Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin epäiltyjä koronatartuntoja testataan Tyksissä - testattavista alle kymmenellä prosentilla on todettu koronatartunta

Koronaepidemian nykyvaiheessa taudin tunnistaminen on avainasemassa. Epidemian edetessä taudin sairastaneiden saaman immuniteetin toteamisesta tulee myös tärkeä. Tyks kertoo tiedotteessaan, että koronavirustesti otetaan nykyisin henkilöiltä, jotka hakeutuvat hoitoon ja joilla on koronaan viittavia oireita. Oireettomia ei testata, vaikka he epäilisivät tartuntaa.

– Koronavirustartunta ei näy testissä heti tartunnan jälkeen. Otamme testin ihmisiltä, joilla on oireita, koska silloin todennäköisyys saada kiinni taudin kantajia, on suurempi. Tavoitteemme on jäljittää tartuntaketjuja, johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo.

Nykyisin testattavista alle kymmenellä prosentilla on todettu koronatartunta. On siis huomattavasti tavallisempaa, että ylähengitystieoireiden syy on jokin muu virustauti. Tilanne voi kuitenkin muuttua.

– Meillä on tärkeää olla hyvä valmius lisätä testaamista, kun epidemia etenee, Pietilä sanoo.

Tyks Laboratoriot analysoi myös Ahvenanmaalta, Satakunnasta sekä yksittäisistä kunnista tulevat koronatestinäytteet. Tarvittaessa tukea annetaan koko maahan.

Tyks ehti ajoissa tilata uuden, viruksen analysointia nopeuttavan laitteen Yhdysvalloista. Laitteen avulla nykyinen kapasiteetti, noin 400 testiä vuorokaudessa kasvaisi kolmanneksella. Laite on saapunut Tyksiin ja sitä asennetaan parhaillaan. Myös toinen uusi laite on tulossa.

Tällä hetkellä on maailmanlaajuisesti pula diagnostiikassa tarvittavista raaka-aineista sekä pikatesteistä. Myös Tyks joutuu odottamaan tilauksiaan.

Turussa työskentelee nyt toistakymmentä lääkäriä ja mikrobiologia sekä saman verran laboratoriohoitajia lähes pelkästään koronaviruksen parissa. Tyksin ja Turun yliopiston asiantuntijoista koostuva huipputiimi aikoo olla ensimmäinen COVID-19-taudin vasta-ainetestin käyttöönottaja Suomessa. – Epidemian edetessä tulee tärkeäksi saada selville, onko koronan sairastaneille kehittynyt vastustuskyky taudille. Ensimmäisessä vaiheessa testataan sairaalan henkilökuntaan kuuluvia, Pietilä sanoo.