Kansanedustaja vaatii vuokrat alas ja häädöt jäihin: "Ennaltaehkäisisi Suomea ajautumasta 1990-luvun laman kaltaisiin ongelmiin"

Pia Lohikoski vaatii hallitusta määräämään vuokranalennuksia liiketiloille ja asunnoille sekä vuokrasopimusten purkukieltoa vuokrarästien vuoksi. Sauvo Jylhä

Crista Lassfolk-Feodoroff

Kansanedustaja Pia Lohikoski (vas.) jätti tiistaina eduskunnassa toimenpidealoitteen, jossa hän ehdottaa väliaikaisia vuokranalennuksia asuntoihin ja liiketiloihin sekä häätöjen keskeyttämistä koronaepidemian ajaksi.

– Asuminen on kansalaisten merkittävin kuluerä, samoin yrityksille tilavuokrat ovat usein huomattava kiinteä kulu. Nämä kulut juoksevat kriisissäkin, vaikka tulot olisivat kadonneet, Lohikoski sanoo tiedotteessaan.

Hän huomauttaa, että monilla aloilla liiketoiminta on loppunut äkillisesti ja ihmiset ovat menettäneet toimeentulonsa.

Lohikosken ratkaisu asiaan on se, että yritysten vuokria laskettaisiin samassa suhteessa, kuin liiketoiminta on vähentynyt. Jos liiketoiminta on loppunut kokonaan, ei vuokraakaan tulisi Lohikosken mukaan periä.

Hän kertoo saaneensa hätääntyneitä yhteydenottoja yrittäjiltä ja asunnottomien parissa toimivilta tahoilta. Kuulemansa pohjalta hän esittää, että vuokratason kohtuullistaminen ja häätöjen estäminen on välttämätöntä ja toimeen tulisi ryhtyä heti.

Lohikosken mukaan vuokranalennukset ennaltaehkäisisivät Suomea ajautumasta 1990-luvun lama-ajan kaltaisiin sosiaalisiin ongelmiin.

Lohikoski kiittelee tiedotteessaan niitä kaupunkeja ja suuria vuokranantajia, jotka ovat jo reagoineet yritysten tilanteeseen liiketilojen vuokria laskemalla.

– Samaa ei voi sanoa esimerkiksi joistain kansainvälisistä sijoitusyhtiöistä. Kaikki vuokranantajat eivät ole vapaaehtoisesti toimineet yritysten vaikean taloustilanteen helpottamiseksi, joten siksi hallitukselta tarvitaan toimia asian ratkaisemiseksi määräaikaisesti poikkeusolojen ajalle, Lohikoski napauttaa tiedotteessaan.

Hän esittää myös, että asuinhuoneiston vuokrasopimuksen purkaminen vuokranmaksun viivästymisen perusteella kiellettäisiin koronaepidemian aikana.

– Koronaepidemian hoidon näkökulmasta meillä ei ole varaa ajaa ihmisiä kodeistaan ja pahimmillaan lisätä asunnottomuutta jo valmiiksi haastavassa tilanteessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää