Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mistä aurinkopaneelit katolle? – Motiva tarjoaa puolueetonta neuvontaa aurinkosähköjärjestelmien valinnassa

Motivan palvelu tarjoaa puolueetonta neuvontaa aurinkosähköjärjestelmän hankintaan.

Miten löytää hyvä ja hinnaltaan kilpailukykyinen aurinkopaneelijärjestelmä? Mitkä ovat oleelliset tekijät järjestelmää valittaessa?

Valtionyhtiö Motiva on perustanut verkkosivuston, jolla pyritään helpottamaan kotitalouksien aurinkosähköjärjestelmien hankintaa. Alue- ja talotyyppi-rajauksen avulla kuluttaja voi hakea tarpeisiinsa sopivaa toimittajaa. Sivustolla on myös tietoa järjestelmien hankintaan liittyen.

– Tällä hetkellä palvelun kautta tavoittaa 32 yritystä eri puolilta Suomea. Suurin osa yrityksistä toimii Etelä-Suomen alueella, kertoo asiantuntija Milja Aarni Motivasta.

Esimerkiksi Etelä-Suomessa pientaloon soveltuvia 3–6 kilowatin järjestelmiä toimittavia yrityksiä löytyy palvelun kautta 21. Järjestelmien hinnat liikkuvat 5800–10250 euron välillä.

–Hintaan vaikuttavat muun muassa järjestelmän teho, paneeleiden pinta-ala, paneeleiden ja invertterin valmistusmaa, takuuehdot, se minkälaista tekniikkaa järjestelmässä käytetään ja onko järjestelmään liitetty ns. tuotannon optimoijia, Aarni kertoo.

Sivuston kautta kuluttaja voi vertailla eri toimittajien ”tarjouksia” samoilla mallikohteen kriteereillä.

Käyttäjäystävällisyyttä lisää se, että eri toimittajan tarjousta voi vertailla rinnakkain joko näyttöruudulla tai tulostettuna.

Tutustuttuaan mallitarjouksiin, kuluttaja voi sivuston kautta lähettää tarjouspyynnön omasta kohteestaan järjestelmän toimittajalle.

Mallitarjouksia vertaillessa kuluttajalla on mahdollisuus kysyä neuvoa Motivan asiantuntijoilta chatin kautta.

Aarni lupaa, että neuvojat ovat kuluttajan asialla etsimässä parasta energiaratkaisua, eivätkä aurinkojärjestelmien lobbareina.

–Ei aurinkosähkö kaikkiin paikkoihin sovellu. Haluaisin oman kesämökkini katolle aurinkopaneelit, mutta katto on aivan liian varjoisa auringon hyödyntämiseen.