Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona iski, mitä turkulaisteatterit tekevät nyt? – Turkulainen kysyi kulttuuriväen uusia ideoita

Turkulaisten teattereiden esityskausi jatkuu vasta, kun koronavirusepidemia on saatu selätettyä. Teattereissa ei kuitenkaan istuta nyt aloillaan vaan suunnitellaan tulevia teoksia.

– Teemme ensi syksyn tuotantojen valmistelua eli muun muassa lavasteiden rakentamista ja pukujen ompelua. Kesälle suunnitellut huoltotyöt voidaan myös aloittaa aikaisemmin. Myynti tekee töitä aamusta iltaan palauttaen lippurahoja ja siirtäen katsojia syksyn esityksiin, Turun kaupunginteatterin taiteellinen johtaja Mikko Kouki sanoo.

– Verstaat toimivat normaalisti, näyttämötekniikka tekee huoltoja, ensi kautta valmistellaan kansliassa, kausiesite on työn alla ja markkinointia suunnitellaan. Yleisön lippujen palautukset työllistävät myös, Åbo Svenska Teaterin teatterinjohtaja Jukka Aaltonen komppaa.

Tanssiteatteri ERI:n johtoryhmän jäsen, tanssija-koreografi Eeva Soini kertoo heidän syksyn näytösten lipunmyynnin olevan täydessä käynnissä minkä lisäksi ERI siirtää peruuntuneita Jukeboxin Salat -esityksen varauksia alkusyksyn näytöksiin.

– Suunnittelemme myös kouluille etäopetukseen tehtävää materiaalia.Vaikka esityksiä ei juuri nyt ole tehtävää kyllä riittää ja toiminta jatkuu, Soini toteaa.

Turun Nuoren Teatterin väki pohtii samanlaisia asioita. Supermarsu jäi kesken ja sen esityskauden jatkoa suunnitellaan turvalliselle ajalle. Kahden tuotannon eli Prinsessa Pikkiriikin ja Avaruusseikkailun ensi-illat jäivät poikkeustilan alle, joten niiden siirtoa aikataulutetaan myös. Teatterin hallitus on päivittäin yhteyksissä ja ideoi erilaisia kampanjoita. Asiakkaiden lippuja vaihdetaan lahjakortteihin ja vastaillaan katsojien kysymyksiin sähköpostissa ja puhelimitse, hallintojohtaja Minna Kaislakari-Mattelmäki kertoo.

Linnateatterin ravintolahenkilökuntaväki maalasi taannoin aulan seinää. Muuten teatteri valmistautuu muiden tapaan kaikkeen tulevaan.

– Jos kesäteatteritoiminta onnistuu niin se on ensimmäisenä työn alla. Olemme saaneet myös siirrettyä kevään esityksiä syksyyn ja lähestyneet asiakkaita, jotta he vaihtaisivat lippunsa uusiin esityspäiviin. He ovat ymmärtäneet tilanteen todella hienosti, taiteellinen johtaja Jussi Vahvaselkä kiittelee.

Teatterit ovat joko lopettaneet harjoitukset tai treenaavat näytöksiä vain pienryhmissä. Aurinkobaletin vs. toiminnanjohtaja Sami Skantsin mukaan baletilla on harjoituksissa samanaikaisesti paikalla vain 3–5 henkilöä. Käsihygieniasta huolehditaan tavallistakin huolellisemmin käsihygieniasta ja tarpeetonta kontaktia vältetään.

– Näyttää siltä, että suuri osa kevään harjoituksista siirtyy kesälle ja syksylle. Vain pienimuotoista harjoitustoimintaa on nyt käynnissä, ei mitään isoja ryhmiä vaan vain muutama ihminen ja harjoituksissa ollaan tarkkoina työturvallisuuden suhteen, Mikko Kouki määrittelee.

ÅST ei harjoittele mitään ennen 12.5, mutta heillä on tekstien lukuja ja suunnittelupalavereita, jotka voi hoitaa etänä. Turun Nuori Teatteri ei harjoittele ryhmänä, mutta ohjaaja antaa esimerkiksi biisejä treenattavaksi. ERI ei pidä harjoituksia isommissa ryhmissä.

Kaikki kyselyyn vastanneet turkulaisteatterit valmistelevat livestriimausesityksiä kulttuurinnälkäisille kuluttajille. Kaupunginteatteri toteutti ensimmäisen jo Facebook-kanavallaan ja lisää on tulossa. Kouki kertoo, että sosiaalisen median puolella tapahtuu viikottain jotain pienimuotoista.

Linnateatteri järjestää Appivanhempien ABC -komedian live-esityksen nettisivullaan 3.4. kello 19. Sen toteuttavat kaksi näyttelijää, kaksi tekniikan ihmistä ja kaksi kuvaajaa.

Åbo Svenska Teater aikoo lähettää vikottain nettisivujensa kautta pieniä esityksiä, jotka teatterin näyttelijät valmistavat.

– Lisäksi käynnistämme yhteistyön Turun filharmonisen orkesterin kanssa. Tarkoituksena on lähettää kaksi pientä lastenkonserttia suomeksi ja ruotsiksi, Jukka Aaltonen kertoo.

Tanssiteatteri ERI aikoo tuoda Facebook-kanavalleen ainakin katkelmia esityksistään ja näyttää otteita jo tulevastakin.

– Lisäksi suunnittelemme ja toteutamme etäopetusmateriaalia opettajien ja oppilaiden iloksi ja avuksi, Eeva Soini toteaa.

Aurinkobaletti käynnisti striimauksen suunnittelun heti, kun kun teki päätöksen kevään esitysten perumisesta.

– Olemme pohtineet live-esityksiä paljonkin ja esimerkiksi Prinsessa Pikkiriikin näyttelijät olivat kiinnostuneita lukemaan Pikkiriikki-satuja somekanavillamme, mutta se ei valitettavasti onnistunut äänikirjaoikeuksien takia. Meillä on muitakin suunnitelmia kehitteillä, toivottavasti pääsemme toteuttamaan niitä, Turun Nuoren Teatterin Minna Kaislakari-Mattelmäki sanoo.