"Olen rauhoitellut itseäni napsimalla pikkumakeisia" – Lievitätkö koronastressiä herkuilla? Stressisyömisen voi panna kuriin ja tilalle keksiä terveellisempiä vaihtoehtoja

Tuomas Massinen

Stressisyöminen on yleinen ongelma, ja nyt koronatilanteessa aiempaa useammat saattavat lievittää ahdistustaan tai stressiään ruuan avulla.

Lisäksi monella on nyt tilaisuuksia syömiseen koko ajan, koska suuri osa ihmisistä on etätöissä ja viettää aiempaa enemmän aikaa kotona.

Syömisen lisääntyminen voi johtaa helposti lihomiseen. Peli ei ole kuitenkaan menetetty: stressisyömistä voi oppia hallitsemaan.

Laillistettu ravitsemusterapeutti Sirpa Soini korostaa, että kaiken a ja o on säännöllinen ruokarytmi, koska se ehkäisee turhaa napostelua ja myös stressisyömistä.

– On todella tärkeää, että on säännöllinen ruokailurytmi. Kannattaa laatia aikataulu sille, milloin syö aamupalan, lounaan, välipalan, päivällisen ja iltapalan. Välipalan voi jättää poiskin. Riittää, kun on 4–5 ateriaa päivässä, neuvoo Turun seudun lääkäriasemilla työskentelevä Soini.

Stressiin syövä ahmii herkästi isoja annoksia esimerkiksi pitsaa.

– Kun aterioi säännöllisesti, ei tule voimakasta nälkää eikä tarvetta isoille annoksille, Soini huomauttaa.

Soinin mielestä koronatilanteessa voidaan sallia makeisia ja muita herkkuja, koska ne tuovat monille mielihyvää.

– Eivät ne ole kiellettyjä. Useimmille ne sopivat mutta eivät kaikille. Annoskoot kannattaa kuitenkin pitää pieninä ja satsata laatuun, Soini korostaa.

On järkevää kuitenkin suosia terveellisempiä vaihtoehtoja.

– Voi vaikka pilkkoa kasviksia ja dipata niitä kevyestä kermaviilistä tehtyyn dippikastikkeeseen.

Stressiin syövän on myös hyvä miettiä, millä muilla keinoilla voisi saada mielihyvää.

– Kun tulee ajatus, että pitää saada jotain ruokaa, kannattaa pysähtyä ja miettiä, miksi haluaa syödä. Johtuuko se nälästä vai stressistä tai siitä, että on tylsää?

Soini suosittelee keksimään stressin lievitykseen muita keinoja kuin syöminen, kuten kävelylenkki ulkona tai kahvakuulatreeni kotona.

– On tärkeää huolehtia myös näinä aikoina liikunnasta.

Uutiskanava CNN on haastatellut aiheesta yhdysvaltalaisia ravitsemusasiantuntijolta, jotka ovat monessa asiassa samoilla linjoilla kuin Soini. Verkkoartikkelissa on myös koteihinsa eristäytyneiden asukkaiden kommentteja.

– Luulenpa, että olen napostellut jatkuvasti kymmenen viime päivän aikana, Liliana Fazendeiro toteaa.

– Kun on pitänyt olla kotona kaksi viikkoa, olen huomannut, että olen rauhoitellut itseäni napsimalla pikkumakeisia ja syömällä ylimääräisiä aterioita, kertoo puolestaan Natalie Santos Ferguson

Ruokahoukutuksia vastaan voi olla vaikea taistella.

– Stressiin syöville ihmisille, jotka ovat työskennelleet stressaavassa toimistotyössä koko päivän, on ollut helpotus tulla kotiin ja syödä paljon ruokaa, usein epäterveellistä sellaista. Nyt se ruoka on heidän ulottuvillaan koko päivän, huomauttaa ravitsemusasiantuntija Bonnie Taub-Dix CNN:lle.

Newyorkilainen ravitsemusasiantuntija Martha McKittrick neuvoo, että stressisyöjän kannattaa aluksi tunnistaa syyt stressaantumiseen ja luoda sitten toimintasuunnitelma.

On tärkeää löytää keino, jolla stressin aiheuttajia torjutaan. Tämä voi tarkoittaa vaikkapa koronauutisten katselun vähentämistä tai keskustelun välttämistä ärsyttävän sukulaisen kanssa.

