Korona iski, mitä turkulaisteatterit tekevät nyt? – Turkulainen kysyi kulttuuriväen uusia ideoita

Teemu Nurmi

Turkulaisten teattereiden esityskausi jatkuu vasta, kun koronavirusepidemia on saatu selätettyä. Teattereissa ei kuitenkaan istuta nyt aloillaan vaan suunnitellaan tulevia teoksia.

– Teemme ensi syksyn tuotantojen valmistelua eli muun muassa lavasteiden rakentamista ja pukujen ompelua. Kesälle suunnitellut huoltotyöt voidaan myös aloittaa aikaisemmin. Myynti tekee töitä aamusta iltaan palauttaen lippurahoja ja siirtäen katsojia syksyn esityksiin, Turun kaupunginteatterin taiteellinen johtaja Mikko Kouki sanoo.

– Verstaat toimivat normaalisti, näyttämötekniikka tekee huoltoja, ensi kautta valmistellaan kansliassa, kausiesite on työn alla ja markkinointia suunnitellaan. Yleisön lippujen palautukset työllistävät myös, Åbo Svenska Teaterin teatterinjohtaja Jukka Aaltonen komppaa.

Tanssiteatteri ERI:n johtoryhmän jäsen, tanssija-koreografi Eeva Soini kertoo heidän syksyn näytösten lipunmyynnin olevan täydessä käynnissä minkä lisäksi ERI siirtää peruuntuneita Jukeboxin Salat -esityksen varauksia alkusyksyn näytöksiin.

– Suunnittelemme myös kouluille etäopetukseen tehtävää materiaalia.Vaikka esityksiä ei juuri nyt ole tehtävää kyllä riittää ja toiminta jatkuu, Soini toteaa.

Turun Nuoren Teatterin väki pohtii samanlaisia asioita. Supermarsu jäi kesken ja sen esityskauden jatkoa suunnitellaan turvalliselle ajalle. Kahden tuotannon eli Prinsessa Pikkiriikin ja Avaruusseikkailun ensi-illat jäivät poikkeustilan alle, joten niiden siirtoa aikataulutetaan myös. Teatterin hallitus on päivittäin yhteyksissä ja ideoi erilaisia kampanjoita. Asiakkaiden lippuja vaihdetaan lahjakortteihin ja vastaillaan katsojien kysymyksiin sähköpostissa ja puhelimitse, hallintojohtaja Minna Kaislakari-Mattelmäki kertoo.

Linnateatterin ravintolahenkilökuntaväki maalasi taannoin aulan seinää. Muuten teatteri valmistautuu muiden tapaan kaikkeen tulevaan.

– Jos kesäteatteritoiminta onnistuu niin se on ensimmäisenä työn alla. Olemme saaneet myös siirrettyä kevään esityksiä syksyyn ja lähestyneet asiakkaita, jotta he vaihtaisivat lippunsa uusiin esityspäiviin. He ovat ymmärtäneet tilanteen todella hienosti, taiteellinen johtaja Jussi Vahvaselkä kiittelee.

Teatterit ovat joko lopettaneet harjoitukset tai treenaavat näytöksiä vain pienryhmissä. Aurinkobaletin vs. toiminnanjohtaja Sami Skantsin mukaan baletilla on harjoituksissa samanaikaisesti paikalla vain 3–5 henkilöä. Käsihygieniasta huolehditaan tavallistakin huolellisemmin käsihygieniasta ja tarpeetonta kontaktia vältetään.

– Näyttää siltä, että suuri osa kevään harjoituksista siirtyy kesälle ja syksylle. Vain pienimuotoista harjoitustoimintaa on nyt käynnissä, ei mitään isoja ryhmiä vaan vain muutama ihminen ja harjoituksissa ollaan tarkkoina työturvallisuuden suhteen, Mikko Kouki määrittelee.

ÅST ei harjoittele mitään ennen 12.5, mutta heillä on tekstien lukuja ja suunnittelupalavereita, jotka voi hoitaa etänä. Turun Nuori Teatteri ei harjoittele ryhmänä, mutta ohjaaja antaa esimerkiksi biisejä treenattavaksi. ERI ei pidä harjoituksia isommissa ryhmissä.

Kaikki kyselyyn vastanneet turkulaisteatterit valmistelevat livestriimausesityksiä kulttuurinnälkäisille kuluttajille. Kaupunginteatteri toteutti ensimmäisen jo Facebook-kanavallaan ja lisää on tulossa. Kouki kertoo, että sosiaalisen median puolella tapahtuu viikottain jotain pienimuotoista.

Linnateatteri järjestää Appivanhempien ABC -komedian live-esityksen nettisivullaan 3.4. kello 19. Sen toteuttavat kaksi näyttelijää, kaksi tekniikan ihmistä ja kaksi kuvaajaa.

Åbo Svenska Teater aikoo lähettää vikottain nettisivujensa kautta pieniä esityksiä, jotka teatterin näyttelijät valmistavat.

– Lisäksi käynnistämme yhteistyön Turun filharmonisen orkesterin kanssa. Tarkoituksena on lähettää kaksi pientä lastenkonserttia suomeksi ja ruotsiksi, Jukka Aaltonen kertoo.

Tanssiteatteri ERI aikoo tuoda Facebook-kanavalleen ainakin katkelmia esityksistään ja näyttää otteita jo tulevastakin.

– Lisäksi suunnittelemme ja toteutamme etäopetusmateriaalia opettajien ja oppilaiden iloksi ja avuksi, Eeva Soini toteaa.

Aurinkobaletti käynnisti striimauksen suunnittelun heti, kun kun teki päätöksen kevään esitysten perumisesta.

– Olemme pohtineet live-esityksiä paljonkin ja esimerkiksi Prinsessa Pikkiriikin näyttelijät olivat kiinnostuneita lukemaan Pikkiriikki-satuja somekanavillamme, mutta se ei valitettavasti onnistunut äänikirjaoikeuksien takia. Meillä on muitakin suunnitelmia kehitteillä, toivottavasti pääsemme toteuttamaan niitä, Turun Nuoren Teatterin Minna Kaislakari-Mattelmäki sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää