Kela-korvaus laajenee digilääkärien etävastaanotoissa – älypuhelimella yhteyden saa nopeasti

Klaus Nurmi

Kela alkaa korvata entistä monipuolisemmin digitaalisia lääkärien etävastaanottoja.

Nykyisen videovälitteisen vastaanoton ohella Kela-korvattaviksi tulevat tunnistetun chat-yhteyden tai puhelimen välityksellä toteutetut etävastaanotot.

Uusi Kela-korvaus tulee voimaan toukokuun alusta alkaen.

Hoidon antaja arvioi, mitkä palvelut ja mitkä asiakasryhmät soveltuvat hoidettavaksi etäyhteyden kautta. Tarpeen mukaan potilas kutsutaan perinteiselle vastaanotolle kliinistä tutkimusta varten.

Pelkkää postitse tai sähköpostilla annettua hoitoa tai reseptin uusimista ei korvata, tiedottaa Kela.

Erityisesti älypuhelimesta löytyvät chat-pohjaiset digivastaanotot parantavat lääkäripalvelujen saatavuutta, toteaa yksityisiä sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen yrityksiä ja järjestöjä edustava Hyvinvointiala Hali ry.

Digivastaanotolla voidaan hoitaa kokonaan monia tavallisia vaivoja, kuten flunssaa tai silmä- ja virtsatietulehduksia. Myös korona-epäilyn yhteydessä lääkärille pääsee poistumatta kotoa.

Yhteyden lääkäriin saa tavallisesti minuuteissa, kun kiireetön aika terveyskeskuksesta löytyy keskimäärin vasta noin 10 päivän päästä, Hali ry huomauttaa. Lisäksi digivastaanotot ovat usein auki ympäri vuorokauden.

Uusi Kela-korvaus on yleislääkärin vastaanotosta 8 euroa ja erikoislääkärin osalta 12 euroa, kun annettu hoito kuuluu lääkärin erikoisalaan.

Suurimpien palveluntuottajien digivastaanottojen hinnat ovat noin 40 euroa, jolloin asiakkaan maksettavaksi jää noin 28 euroa.

Hali ry:n mukaan Kela-korvauksen myötä terveyskeskusten kapasiteettia vapautuu niihin tarpeisiin, joihin digivastaanotto ei sovellu ja niille ihmisille, jotka eivät pysty tietokonetta tai älypuhelinta käyttämään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää