Ravintolayrittäjille tarjotut vuokra-alennukset "osin hämäystä" – HU:n näkemä lista jakaa omistajat hyviksiin ja pahiksiin

Sakari Nupponen

Ravintoloiden tie ulos ahdingosta ei ole niin auvoinen kuin yksittäiset uutiset vuokrien anteeksiannosta antavat ymmärtää. Päinvastoin. Ahdinko on saanut liikkeelle myös raadonmetsästäjät, hyeenatalouden.

– Ahnein vuokranantaja on jo sanonut: Jätä vain avaimet pöydälle ja lähde – vapautan sinut vuokrista ja pitkistä sopimuksista, kertoo yrityskauppatalo Activalin perustaja ja ravintola-alan konkari Ari Larnemaa

Viime viikot ovat menneet hänellä vuokrasopimusten setvimiseen, ja silloin näkee kaikenlaista talouden pimeältäkin puolelta.

– Jos vuokranantaja on varma, että sopimuskauden lopun vuokria ei tule sisään, sen kannattaa yrittää hätistää vuokralainen tiehensä, ja pitää hyvänään vuokralaisen omalla kustannuksellaan tekemät kalliit ilmastointi- ja muut ravintola-asennukset sekä hyvässä lykyssä myös irtaimisto.

Kun ravintolayritys menee konkurssiin, pesänhoitaja tulee hakemaan kalusteita velkojien edustajana, mutta todellisuudessa niiden arvo on liki nollaantunut ja vuokranantaja saa tilaisuuden ostaa ne vähintäänkin edullisesti.

– Tämän jälkeen vuokrattava tila ei olekaan enää tila, vaan kokonainen ja toimintakunnossa oleva ravintola. Vuokra-arvokin on sen mukainen, Larnemaa kuvailee.

Toisaalta yrittäjä ei pääse tällä hetkellä ravintolastaan millään eroon. Tappioita kärsimättä. Ostajia ei ole. Rahoitusta ei saa kaupan järjestelyyn mistään lähteistä. Osa pienimmistä yrittäjistä on kuin ansassa. Surkeimmissa tapauksissa yrittäjä yksin istua kököttää omassa ravintolassaan odottaen noutopizzan hakijaa, että kassaan ropisisi edes jotain.

– Aina on niitä, jotka eivät ole riippuvaisia ulkoisista rahoituslähteistä. Ja niitä, joiden rahoitus on aina järjestyksessä. Kenellä on tänään, on huomenna vielä enemmän.

Larnemaa luki ravintola-alan madonluvut jo ennen koronaa.

Turkulainen sijoittaja ja arkkitehti Benito Casagrande ilmoitti ensimmäisenä, että se vapauttaa tiloissaan toimivat ravintolat vuokrista koronakriisin ajaksi. Hän on Larnemaan mukaan poikkeus valtavirrasta.

Yleislinja on, että annetaan maksuaikaa eli kasataan lisää velkatakkaa yrittäjälle. Ei armahdusta.

– Useimmissa tapauksissa sitä tarjotaan ensin ja jäädään katsomaan, nieleekö yrittäjä paniikissaan syötin. Moni on niellyt.

– Onneksi joku vuokranantajista ymmärtää, että tässä tarvitsee antaa nyt huojennusta – ei lisälainaa.

Venkslausta ja peliä on myös muunlaista. Larnemaan mukaan sopimuksiin yritetään kirjoittaa uusia vuokralaista rasittavia pykäliä, kuten muuttaa vuokrasopimuksen kestoa.

Kaupunkien sataprosenttisesti omistamat tytäryhtiöt eivät vie joustoja yrittäjille automaattisesti. Päätökset pitää tehdä niissä erikseen. Esimerkiksi Kaapelitalo teki ripeästi.

Ilmoitukset ja julkiset ulostulot ovat Larnemaan mielestä myös sekavia.

– Osa on pelkkää hämäystä. Osa outoja. Työeläkeyhtiö myöntää toisaalla vuokravapautta omissa kohteissaan, mutta ollessaan rakennusliikkeen kanssa kimpassa kauppakeskuksessa se tee ei mitään.

Yrityskauppatalo Actival on kerännyt yli kaksi viikkoa valkoista ja mustaa listaa siitä, miten vuokranantajat suhtautuvat neuvottelupyyntöihin. Lista perustuu yrittäjien itsensä ilmoituksiin ja on maanlaajuinen.

Lista on jaossa yrittäjille ja näin sitä motivoidaan:

”Antamasi tieto voi pelastaa juuri sen yrittäjän, joka edelleen luuli, että neuvotteleminen on mahdotonta.”

Helsingin Uutiset on nähnyt tuoreimmat versiot, mutta ei julkaise niitä kokonaisuudessaan.

Hyvisten puolella ovat muiden muassa Espoon kaupunki, Flamingo, Helsingin kaupunki (ei suoraan koske tytäryhtiöitä), Jumbo, Kaapelitalo (määräajan), Keva, Lasipalatsi (määräajan), Sello, Senaattikiinteistöt ja Vantaan kaupunki.

Listan ulkopuolelta VR Group ilmoitti perjantaina vapauttavansa tiloissaan toimivat kahvilat ja ravintolat vuokrista.

Larnemaan listalla oli ennestään jo Cityconin Iso Omena, Myyrmanni ja Koskikeskus. Perjantaina pörssiyhtiö tiedotti virallisesti kahden kuukauden vuokravapaasta.

Kiitetty etelähelsinkiläinen ruokaravintola Maannos on ollut korona-ajan ensimmäinen uhri. Joko on tullut muita?

– En tiedä, koska konkurssirattaat saattavat pyöriä hitaasti, Larnemaa sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää