Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Operaatio Ruokakassi hukkuu turkulaisten avuntarjouksiin – Ruokaa jaetaan nyt normaalia vähemmän, mutta jakelu jatkuu

Koronakriisi on herättänyt turkulaisissa auttamisenhalua: ainakin Operaatio Ruokakassille olisi nyt tarjolla apukäsiä enemmän kuin voidaan ottaa.

– Meinaan jo hukkua tuleviin avuntarjouksiin, kertoo toiminnanjohtaja Jari Niemelä

Niemelä kertoo esimerkiksi saaneensa eräästä ravintolasta puhelun, saisivatko toimettomaksi jääneet työntekijät tulla vapaaehtoistyöhön.

– Ravintolan työntekijät ovat tietysti asia erikseen, kun he ovat tottuneet käsittelemään ruokaa ja heillä on hygieniapassit ja kaikki valmiiksi olemassa.

Myös suurimmalla osalla muista vapaaehtoisista on Niemelän mukaan hygieniapassit. Vapaaehtoisia on pääsääntöisesti jo vanhastaan riittävästi, vaikka osa heistä onkin yli 70 vuoden iän vuoksi nyt estyneitä.

Vapaaehtoisia tosin tarvitaankin tällä hetkellä enemmän kuin normaalisti. Tavallisesti Operaatio Ruokakassi ei nimittäin pakkaa ruoka-apua valmiiksi kuten nyt, kun koronavirusepidemia pani perinteisen leipäjonottamisen tauolle.

MikaHedman on yksi Operaatio Ruokakassin pitkäaikaisista vapaaehtoisauttajista. Hän kertoo osallistuneensa toimintaan jo 7–8 vuotta.

– Olen itse pelastunut syvistä vesistä ja haluan auttaa samanlaisia ihmisiä. Meillä on vaimon kanssa oma yhdistys Kevätsateenkoti ry, jonka kautta teemme yhteistyötä Operaatio Ruokakassin kanssa. Autamme myös vapautuvia vankeja, vähävaraisia ja syrjäytyneitä.

Avuntarve on Hedmanin mukaan kasvanut jatkuvasti. Maanantaina Hedman on kokoamassa ruokakasseja, joita on lähdössä jakeluun yhden päivän aikana 500. Vielä edellisenä maanantaina kasseja pakattiin 130.

– Avuntarve on kasvanut, ja kuilu rikkaiden ja köyhien välillä on kasvanut vuosi vuodelta. Myös asunnottomuus on lisääntynyt etenkin nuorilla, Hedman kertoo.

Koronaepidemian vaikutukset näkyvät myös Hedmanin työssä. Häntä huolestuttaa, miten heikossa asemassa olevien nyt käy.

– Koronan aikana yksinäiset ovat yhä yksinäisempiä ja monilla ongelmat vain kertaantuvat.

Ruoka-apua ei tällä hetkellä voida antaa yhtä monelle kuin tavallisesti.

– Esimerkiksi toissa viikolla jaettiin 1 900 ruokakassia ilman Turun kaupungin yhteistyötä. Normaali viikkokassimäärämme on yli 4 000.

Turun kaupunki ryhtyi viime viikolla kuljettamaan ruokalähetyksiä tarvitsijoille. Operaatio Ruokakassi siis pakkaa ruoat ja kaupunki kuljettaa.

– Kaupungin kanssa on sovittu, että toimitamme heille maksimissaan 200 kassia päivässä eli käytännössä 1 000 kassia viikossa. Päälle tulee oma toimintamme.

Ruokakasseja jaetaan kaupungin kuljetuksen lisäksi edelleen myös seurakuntien diakoniatyön kautta.

– Aikaisemmin apua sai kuka tahansa, joka tuli jonoon, mutta kaupungin jakamasta avusta pitää soittaa etukäteen ja tietysti on pakko vähän rajata. Kysytään pikkuisen, mikä tilanne on, Niemelä sanoo.

Hänen mukaansa etusijalla ovat vähävaraiset yli 70-vuotiaat. Vähävaraiseksi lasketaan Niemelän mukaan ainakin ihmiset, jotka saavat toimeentulotukea.

Jotta koronavirus ei leviäisi pakkaajien keskuudessa, Operaatio Ruokakassi noudattaa Jari Niemelän mukaan kaupunginsairaalan infektio-osastolta saamiaan ohjeita.

– Kädet pestään huolella ennen kuin tullaan, käytetään hanskoja, pidetään turvavälit ja näin. Ja tietenkään kukaan ei saa tulla hiukankaan sairaana töihin.

Lisäksi terveystarkastaja on antanut ohjeen, jonka mukaan ruokakassi voi olla näillä säillä autossa tunnin pilaantumatta.

– Kaupungin ihmiset ovat optimoineet ajoreittinsä tekoälyn avulla niin, että kierros ei kestä kuin maksimissaan tunnin, Niemelä kertoo.