Puutarhoilla paniikki: Yli 10 000 työpaikkaa, ulkomainen kausityövoima kiven alla

Tomi Kangasniemi

Puutarha-alan sesonki alkaa kevään ja kasvukauden käynnistyessä. Eri puolella Suomea olevat puutarhat ovat pulassa tilanteessa, jossa ulkomaalaista kausityövoima ei ole saatavissa aikaisempien vuosien tapaan. Tästä syystä nyt avautuu yli 10000 työpaikkaa suomalaisille erilaisiin puutarha-alan töihin.

- Nyt voi tehdä oman osansa suomalaisen ruokatuotannon varmistamiseksi tilanteessa, jossa osa sadosta jäisi tuottamatta työvoimapulan vuoksi. Suomi ei voi turvautua tuontiin, sillä sama hankala tilanne on myös muualla, toteaa ProAgria Keskusten Liiton toimitusjohtaja Harri Mäkivuokko Puutarhaliitto ry:n tiedotteessa.

Tällä hetkellä suurin ongelma on se, että työvoiman tarjonta ja kysyntä eivät kohtaa. Tiloilla on pikainen tarve työvoimalle ja on työntekijöitä, jotka tarvitsevat kipeästi töitä.

- Suosittelemme hakemaan työpaikkoja www.mol.fi, www.töitäsuomesta.fi ja www.maatilalle.fi -sivustojen kautta. Siellä työt on kuvattu ja niitä on helppoa hakea, kannustaa Mäkivuokko.

Erittäin tärkeänä Puutarhaliitto, ProAgria ja SLF pitävät sitä, että kriittisten avomaaviljelyn kuten perunan, juureksien, kaalien, sipulin, herneen ja punajuuren tuotantoalat säilyvät, koska näitä syödään koko tuleva vuosi. Myös marjan ja hedelmäntuotantoa pidetään tärkeänä ravintoaineiden kannalta. Riskinä on, että viljelyaloja pienennetään ja saatavuus heikkenee tulevana käyttökautena.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut