Stressisyöminen on yleinen ongelma, ja nyt koronatilanteessa aiempaa useammat saattavat lievittää ahdistustaan tai stressiään ruuan avulla.
Lisäksi monella on nyt tilaisuuksia syömiseen koko ajan, koska suuri osa ihmisistä on etätöissä ja viettää aiempaa enemmän aikaa kotona.
Syömisen lisääntyminen voi johtaa helposti lihomiseen. Peli ei ole kuitenkaan menetetty: stressisyömistä voi oppia hallitsemaan.
Laillistettu ravitsemusterapeutti Sirpa Soini korostaa, että kaiken a ja o on säännöllinen ruokarytmi, koska se ehkäisee turhaa napostelua ja myös stressisyömistä.
– On todella tärkeää, että on säännöllinen ruokailurytmi. Kannattaa laatia aikataulu sille, milloin syö aamupalan, lounaan, välipalan, päivällisen ja iltapalan. Välipalan voi jättää poiskin. Riittää, kun on 4–5 ateriaa päivässä, neuvoo Turun seudun lääkäriasemilla työskentelevä Soini.
Stressiin syövä ahmii herkästi isoja annoksia esimerkiksi pitsaa.
– Kun aterioi säännöllisesti, ei tule voimakasta nälkää eikä tarvetta isoille annoksille, Soini huomauttaa.
Soinin mielestä koronatilanteessa voidaan sallia makeisia ja muita herkkuja, koska ne tuovat monille mielihyvää.
– Eivät ne ole kiellettyjä. Useimmille ne sopivat mutta eivät kaikille. Annoskoot kannattaa kuitenkin pitää pieninä ja satsata laatuun, Soini korostaa.
On järkevää kuitenkin suosia terveellisempiä vaihtoehtoja.
– Voi vaikka pilkkoa kasviksia ja dipata niitä kevyestä kermaviilistä tehtyyn dippikastikkeeseen.
Stressiin syövän on myös hyvä miettiä, millä muilla keinoilla voisi saada mielihyvää.
– Kun tulee ajatus, että pitää saada jotain ruokaa, kannattaa pysähtyä ja miettiä, miksi haluaa syödä. Johtuuko se nälästä vai stressistä tai siitä, että on tylsää?
Soini suosittelee keksimään stressin lievitykseen muita keinoja kuin syöminen, kuten kävelylenkki ulkona tai kahvakuulatreeni kotona.
– On tärkeää huolehtia myös näinä aikoina liikunnasta.
Uutiskanava CNN on haastatellut aiheesta yhdysvaltalaisia ravitsemusasiantuntijolta, jotka ovat monessa asiassa samoilla linjoilla kuin Soini. Verkkoartikkelissa on myös koteihinsa eristäytyneiden asukkaiden kommentteja.
– Luulenpa, että olen napostellut jatkuvasti kymmenen viime päivän aikana, Liliana Fazendeiro toteaa.
– Kun on pitänyt olla kotona kaksi viikkoa, olen huomannut, että olen rauhoitellut itseäni napsimalla pikkumakeisia ja syömällä ylimääräisiä aterioita, kertoo puolestaan Natalie Santos Ferguson
Ruokahoukutuksia vastaan voi olla vaikea taistella.
– Stressiin syöville ihmisille, jotka ovat työskennelleet stressaavassa toimistotyössä koko päivän, on ollut helpotus tulla kotiin ja syödä paljon ruokaa, usein epäterveellistä sellaista. Nyt se ruoka on heidän ulottuvillaan koko päivän, huomauttaa ravitsemusasiantuntija Bonnie Taub-Dix CNN:lle.
Newyorkilainen ravitsemusasiantuntija Martha McKittrick neuvoo, että stressisyöjän kannattaa aluksi tunnistaa syyt stressaantumiseen ja luoda sitten toimintasuunnitelma.
On tärkeää löytää keino, jolla stressin aiheuttajia torjutaan. Tämä voi tarkoittaa vaikkapa koronauutisten katselun vähentämistä tai keskustelun välttämistä ärsyttävän sukulaisen kanssa.
Jos stressin syitä ei tunnista, voi alkaa pitää ruokapäiväkirjaa, neuvoo Carolyn O`Neil
– Kirjoita päiväkirjaan, mitä söit, milloin, kuinka paljon, missä istuit tai seisoit silloin ja kenen kanssa, hän sanoo.

Myös yhdysvaltalaiset asiantuntijat sanovat, ettei itseltä tarvitse kieltää suosikkilohtuherkkuja.
Nyt koronatilanteessa ei ole oikea aika luopua omista lempinautinnoista. Ruoka ei vain ravitse vaan se tuottaa myös iloa.
– On se sitten juustoa, suklaata, sipsejä tai Chardonnay-viiniä, älä karkota suosikkiherkkujasi keittiövaltakunnastasi, O`Neil painottaa.
– Kenenkään ei pitäisi ruoskia itseään päätöksillä, joita ei tekisi normaalioloissakaan, Taub-Dix lisää.
Tässä kohtaa Soini on jossain määrin eri linjoilla: tietynlainen "itsensä ruoskiminen" sopii hänestä ajankohtaan.
– Nyt on erittäin hyvä ajankohta aloittaa positiiviset muutokset oman hyvinvoinnin lisäämiseksi ja painon hallitsemiseksi. Siihen on nyt aiempaa enemmän aikaa, Soini huomauttaa.
Jos ei halua laihduttaa korona-aikana, on kuitenkin hyvä luoda terve suhde omiin suosikkiruokiin.
On tärkeää, että tuntee kontrolloivansa syömisensä ja välttää stressisyömisen ja lihomisen pirullisen kierteen. Tähän liittyvät maltilliset annoskoot.
Taub-Dixin mukaan parhaita tapoja nauttia lempiherkuista ilman ylensyöntiä on pakata herkut pieniin pusseihin ja syödä vain sen verran niitä kerralla. Kaupastakin voi ostaa pieniä sipsi- ja karkkipusseja. Näin voi välttyä siltä, ettei ahmi huomaamatta jättipussillista herkkuja.
Jos työskentelee etänä keittiössä, kannattaa siivota pois näkyvistä kaikki ruokahoukutukset, kuten keksit, karkit ja limsat. Tilalle voi laittaa hedelmäkulhon.
On myös hyvä idea pitää houkutukset korkealla hyllyillä tai piilottaa ne muiden ruokien taakse, jotta niihin ei tartu ensimmäiseksi.
– Yritä pitää terveelliset ruuat, kuten tuoreet hedelmät ja kasvikset, jääkaapissa silmien korkeudella, Taub-Dix sanoo.
Etätöissä on hyvä pitää juomataukoja. Esimerkiksi yrttitee hunajan kera voi karkottaa stressiperäisen syömisen halun.
– Teetuokio pistää ajattelemaan hetken, onko mielessä oleva välipala tai ateria oikeasti välttämätön, Taub-Dix toteaa.
Taub-Dix kehottaa suosimaan välipaloja, jotka pitävät kädet liikkeessä, sillä ne voivat auttaa stressaavina aikoina. Käsille tuo tekemistä esimerkiksi se, että dippailee omenanpaloja jugurttiin.
– Tällaiset ruuat pitävät sinut aktiivisena, mutta ne eivät lisää paljon kaloreita ruokavalioosi, Taub-Dix selittää.

Etätöissä kannattaa pitää riittävästi rentoutumistaukoja.
– Usein pelkkä tahdin hidastaminen ja syvään hengittäminen voi viedä oman mielen pois syömisajatuksista, McKittrick huomauttaa.
CNN:n juttu listaa myös muutamia hyviä herkkuja, joita voi nauttia vähän kerrallaan silloin tällöin. Tällaisia ovat antioksidanttipitoinen tumma suklaa, marjasekoitus kermavaahdolla, kermaiset levitettävät juustot ja hedelmät tai jogurtti suklaasiirapin kera.