Pieni näyttö ja huono työasento rasittavat etätyöläisen silmiä – katso optikon vinkit kotona työskentelyyn ja silmäjumppaan

Laura Määttänen

Kotona työskentely rasittaa usein silmiä enemmän kuin työpaikalla oleminen. Moni tekee nyt töitä läppärillä, jonka näyttö on pieni, eikä työergonomia ole läheskään aina kohdillaan.

– Suuri osa etätöitä tekevistä on aikuisia eli ikänäköisiä. Olisi hyvä, jos kotona olisi käytössä erillinen, isompi näyttö, Silmäaseman johtava optikko Hemmo Salo sanoo.

Iso näyttö on hyvä siksikin, että sitä voi katsoa kauempaa kuin pientä. Suositeltava etäisyys näytöstä on 60–80 senttimetriä.

– Jos sitä katsoo vaikkapa 30 sentin päästä, silmät rasittuvat moninkertaisesti.

Niskan ja hartioiden jumittuminen vaikuttaa kokonaisvaltaisesti väsymiseen ja myös näkemiseen.

– Työpaikoilla näistä asioista on yleensä huolehdittu, mutta nyt työntekijän on otettava itse vastuu siitä, että työskentelyolosuhteet ovat mahdollisimman hyvät.

Näkemisen kannalta on merkitystä silläkin, missä työpiste on. Ikkunan eteen sitä ei kannattaisi panna. Jos näyttö on ikkunan edessä, silmät mukautuvat kirkkaamman ulkomaiseman mukaan.

Näyttö kannattaa sijoittaa niin, ettei siihen tule ikkunasta edes heijastuksia.

Ulos on kuitenkin pystyttävä katsomaan toisinaan. Salon mukaan 20 minuutin välein pitäisi katsoa kaukaisuuteen parinkymmenen sekunnin ajan.

– Silloin silmät lepäävät, ja se on todella tärkeää. Lähelle katsominen rasittaa silmiä paljon. Tutkimuksen mukaan ne ihmiset, jotka näkevät työpaikaltaan puun, ovat onnellisempia kuin ne, jotka eivät näe, hän mainitsee.

Silmäjumppa ei pelasta lasien uusimiselta tai paranna taittovirhettä, mutta hyötyä siitä on. Sen avulla silmän lihaksia voi vetreyttää ja rentouttaa. Liikaa silmäjumppaa ei voi tehdä.

Kumpaakin silmämunaa liikuttaa kuusi lihasta.

– Jos tuijotetaan pitkään samaan kohteeseen, ne kramppaavat ja väsyvät. Niitä voi vetreyttää liikuttelemalla silmiä esimerkiksi vasemmalle, oikealle, ylös ja alas ja piirtämällä kahdeksikkoa.

Silmän sisällä on kiliaarilihas, joka huolehtii katseen tarkentumisesta eri etäisyyksille. Kun katsotaan kauas, se on rentona, ja mitä lähemmäs katsotaan, sitä enemmän se jännittyy.

– Sen rentouttaminen onnistuu vain, kun katsotaan riittävän pitkälle riittävän kauan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää