Eilispäivän tähteet saavat pienellä vaivalla uuden elämän – keitetyistä perunoista syntyy perunamunakas, katso reseptit

toimitus

Jokainen suomalainen heittää vuodessa roskiin 20–25 kiloa ruokaa.

Syötäväksi tarkoitettu mutta syystä tai toisesta jätteeksi päätyvä ruoka on paitsi itse ruuan, myös rahan tuhlaamista. Siksi kannattaakin miettiä, miten itse pystyisi vähentämään omaa ruokahävikkiään.

Kaupassa on hyvä pohtia, paljonko ruokaa todellisuudessa ehtii käyttämään. Ruoka kannattaa säilyttää kotona siten, ettei se pilaannu ennenaikaisesti.

Yksi tapa oman ruokahävikin vähentämiseen on ruuantähteiden hyödyntäminen. Vaikka saman ruuan syöminen kahdesti ei houkuttelisi, ei tähteitä kannata nakata biojäteastiaan, sillä niistä saa jalostettua seuraavana päivänä vielä hyvin uuden aterian.

Pasta on kiitollinen ruokalaji tähteeksi jääneiden ruokien hävittämiseen, sillä maukkaaseen kastikkeeseen pystyy upottamaan melkein mitä tahansa.

Jos vaikkapa uunilohta on jäänyt pieni palanen, valmista seuraavana päivänä lohipastaa. Pastakastikkeessa ei haittaa, jos tähteeksi jääneet lohenpalaset eivät ole siistejä tai kauniita.

Keitetyistä perunoista saa ruokaisan aterian hyödyntämällä ne perunamunakkaaseen.

Aidossa espanjalaisessa perunamunakkaassa raa’at perunat kypsennetään paistinpannulla öljyssä, mutta maukkaan joskin vähemmän autenttisen munakkaan saa aikaiseksi myös kypsistä perunoista.

Perunamunakas on täyttävää, ja se sopii hyvin vaikkapa salaatin ohessa syötäväksi lounaaksi. Perunamunakkaan voi syödä niin lämpöisenä, huoneenlämpöisenä kuin kylmänäkin.

Yli jäänyttä pientä määrää porkkanaraastettakaan ei kannata hylätä käyttökelvottomana, sillä siitä saa tehtyä vielä herkullisia lettuja.

Porkkanaraasteen, samoin kuin vaikkapa aamupuuron tähteet, voi hyödyntää myös esimerkiksi sämpylöissä.

Pastaan pystyy upottamaan helposti Kuva: Marko Puumalainen

Lohipasta

2–3 annosta

1. Laita pastan keitinvesi kiehumaan ja lisää joukkoon pasta, kun vesi kiehuu kunnolla.

2. Veden kiehuessa ja pastan kypsyessä aloita kastikkeen valmistaminen. Sulata paistinpannulla voi, hienonna sipulit ja kuullota niitä voissa. Lisää joukkoon hunaja ja suola ja anna kiehua hiljakseltaan pannulla pari minuuttia.

3. Raasta pannulle sitruunan kuori ja purista joukkoon sitruunan mehu. Keitä kastiketta pari minuuttia ja lisää joukkoon creme fraice, lohi, mustapippuri ja tilli.

4. Kun pasta on lähes kypsää, lisää kastikkeen joukkoon desilitra pastan keitinlientä. Siivilöi pasta ja lisää paistinpannulle.

5. Lisää lopuksi joukkoon pakasteherneet ja jatka paistamista, kunnes herneet ovat lämmenneet.

Perunamunakas

1. Kuori ja siivuta perunat. Hienonna sipuli.

2. Kuumenna öljy paistinpannulla ja lisää joukkoon perunaviipaleet ja sipuli. Lisää joukkoon 0,5 tl suolaa ja paista noin kymmenen minuuttia, välillä perunaviipaleita kääntäen.

3. Nostele perunat ja sipulisilppu lautaselle. Ota paistinpannu pois liedeltä ja jätä öljy jäähtymään pannuun.

4. Vatkaa kananmunien rakenne rikki kulhossa ja lisää joukkoon 0,5 tl suolaa. Lisää kulhoon perunaviipaleet ja sipulisilppu. Kaada sitten massa paistinpannulle, jossa on jäähtynyt öljy.

5. Paista miedolla lämmöllä noin 25-30 minuuttia, kunnes munamassa on hyytynyt. Käännä munakas lautasen avulla ja jatka paistamista vielä muutama minuutti. Tarjoile joko lämpimänä tai jäähtyneenä.

Porkkanaletut ovat herkullinen tapa hyödyntää porkkanaraasteen tähteet. Kuva: Marko Puumalainen

Porkkanaletut

24 pientä lettua

1. Mittaa tehosekoittimeen maito ja porkkanaraaste. Pyöritä massaa tehosekoittimessa pari minuuttia ja lisää joukkoon kananmunat.

2. Anna tehosekoittimen käydä ja lisää joukkoon vehnäjauhot, suola, sokeri ja rasva. Sekoita tasaiseksi ja kaada taikina kulhoon. Anna turvota puoli tuntia.

3. Paista letut voissa ja tarjoile esimerkiksi puolukkasurvoksen kanssa.

Tilastot

Luonnonvarakeskus arvioi, että ruokahävikki Suomessa on kaiken kaikkiaan vuodessa 400–500 miljoonaa kiloa.

Ruokahävikkiä syntyy kaikissa ruokaketjun vaiheissa: alkutuotannossa, teollisuudessa, kaupassa, ravintoloissa ja kotitalouksissa.

Kotitaloudet tuottavat eniten ruokahävikkiä kaikista ruokaketjun vaiheista.

Kotitalouksien arvioidaan heittävän Suomessa vuosittain roskiin alun perin syömäkelpoista ruokaa 120–160 miljoonaa kiloa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
  2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
  3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
  4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
  5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
  6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
  7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
  8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
  9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
  10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
  11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
  12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
  13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
  14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
  15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää