Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin toimii Turun Föli-kaupunkipyörä

LIIKKUMINEN Turku julkisti fillareiden asemapaikat ja käyttöhinnat. Vesibussiliikenteeseen tulee toinen suurempi alus.

Turun kaupunki esitteli maanantaina medialle Föli-kaupunkipyöriä, jotka tulevat käyttöön vapunpäivänä. Pyörä on erittäin helppo avata ja laittaa lukkoon. Pyörän takatarikalla on lukulaite, johon asetetaan Föli-kortti tai näppäillään puhelinnumero ja pin-koodi, jos korttia ei silloin ole mukana. Fillarin etupyörän lukko avautuu, jos kortilta löytyy luottoa.

Pyörässä on helposti oikeaan korkeuteen säädettävä satula, tavarakori, vahva runko ja polkimet sekä pehmustetut kahvat.

Föli-pyörät on tarkoitettu lyhytaikaiseen käyttöön. Yhden pyörän normaali käyttöaika on rajattu puoleen tuntiin. Maksimikäyttöaika kerralla on viisi tuntia ja lisäaikamaksu peritään jokaisesta ensimmäisen puolen tunnin ylittävästä tunnista.

– Jos pyörä on vuorokauden hukassa, tulee sakkoa, projektipäällikkö Katariina Salokannel kertoo.

Jos pyörään tulee vika, sen voi ilmoittaa korissa olevan qr-koodin lukijan avulla. Seuraavalle fillaria etsivälle viestitetään viasta kääntämällä satula sojottamaan toiseen suuntaan.

Föli-kaupunkipyörillä on 34 vakiasemaa, jotka sijaitsevat pääosin Turun keskustassa, mutta myös satamassa, Martissa, Kupittaalla, yliopistoalueella ja Ikituurissa.

– Meillä on myös kolme pop up -asemaa, joita voidaan tuoda esimerkiksi tapahtumiin, kansainvälisen Civitas Eccentric -hankkeen hankejohtaja Stella Aaltonen toteaa.

Kaupunkipyörät täydentävät Turun seudun joukkoliikenne Fölin palvelutarjontaa, johon kuuluu perinteisten linja-autojen lisäksi myös vesibussi. Sillä kuljettiin kesäsesongilla 2017 30000 matkaa ja kokeilun jälkeen pian alkaa moneksi vuodeksi kilpailutettu liikennöinti.

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte paljastaa, että Föli käyttää tänä kesänä kahta vesibussia. 75-paikkaisen paatin kaveriksi tulee m/s Jaarli. Mikkelistä Aurajokeen muuttavan aluksen kapasiteetti on noin 100 paikkaa.

– Vesibussi kulkee aamusta alkuiltaan kolmen vartin välein, Korte sanoo.

Korte toteaa, että hyvin mahdollisesti yksi lisäpysähdys tulee Hirvensalon Pikisaareen Airisto Segelsällskapin satamaan.

– Siinä tapauksessa vesibussin reitti olisi Martinsilta-Forum Marinum-Ruissalon telakka-Kansanpuisto-Pikisaari.

Turkulaiset ehdottivat viime vuoden vesibussireissaamisen perusteella lukuisia uusia kulkuvaihtoehtoja: Vepsää, Maisaarta, Hirvensalon ympäri kulkemista sekä Saaronniemeä.

– Saaronniemeen on niin pitkä matka, että se tuplaisi matkustusajan.