Suomalaiskeksintö on maailman ekologisin pakkausmateriaali – "Tuskastuimme maailman merien saastumiseen"

INNOVAATIO

Suvi Haimin mukaan Sulapacin on tarkoitus siirtyä seuraavaksi kosmetiikasta elintarvikepakkauksiin. Veikko Somerpuro

Teija Varis

Biomateriaalialan suomalaistohtorit Suvi Haimi ja Laura Kyllönen havahtuivat vuonna 2015 maailman merien muovijäteongelmaan. Nyt heidän kehittelemänsä, muovin korvaava Sulapac-pakkausmateriaali on ehdolla suomalaisen insinöörityöpalkinnon saajaksi.

–Sulapac on maailman ekologisin pakkausmateriaali, joka on tehty puusta ja luonnonperäisistä sideaineista. Ensimmäiset tuotteemme ovat kosmetiikka- ja luksustuotepakkauksia, kertoo Sulapac Oy:n toimitusjohtaja Suvi Haimi.

Innovaatio biohajoavasta pakkausmateriaalista syntyi tekniikan tohtoriksi väitelleiden biokemistien Suvi Haimin ja Laura Kyllösen henkilökohtaisesta havahtumisesta ja huolesta.

–Tuskastuimme maailman merien saastumiseen ja mietimme, miten voisimme osaltamme pelastaa maailman muoviroskalta. Samaan aikaan katselimme omia kylpyhuoneen kaappeja. Käytämme luonnonkosmetiikkaa, mutta miksi kaikki tuotteet ovat muoviin pakattuja?

Tulevai-suudessa lisenssimalli mahdollistaa kilpailukykyisen hinnan muovin kanssa.

Havahtuminen synnytti tarpeen toimia. Haimi ja Kyllönen ryhtyivät kehittämään täysin biohajoavaa pakkausmateriaalia. Vuonna 2016 he perustivat startup-yrityksen.

–Uuden materiaalin ja teknologian tuominen markkinoille kuitenkin maksaa paljon. Jotta päästäisiin suoraan kilpailukykyiseen hintaan muovin kanssa, olisi alkuinvestoinnin oltava useita miljoonia. Sitä reittiä emme halunneet valita, Haimi sanoo.

Oli löydettävä toinen reitti ja strategia.

–Alkuun meidän on löydettävä asiakkaita, jotka ovat valmiita maksamaan aidosti kestävän kehityksen tuotteesta. Olemme aloittaneet luksus- ja kosmetiikkasegmentistä sen vuoksi, että näille asiakkaille pakkausten ekologisuus on tärkeä, ja hinta vähemmän tärkeä, asia, Haimi kertoo.

Hän lisää, että jo nyt he pystyisivät valmistamaan miljoonia kappaleita Sulapac-pakkauksia, mutta suoramyynnillä he eivät pääsisi kilpailukykyiseen hintaan ilman useiden miljoonien sijoituksia muotteihin.

–Eli rajoittavana tekijänä ei ole resurssien puute massatuotantoon, vaan suuri alkuinvestointi muotteihin suoramyynti-mallissa. Kilpailukykyiseen hintaan päästään lisenssimallilla, jolloin kalliita muotti-investointeja ei tarvita.

Sulapacin tulevaisuus näyttää Haimin mukaan lupaavalta. Toimintaa laajennetaan.

–Seuraavaksi kosmetiikasta on tarkoitus siirtyä elintarvikepakkauksiin. Tulevaisuudessa lisenssimalli mahdollistaa kilpailukykyisen hinnan muovin kanssa. Silloin materiaalia voidaan soveltaa pakkaussektorin ulkopuolelle kuten leluihin, kuluttajaelektroniikkaan ja hygieniatuotteisiin. Sulapac-tuotteiden globaali lanseeraus on tavoitteena vuonna 2020, hän kertoo.

Tällainen kilpailu

Kuusi huippuinnovaatiota kisaa tänä vuonna suomalaisesta insinöörityöpalkinnosta. Palkinto on arvoltaan 30 000 euroa.

Tänä vuonna ehdolla oli yhteensä 25 työtä, ja shortlistalle on nyt valittu kuusi ehdokasta.

Ehdolla ovat Aalto-1- ja IcEye -satelliittiohjelmat, Genelec 8351 -kaiutin, Linkker-sähköbussi, Sulapac eli biohajoava pakkausmateriaali kosmetiikalle, Visedo Oy:n tehoelektroniikka työkoneiden sähköistämiseksi sekä meriteollisuusinnovaatio, joka ei halua nimeään vielä julki.

Palkinnon saaja julkistetaan toukokuun puolivälissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää