Turkulaispastorin työmatka mutkistui, kun matkan varrelle tuli tiesulku – Koronatilanne näkyy papin työssä joka käänteessä

Sari Mattila

Koronapandemia on mullistanut Turussa asuvan, mutta Lohjalla pastorina työskentelevän Johan Savolan arjen.

Työmatkat eivät suju nyt yhtä jouhevasti kuin aikaisemmin, sillä Savolan on esitettävä Uudenmaan rajalla todistus Lohjalla sijaitsevasta työpaikastaan.

– Kun lauantaina ohitin rajan ensimmäistä kertaa, muuta työmatkaliikennettä ei juuri ollut, joten rajamuodollisuudet hoituivat nopeasti. Tilanne on varmasti toinen, kun ajelen arkena Lohjalle, kertoi Savola keskiviikkona Länsi-Uusimaalle.

Maanantai ja tiistai olivat pastorilla vapaapäiviä.

– Keskiviikko on taas seurakunnassa perinteisesti palaveripäivä, jonka hoidin nyt etäyhteyksien avulla täältä kotoa käsin.

Kohtaamisia seurakuntalaisten kanssa on jouduttu karsimaan – tai oikeammin niiden muotoa muuttamaan.

– Muun muassa toimituskeskustelut, jotka normaalisti hoitaisin tapaamalla ihmiset kasvokkain, hoidetaan nyt pääosin puhelimitse.

Johan Savola aloitti puolen vuoden sijaisuuden Lohjan seurakunnassa noin kuukausi sitten. Vihkimisiä hän ei ehtinyt sopia, mutta kastejuhlia kyllä ja ne on siirretty tuonnemmaksi.

– Hautajaisten saattoväessä voi olla nyt vain 10 ihmistä. Siitä minun ei kuitenkaan ole tarvinnut erikseen ohjeistaa ketään, vaan omaiset ovat sopineet asioista keskenään.

Suurin osa Savolan työsarasta on perinteistä papin työtä toimituksineen ja jumalanpalveluksineen, mutta hän osallistuu myös nuoriso- ja oppilaitostyöhön. Nuoria seurakunnassa tavoitetaan muun muassa Instagram- ja Discord-sovellusten kautta.

Kun työn lisäksi ei voi oikein mennä minnekään, Savola on löytänyt aikaa esimerkiksi lukemiselle.

– Suoritin hiljattain Kirjo1-tutkinnon, joka on kirkon johtamisen tutkinto. Sen innoittamana ostin kirjat Hyvin johdettu kirkko ja Seurakunnan talous, joita olen parhaillaan lukemassa.

Elämän Savola uskoo palaavan pandemian jälkeen pian ennalleen.

– Vaikka toivoisin, että se muuttuisi vähemmän materiaa ja rahaa arvostavaksi.

Elämää poikkeusoloissa

Syntynyt Turussa 1983.

Valmistui teologiksi Helsingin yliopistosta vuonna 2013.

Tehnyt papin sijaisuuksia muun muassa Tuusulassa, Sipoossa, Jokioissa ja Raumalla.

Hoitaa tällä hetkellä Lohjan suomalaisessa seurakunnassa puolen vuoden papin sijaisuutta, joka alkoi maaliskuun alussa.

Harrastaa kitaran soittoa, videointia ja editointia sekä Star Trekin fanittamista. Teki pro gradu -työnsä Star Trekissä esiintyvistä uskonnoista.

Tätä et olisi uskonut minusta:

– Minut on nähty television Sunnuntailounas-ohjelmassa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut