Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turkulaisessa Myllykodin palvelukodissa on muitakin oireilevia kuin koronadiagnoosin saaneet – "Oireiden perusteella ei voi varmaksi tietää, kuka on alkuperäinen sairastunut"

Turussa sijaitsevassa Myllykodin asumisyksikössä on aiemmin todettujen koronatapausten lisäksi muutama muukin oireileva vanhus ja myös joillakin hoitajilla on hengitystieoireita.

– Kaksi Turun geriatrisen poliklinikan sairaanhoitajaa on tänään ottanut siellä näytteitä oireilevista, jotta tiedämme, onko heillä tätä samaa tautia vai jotain eri infektiota, kertoo Tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi Turun kaupungin hyvinvointitoimialalta.

Hänen mukaansa testien laajentamista pohditaan sen mukaan, mitä oireilevien näytteistä selviää. Näytteistä tutkitaan myös muita hengitystieoireita aiheuttavia sairauksia, kuten influenssa.

– Ikäihmisistä ei ole aina helppoa sanoa, liittyvätkö oireet koronaan vaiko muuhun syyhyn. Oireet voivat olla erityyppisiä kuin työikäisillä.

Peltoniemi arvelee testitulosten valmistuvan huomenna perjantaina.

Lue lisää: Turkulaisessa vanhusten asumisyksikössä Myllykodissa koronavirustartuntoja – Tänään ratkeaa, miten laajasti muita testataan

Vielä ei ole Jutta Peltoniemen mukaan saatu varmuutta siitä, mistä koronavirus on yksikköön päässyt.

– Sitä on vaikea sanoa, kun tartuttaa voi jo hieman ennen oireita. Tietoa viruksesta on vielä niukasti. Oireiden perusteella ei voi varmaksi tietää, kuka on alkuperäinen sairastunut vaan vaaditaan tarkempaa tietoa tartunnanjäljityksen tueksi.

Toistaiseksi oireilevat ihmiset voivat Peltoniemen mukaan hyvin eikä kukaan ole tarvinnut sairaalahoitoa.

Kaikki tartunnan saaneet on ohjattu karanteeniin. Tämän lisäksi kaikki altistuneet kartoitetaan ja heidät ohjataan karanteeniin.

Yksityinen Myllykoti toimii Turun kaupungin ostopalveluyksikkönä. Se on tehostetun palveluasumisen yksikkö eli asukkaat asuvat omissa huoneissaan, mutta paikalla on henkilökuntaa vuorokauden ympäri. Myllykodissa on yli 90 asukasta.

– Tehostetussa palveluasumisessa avun tarve on suuri, Peltoniemi sanoo.

Myös useassa muussa turkulaisessa vanhusten asumispalveluyksikössä on käyty ottamassa näytteitä koronaepäilyjen vuoksi, Peltoniemi kertoo. Mukana on ollut sekä kaupungin omia että yksityisiä yksiköitä.

– Minun tietooni ei ole tullut, että muissa yksiköissä olisi ollut positiivisia näytteitä. Kaikkien positiivisten tulosten pitäisi tulla minulle tietoon.

Kaupunki on ottanut näytteet asumisyksikössä silloin, kun oireileva ei tarvitse sairaalahoitoa. Syynä tähän on Peltoniemen mukaan THL:n ohjeistus, jonka mukaan käyntejä poliklinikalla tulisi mahdollisuuksien mukaan välttää.