Äärioikeisto mellasti itsenäisyyspäivänä, äärivasemmisto hyökkäsi Rautatientorin leiriin – tätä oli kotimainen ekstremismi 2017

Mikko Välimaa

Suomessa tunnistettiin viime vuonna noin sata rikosta, joiden epäillään liittyvän ääriryhmien jäsenten harjoittamaan väkivaltaiseen ekstremismiin.

Puolessa epäilyistä taustalla oli äärioikeistolainen toiminta, ja noin kolmannes liittyi uskonnolla perusteltuun ekstremismiin, joista näkyvin oli Turun joukkopuukotus.

Loput epäilyistä liittyivät äärivasemmistolaisen radikaaliliikehdintään.

Luvut käyvät ilmi sisäministeriön maanantaina julkaisemasta tilannekatsauksesta, joka piirtää kuvaa paitsi ulkomailta tulevasta ääriajattelun uhkasta, myös Suomessa syntyvästä kotikutoisesta ekstremismistä.

Lukuja pitää lukea suuntaa antavina, sillä tilastot eivät anna täysin yksiselitteistä kuvaa ääriryhmien toiminnan aktiivisuudesta.

Tämä johtuu siitä, että yksittäisistä tapahtumista on voitu kirjata joko yksi tai useampi rikosepäily poliisin tietojärjestelmään.

Laajinta oli äärioikeiston toiminta, joka keskittyi sisäministeriön mukaan viime vuonna Helsinkiin. Pääkaupungissa kirjattiin peräti kaksi kolmasosaa rikosepäilyistä.

Näkyvimpiin tapauksiin kuuluivat Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) väkivallanteot itsenäisyyspäivänä 2017.

Ainakin kolmen PVL:n jäsenen epäillään syyllistyneen pahoinpitelyrikoksiin kahdessa eri välikohtauksessa, joista yksi videoitiin suorana nettiin

Uhreina oli sisäministeriön mukaan äärioikeiston vastustajia tai äärivasemmistolaisen ideologian kannattajia.

Helsinkiin oli kutsuttu PVL:n jäseniä muun muassa Ruotsista, sekä muiden äärikansallismielisten ryhmien toimijoita.

KUVA:Antti Niemi (vas.) ja Jesse Torniainen ovat olleet esillä kansallissosialistisen PVL:n edustajina. Niemi on vastustanut oikeudessa järjestön lakkauttamista. Torniainen tuomittiin vankeuteen Helsingin Rautatientorin hyppypotkupahoinpitelystä. KUVA: PEKKA RUISSALO

Äärioikeistolainen liikehdintä on Suomessa edelleen valtaosin rasististen skinheadryhmien toimintaa. Liike on ministeriön arvion mukaan hajanainen. Viime vuonna sen kannattajiin liittyviä rikosepäilyjä kirjattiin toistakymmentä.

Organisoitua toimintaa äärioikeistossa harjoittaa PVL, joka on nyt lakkauttamisuhan alla Pohjoismaista kansallissosialistista valtiota kannattava vallankumousliike saattaa painua jatkossa maan alle, sillä hovioikeus antoi viime viikolla välituomion, joka edistää järjestön kieltämistä Suomessa

Äärioikeiston tekemiksi epäillyissä rikoksissa tyypillisin rikosnimike oli viime vuonna pahoinpitely. Muita nimikkeitä olivat muun muassa lievä pahoinpitely, kiihottaminen kansanryhmää vastaan sekä törkeä pahoinpitelyn yritys.

Äärivasemmistolainen liikehdintä oli sisäministeriön arvion mukaan viime vuonna vähäistä, eikä toiminta ole kovin organisoitua.

Äärivasemmistolaisia aktivisteja epäiltiin muun muassa itsenäisyyspäivän väkivaltaisuuksista, jossa hyökättiin PVL:n marssia vastaan.

Useiden henkilöiden epäillään osallistuneen tekoihin, mutta väkivaltaiseen ekstremismiin liittyviä rikosnimikkeitä tapahtuneesta kirjattiin vain yksi.

Äärivasemmiston väkivaltaa oli myös Helsingin Rautatientorilla, jossa se kohdistui maahanmuuttovastaisen Suomi ensin -mielenosoitusleirin osallistujiin.

Kaikkiaan Rautatientorin leiriä vastaan kirjattiin tehdyksi kirjattiin kymmenkunta väkivaltarikosta. Ainakin osassa tekijät olivat todennäköisesti äärivasemmistoa, ministeriö arvioi.

Sisäministeriö määrittele tällaiset teot radikaaliksi antifasismiksi, jossa keskeistä on äärioikeiston haastaminen ja häiritseminen.

Suomi Ensin -mielenosoittajia epäiltiin puolestaan paristakymmenestä tapauksesta, kuten turvapaikanhakijan pahoinpitelystä pippurikaasulla.

Helsingin poliisi hajotti lopulta sekä Rautatientorin Suomi ensin -leirien että turvapaikanhakijoita puolustaneen leirin useiden väkivaltaisten tai telttoihin kohdistuneiden välikohtausten jälkeen

Vantaalaisen rockbaarin omistaja joutui itsenäisyyspäivänä rikoksen uhriksi, kun hänen autonsa poltettiin kotipihalla. KUVA: TIINA ÖRN

Sisäministeriön luvuissa ovat mukana ainoastaan ihmisten henkeen ja terveyteen kohdistuvat ektremistiset rikosepäilyt, pois lukien esimerkiksi koti- ja lähisuhdeväkivalta.

Tarkastelun ulkopuolelle jäävät siten myös omaisuuteen kohdistetut rikokset.

Tilannekatsauksessamainitaan kuitenkin Vantaalla itsenäisyyspäivänä tehty paikallisen ravintoloitsijan autojen tuhopoltto ravintoloitsijan kotipihassa.

Tekijäksi ilmoittautui äärivasemmiston kannattajia ravintoloitsijan tarjottua ravintolansa äärioikeistolaisten bändien esiintymispaikaksi.

–Vaikka vahingonteko-rikosnimike ei sinällään liity väkivaltaiseen ekstremismiin, tämänkaltainen toiminta on osoitus äärioikeistoon kohdistuvista provokaatioista, jotka on toteutettu muulla tavoin kuin suoraan yleisötapahtumissa häiriköimällä, katsauksessa kuvaillaan ja muistutetaan, että autojen sytyttäminen voi johtaa myös henkilövahinkoihin.

Uskontoperusteiseen ekstremismiin liittyvissä epäilyissä tyypillisimmät rikosnimikkeet olivat pahoinpitely ja laiton uhkaus.

Tähän ryhmään kuuluvat Turun puukotusiskusta kirjatut rikosepäilyt eli kaksi terroristisessa tarkoituksessa tehtyä murhaa ja kahdeksan terroristisessa tarkoituksessa tehtyä murhan yritystä.

Lounais-Suomen alueella kirjattiin selvästi eniten rikoksia, joiden epäillään liittyvän uskonnolla perusteltuun ekstremismiin.

Merkille pantavaa on, että Turussa elokuussa 2017 tapahtunut puukotusisku ei aktivoinut ääriliikkeitä, mutta se herätti voimakasta keskustelua.

–Iskusta ei seurannut mainittavaa liikehdintää islaminvastaisessa äärioikeistossa, jonka toiminta oli varsin järjestäytymätöntä ja keskittyi lähinnä sosiaalisessa mediassa tapahtuvaan viestimiseen.

LUE MYÖS: Viranomaiset huolestuivat Isisin houkuttulemista naisista ja lapsista

Myös uhkaus ja yllytys ovat ekstremismiä

Väkivaltaiselle radikalisoitumiselle ja ekstremismille ei ole yhtä, kansainvälisesti hyväksyttyä määritelmää.

Ekstremistisiksi rikoksiksi katsotaan kaikki väkivaltarikokset, väkivaltaan yllyttämiseen liittyvät rikokset ja väkivallalla uhkaukset tai muut rikokset, joiden motiivi liittyy tekijän aatemaailmaan.

Myös rikosyritykset ja erilaiset osallisuuden muodot, kuten avunanto ja rikoskumppanuus huomioidaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää