mukaan ensin kaivinkoneella otettiin sata kuutiota. Kun ylimpiä osia raunioista saatiin esiin, ryhdyttiin toimimaan käsipelillä.

– Käsipelillä on kaivettu 500 kuutiota. Nyt ollaan jo loppupuolella. Pian päästään kaivamaan Luostarin jokikatua, eli päästään Turun syntyaikaan.

Kun lähiaikoina vielä tarkentuu, mitä katuosuudesta kaivetaan, uskoo Uotila työn valmistuvan kesään mennessä.

Raunioiden paljastuminen salin alta nostaa tietenkin esiin myös väistämättömän kysymyksen: onko tätä näkymää järkevää peittää? Tarkoituksena on, että rakennus paalutetaan, mutta se tuhoaisi raunioita. Lattiaa voisi myös korottaa, jolloin tilaa voisi hyödyntää jonkinlaisena museotilana. Siinäkin on haasteita.

– Liikuntapuolen ihmiset ovat miettineet, että läpinäkyvä lasi olisi liian kova lattiamateriaali, Uotila kertoo.

Turun toimialajohtajat Timo Jalonen ja Minna Sartes ovat viritelleet nyt ainakin ajatusta, että tilaan pääsisi pian tutustumaan pop up -museona. Benito Casagrande taas on julkisuudessa tuonut esiin näkemyksensä, että löydetyt rauniot olisi hyvä saada osaksi Turun tulevaa Historian museota. Kevään mittaan ratkeaa, mikä on raunioiden kohtalo.

Katedralskolanin kaivaukset

Katedralskolanin koulun liikuntasalin alta on paljastunut keskiaikaisten kivitalokokonaisuuksien osia. Samanlaisia on nähtävillä Aboa Vetus -museossa.

Liikuntasali on tarkoitus paaluttaa, jonka jälkeen se palautuisi entiseen käyttöönsä. Mikäli paalutus tehdään, on keskiaikaisten rakennelmien säilyttäminen vaikeaa.

Yksi vaihtoehto on korottaa liikuntasalin lattiaa, ja rakennelmat jäisivät jonkinlaiseksi museotilaksi salin alle.

Turkuun on suunnitteilla myös Historian museo, jonka sijaintipaikkaa ei ole vielä päätetty. Esiin kaivetut rakennelmat voisivat olla myös osa museota.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää