Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lähikuvassa | W.A.S.P-kitaristi Douglas Blair ei koskaan ajatellut muuttavansa ulkomaille, mutta päätyi asumaan laivaan Aurajoen rannassa: "Turku on tosi cool paikka"

Douglas Blair on tuttu näky Turun jokirannassa. Hän näyttää tummissa pitkissä hiuksissaan ja kitara kädessään juuri siltä, mikä hän onkin: rockstaralta. Paitsi, että harva kansainvälinen rockstara asuu Turussa ja ajelee Jopolla.

– En koskaan ajatellut muuttavani ulkomaille, mutta Turku on tosi cool paikka, Blair naurahtaa.

Mutta miten legendaarisen amerikkalaisen heavy-yhtye W.A.S.P:in kitaristi oikein päätyi asumaan Turkuun? Kaiken takana on Mark Bertenyi.

Bändi esiintyi Turun Down By The Laiturissa vuosina 2008 ja 2011. Molemmilla kerroilla stage managerina hääri Bertenyi. Ja kun bändi soitti Logomossa 2012, vastassa oli jälleen Bertenyi.

– Keikka meni hienosti, ja kävelin sen jälkeen jokirannassa ja istuin Cup & Pintissa. Ajattelin, että tämä kaupunki on tosi hieno paikka. Mainitsin sitten Markille, että minua kiinnostaa kitaraklinikoiden pitäminen. Markin silmät alkoivat loistaa, ja hän kertoi minulle Turku Rock Academysta. Vedin sitten ensimmäisen klinikan täällä jo muutaman viikon päästä, Blair kertaa.

Työskentely nuorten nousevien bändien kanssa imaisi Blairin täysillä mukaansa, ja pian hän huomasi asuvansa Bostonin sijaan laivahostellissa Aurajoen rannalla. Hän kertoo usein miettineensä, miten tässä näin oikein kävi, mutta ajatukset päätyvät samaan lopputulokseen.

– Rock Academy on paras tapa jakaa sitä osaamista, mitä minulla on. Jos olisin töissä kitarakaupassa tai opettamassa soittamista collegessa, jakaisin tietoani parille ihmisille tai yhdelle luokalle. Se, että voin työskennellä bändin kanssa, joka on jo menossa johonkin, on eksponentiaalisesti enemmän. Kun yritän tehdä bändeistä parempia, minusta tuntuu kuin olisin taas 18-vuotias, Blair selittää.

Blair onkin harmissaan siitä, että tällä hetkellä hän ei pääse jakamaan osaamistaan nuorille. Korona-epidemia pysäytti musiikkimaailmankin melko totaalisesti, ja nyt odotetaan kuumeisesti epidemian talttumista.

– Olen työskennellyt 4–5 huippuryhmän kanssa, ja meillä piti olla bändien kanssa 20–25 keikkaa maalis-toukokuulla. Ne on peruttu. Nyt olen sitten pitänyt oppitunteja netin kautta yksityisoppilaille ja rakentanut kitaroita.

W.A.S.P:illa on alkamassa syksyllä myös pitkä kiertue, johon kuuluu kaksi keikkaa Suomessa. Blair jännittää, miten kiertueen kanssa käy. Toisaalta muusikkona hän on tottunut epävarmuuteen.

– Muusikoille tämä ei ole niin outoa. Joku on saattanut sairastua, ja koko kiertue on peruuntunut. Näitä on tapahtunut omalla kohdallakin muutaman kerran. Alalla pitää olla joustava ja sopeutuva ja säästää pahan päivän varalle. Tässä elämäntavassa epävarmuuteen on pakko tottua.

Elämäntavasta ja siihen liittyvästä asenteesta kertoo myös Blairin vastaus, kun häneltä kysyy, miten musamaailmassa totutaan siihen todellisuuteen, että levyt myyvät yhä vähemmän.

– Tätä perspektiiviä, että menestys musiikissa mitataan rahassa on ehkä enemmän Euroopassa. Varmasti puhun kaikkien ikäisteni ja genreni edustamien ihmisten puolesta kun sanon, että ei meiltä kysytty nuorena, että aiotteko te hankkia elantonne tällä. Teimme sitä, mitä tunsimme sydämessämme.

Blair kertoo, ettei hän ainakaan itse ole koskaan yrittänyt tehdä musiikilla rahaa. Hän ei ole koskaan kirjoittanut levytyssopimusta vaan ollut soittaja, kitaranrakentaja, opettaja tai miksaaja.

– Moni on vain yrittänyt saada levytyssopimuksen, ja se on kaksiteräinen miekka. Voi olla, että joudut julkaisemaan sellaista mitä et halua, tai levyn markkinointi ei tuota toivottua tulosta. Se, että olen pysynyt itsenäisenä toimijana on ehkä se syy, että olen tässä juttelemassa sinulle, Blair muistuttaa.

Nyt Blair keskittyykin siihen mitä voi tehdä, kun livemusiikkitilaisuudet ovat pannassa: rakennella kitaroita ja pitää oppitunteja netin kautta.

– Kaikki paikat ovat kiinni ja on hiljaista – on kuin juhannus. Ironista on, että tämä kevät olisi ollut joka paikassa todella vilkasta keikka-aikaa. Nyt jos kaikki nämä peruuntuneet keikat puristetaan tulevaan syksyyn, niin joka ilta on varmasti 17 show'ta.

Mikäli koronan koura siihen mennessä hellittää, kaksi niistä ovat W.A.S.P:in. Bändin on tarkoitus esiintyä Tampereella 23. ja Helsingissä 24. syyskuuta.