Tanssioppilaat harjoittelevat liikkeitä videoita katsomalla – Turun Seudun Tanssioppilaitos loi parissa päivässä etäopetuksesta uuden toimintakulttuurin

Teemu Nurmi

Turussa, Raumalla, Kaarinassa, Salossa ja Maskussa taiteen perusopetusta tarjoava Turun Seudun Tanssioppilaitos tarttui välittömästi opetus- ja kulttuuriministeriön 18.3. antamaan lausuntoon lasten ja nuorten tavoitteellisen ja pitkäjänteisen eri taiteenalojen opiskelun ja hyvinvoinnin turvaamiseen lähiopetusta korvaavilla tavoilla.

– Parissa päivässä luotiin aivan uudenlainen toimintakulttuuri, kun oppilaitoksen opettajat ideoivat mitä mielikuvituksellisempia ja luovempia tapoja tanssin etäopetukseen, tanssinopettaja Anki Lindström-Halkosaari kertoo.

Opettajat kuvasivat pikavauhdilla videoita, joissa näytetään monenlaisia kotioloihin sopivia harjoitteita kaikilta tanssialoilta, joiden opetusta Turun Seudun Tanssioppilaitos antaa.

Videoita oli perjantaihin 3.4. mennessä kuvattu jo yli sata. Oppilaat ovat saaneet linkin YouTube-kanavalle, jolta videot löytyvät. Opettajat ovat lähettäneet myös terveiset kaikille oppilaille. Livestriimi-tuntejakin on jo järjestetty.

– Tekniikka eli videoiden tekeminen ei ole tanssinopettajien ensisijainen osaamisalue, joten on tässä ollut opettajillakin uuden äärellä olemista, Anki Lindström-Halkosaari naurahtaa.

Koska oppilaiden kotien huoneiden koot vaihtelevat, ovat opettajat ottaneet huomioon, että harjoitteita voi tehdä pienissäkin tiloissa. Kaikki videot eivät liity suoraan tanssioppiin: mukana on myös lihaskunto-osioita, venyttelyvinkkejä ja muun muassa ohjevideo nutturanteosta.

Etäopetuksesta puuttuu vuorovaikutuksen elementti opettajan ja oppilaiden kesken, mutta toinen puoli on Lindström-Halkosaaren mukaan se, että oppilas voi nyt kokeilla tanssilajeja, joita ei ole aiemmin tehnyt koululla ja innostua niistä.

Sosiaalisuus jää tässä tilanteessa tavallista vähemmäksi, mutta siihenkin on korvaavia keinoja.

– 11-vuotias tyttäreni, joka myös on koulumme oppilas, teki kuvayhteyden kautta virtuaalitreenin kaverinsa kanssa.

Tanssinopettaja Anki Lindström-Halkosaari muistuttaa, että Turun Seudun Tanssioppilaitos haluaa pitää etäopiskelun hauskana, vapaaehtoisena juttuna pakollisen lähiopetustauon aikana.

– Joka ryhmälle on annettu täsmäharjoituksia ja vinkkejä siitä, mihin olisi hyvä keskittyä tämän pakollisen tauon aikana, mutta samalla haluamme pitää tämän kivana juttuna. Lapsilta ja nuorilta kun vaaditaan nyt paljon muun muassa kotikoulun muodossa.

Kommentoi

Palvelut