Jos stressin syitä ei tunnista, voi alkaa pitää ruokapäiväkirjaa, neuvoo Carolyn O`Neil

– Kirjoita päiväkirjaan, mitä söit, milloin, kuinka paljon, missä istuit tai seisoit silloin ja kenen kanssa, hän sanoo.

Työelämä on joillekuille niin stressaavaa, että he syövät sen takia liikaa. Kuva: Suvi Lantta/arkisto Suvi Lantta/arkisto

Myös yhdysvaltalaiset asiantuntijat sanovat, ettei itseltä tarvitse kieltää suosikkilohtuherkkuja.

Nyt koronatilanteessa ei ole oikea aika luopua omista lempinautinnoista. Ruoka ei vain ravitse vaan se tuottaa myös iloa.

– On se sitten juustoa, suklaata, sipsejä tai Chardonnay-viiniä, älä karkota suosikkiherkkujasi keittiövaltakunnastasi, O`Neil painottaa.

– Kenenkään ei pitäisi ruoskia itseään päätöksillä, joita ei tekisi normaalioloissakaan, Taub-Dix lisää.

Tässä kohtaa Soini on jossain määrin eri linjoilla: tietynlainen "itsensä ruoskiminen" sopii hänestä ajankohtaan.

– Nyt on erittäin hyvä ajankohta aloittaa positiiviset muutokset oman hyvinvoinnin lisäämiseksi ja painon hallitsemiseksi. Siihen on nyt aiempaa enemmän aikaa, Soini huomauttaa.

Jos ei halua laihduttaa korona-aikana, on kuitenkin hyvä luoda terve suhde omiin suosikkiruokiin.

On tärkeää, että tuntee kontrolloivansa syömisensä ja välttää stressisyömisen ja lihomisen pirullisen kierteen. Tähän liittyvät maltilliset annoskoot.

Taub-Dixin mukaan parhaita tapoja nauttia lempiherkuista ilman ylensyöntiä on pakata herkut pieniin pusseihin ja syödä vain sen verran niitä kerralla. Kaupastakin voi ostaa pieniä sipsi- ja karkkipusseja. Näin voi välttyä siltä, ettei ahmi huomaamatta jättipussillista herkkuja.

Jos työskentelee etänä keittiössä, kannattaa siivota pois näkyvistä kaikki ruokahoukutukset, kuten keksit, karkit ja limsat. Tilalle voi laittaa hedelmäkulhon.

On myös hyvä idea pitää houkutukset korkealla hyllyillä tai piilottaa ne muiden ruokien taakse, jotta niihin ei tartu ensimmäiseksi.

– Yritä pitää terveelliset ruuat, kuten tuoreet hedelmät ja kasvikset, jääkaapissa silmien korkeudella, Taub-Dix sanoo.

Etätöissä on hyvä pitää juomataukoja. Esimerkiksi yrttitee hunajan kera voi karkottaa stressiperäisen syömisen halun.

– Teetuokio pistää ajattelemaan hetken, onko mielessä oleva välipala tai ateria oikeasti välttämätön, Taub-Dix toteaa.

Taub-Dix kehottaa suosimaan välipaloja, jotka pitävät kädet liikkeessä, sillä ne voivat auttaa stressaavina aikoina. Käsille tuo tekemistä esimerkiksi se, että dippailee omenanpaloja jugurttiin.

– Tällaiset ruuat pitävät sinut aktiivisena, mutta ne eivät lisää paljon kaloreita ruokavalioosi, Taub-Dix selittää.

Etätyöpäivän aikana on hyvä pitää taukoja. Silloin voi käydä vaikka pienellä kävelyllä. Kuva: Tiina Tynkkynen-Hieta/arkisto Tiina Tynkkynen-Hieta/arkisto

Etätöissä kannattaa pitää riittävästi rentoutumistaukoja.

– Usein pelkkä tahdin hidastaminen ja syvään hengittäminen voi viedä oman mielen pois syömisajatuksista, McKittrick huomauttaa.

CNN:n juttu listaa myös muutamia hyviä herkkuja, joita voi nauttia vähän kerrallaan silloin tällöin. Tällaisia ovat antioksidanttipitoinen tumma suklaa, marjasekoitus kermavaahdolla, kermaiset levitettävät juustot ja hedelmät tai jogurtti suklaasiirapin kera.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää