Sigyn siirretään toukokuussa - edessä pitkä kunnostaminen

kuvituskuva Forum Marinum -säätiö

Tomi Kangasniemi

Puurunkoinen purjelaiva Sigyn on ollut ikoninen osa turkulaista Aurajokimaisemaa jo lähes 80 vuotta. Historiallisesti merkittävä laiva on nyt korjauksen tarpeessa, mikä edellyttää aluksen telakointia. Edessä on parivuotinen kunnostushanke. Sigyn siirretään tiistaina 8. toukokuuta Alfons Håkansin hinaajilla Ruissalon telakalle.

Vuosien 1998-2001 aikana Sigyn oli telakkansa varassa peruskorjattavana Maarianhaminassa. Nyt alkava kunnostushanke toteutetaan vuosina 2018-20 siten, että telakalla uusitaan laivan kaaret ja kylkilankut sekä valmistetaan takilan osat. Takilan ylösrikaus on suunniteltu tapahtuvan tutussa paikassa Aurajoessa vuonna 2020. Laivan omistaja Museoalus Sigynin säätiö vastaa kunnostustyön toteuttamisesta osittain omana työnään, ja osittain ostamalla palveluita tehdyn sopimuksen mukaisesti Ruissalon telakalla toimivalta Alfons Håkansilta.

Laiva on telakalla yleisön saavutettavissa ja kunnostustyötä pääsee seuraamaan paikan päällä. Lisäksi tietoa kunnostushankkeen etenemistä välitetään mm. webkameroilla ja sosiaalisen median kautta.

Museoalus Sigynin säätiön suurena haasteena on hankkia kunnostustyön rahoitus. Tukijoihin lukeutuvat muun muassa Turun kaupunki ja Stiftelsen för Åbo Akademi, mutta varainhankintatyö jatkuu koko ajan. Kaupunginjohtaja Minna Arve on lupautunut kunnostushankkeen suojelijaksi. Myös yksittäisillä kansalaisilla on mahdollisuus osoittaa tukensa Sigyn kunnostukselle ostamalla laivan logolla varustettuja tekstiili- ja oheistuotteita. Kannatustuotteita voi tilata verkkokaupasta. Myöhemmin syksyllä yleisön on mahdollista osoittaa myös vastikkeetonta tukea ja osallistua joukkorahoitukseen.

Sigyn on maailman viimein parkkitakilainen puurunkoinen kauppa-alus, joka on purjehtinut valtameriliikenteessä. Sigyn on valmistunut 1887 Göteborgissa ja hankittu Turkuun vuonna 1939. Sigyn on Suomen ensimmäinen museolaiva. Laivan omistaa Museoalus Sigynin säätiö, joka toimii tiiviissä toiminnallisessa yhteistyössä merikeskus Forum Marinumin kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu