Kananmuna on elämän symboli – kokeile sitä leivonnassa ja pääruuissa

toimitus

Vaikka elämme poikkeus­oloissa, kevät tulee ja sen mukana juhlakausi. Ensimmäisenä ehtii pääsiäinen.

Juhlan väri on keltainen ja sesongin ruoka on kananmuna, uuden elämän symboli. Muna on kuolleelta näyttävä mutta elämän sisältävä luonnon ihmeellinen pakkaus. Tämä symboliikka on myös suklaamunien taustalla. Kristillisessä pääsiäisperinteessä muna on ylösnousemuksen vertauskuva.

Kananmunat sopivat niin ruoanlaittoon kuin leivontaan. Yksi leivosklassikoiden parhaimmistoa on sitruuna-marenkipiiras, jossa täydellisen makuparin luovat kirpeän hapan sitruunatahna ja makea marenki.

Toisilla taas pääsiäiseen kuuluvat ehdottomasti rahkapiirakat. Ne ovat kevyempi versio tutusta pashasta. Pullataikinapohjaisen piirakan voi tehdä myös uunipellin kokoisena.

Heinäkuun piiras on mainio, suolaisen makea ruoka 1400-luvulta. Siihen tulee kerman ja kananmunan lisäksi parmesaania. Alkuperäisessä reseptissä on vain ripaus sokeria, mutta nykyaikainen maku saattaa vaatia hieman makeutta.

Kaikkia näitä ruokia yhdistää myös se, että raaka-aineet saa edullisesti ja omasta lähikaupasta.

Nyt on kiva palata klassikoihin, ja skotlantilaiset munat on juuri sellainen. Kuva: Mervi Pasanen

Skotlantilaiset munat

neljälle

1. Ruskista silputtu sipuli voinokareessa. Jäähdytä.

2. Sekoita kerma ja kananmuna, lisää korppujauhot.

3. Yhdistä sipuli ja kermaseos jauhelihaan, mausta. Vaivaa tasaiseksi taikinaksi.

4. Kuori keitetyt kananmunat ja peitä ne jauhelihataikinalla. Parhaiten työ onnistuu kostutetuin käsin.

5. Sivele jauhelihapallot sinapilla, kierittele korppujauhoissa ja paista voissa. Voit ottaa niihin paistopinnan pannulla ja kypsentää lopuksi ne vielä uunissa.

Jos jauhelihamassaa jää yli, pyörittele siitä lihapullia. Tarjoa pääruokana aterialla.

Täytetyt munat Kuva: Mervi Pasanen

Täytetyt munat

neljälle

1. Keitä, kuori ja halkaise munat. Kaavi keltuaiset kulhoon.

2. Mausta keltuaiset, lisää juustoraaste ja sekoita täyte tahnaksi.

3. Täytä kananmunat tahnalla. Paista kananmunat uunissa 225 asteessa kullankeltaisiksi eli noin 10 minuuttia. Voit paistaa munat myös pannulla voissa: painele täyte tiukaksi ja paista varovasti tasaiselta puolelta.

Täytetyt munat sopivat alkupaloiksi tai osaksi seisovaa pöytää.

Heinäkuun piiras

Taikinaan:

Täyte:

1. Sekoita keskenään kaikki täytteen ainekset.

2. Nypi taikinan kuivat aineet ja voi murumaiseksi seokseksi, lisää vesi ja vaivaa taikinaksi. Painele tai kauli se matalaan piirakkavuokaan. Kaada täyte päälle, paista 200 asteessa noin 40 minuuttia tai kunnes pinta on hyytynyt ja hieman ruskistunut.

3. Koristele jäähtynyt piirakka tomusokerilla.

Sitruuna-marenkipiiras sopii hyvin pääsiäiseen. Kuva: Mervi Pasanen

Sitruuna-marenkipiiras

Taikina:

Sitruunatahna:

Marenki:

1. Sekoita kuivat ainekset keskenään, nypi sekaan huoneenlämpöinen voi. Lisää vesi, sekoita taikina tasaiseksi. Painele taikina irtopohjaiseen vuokaan. Laita jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.

2. Esipaista pohja 200 asteessa 15–20 minuuttia. Voit peittää pohjan leivinpaperilla, ettei se ruskistu liikaa.

3. Mittaa kattilaan täytteen ainekset vaniljasokeria ja voita lukuun ottamatta. Kuumenna varovasti koko ajan vatkaten, kunnes täyte sakenee ja kiehahtaa. Nosta kattila sivuun ja sekoita joukkoon paloiteltu voi ja vaniljasokeri.

4. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähän kerrallaan. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on sitkeää ja kiiltävää.

5. Kaada sitruunatäyte kypsälle piiraspohjalle ja tasoita. Lusikoi päälle valkuaisvaahto. Kypsennä piirasta kymmenen minuuttia eli kunnes marenki on saanut väriä.

Rahkapiirakat tehdään pullapohjalle. Kuva: Mervi Pasanen

Rahkapiirakat

Pullapohja:

Rahkatäyte:

1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon sokeri, muna, kardemumma, raastettu sitruunan kuori, suola ja osa jauhoista. Vaivaa taikinaan loput jauhot ja lisää loppuvaiheessa pehmeä voi. Alusta taikina kimmoisaksi.

2. Kohota liinalla peitettynä noin puoli tuntia.

3. Kaada taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja nujerra ilmakuplat pois. Paloittele taikina 10–12 osaan, pyörittele pikkupulliksi. Nosta ne pellille ja anna kohota noin 20 minuuttia.

4. Valmista rahkatäyte sekoittamalla kaikki ainekset.

5. Paina juomalasin pohjalle kohonneiden pullien keskelle kuoppa täytteelle. Voitele pullat kananmunalla, lusikoi kuoppiin rahkatäyte. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.

Voit myös kaulia taikinan pellin kokoiseksi ja tehdä yhden, ison piirakan. Pudota silloin paistolämpö 200 asteeseen, paista isoa piirakkaa noin puoli tuntia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu