Kyselyn tulos: Varsinaissuomalaisille tapahtumatuottajille miljoonatappiot koronan vuoksi – Paikalliset tahot perustivat Tue turkulaista -sivuston

toimitus

Koronakriisi perui turkulaiselta tapahtumamarkkinointitoimisto Tapahtumalliselta yli 40 sovittua työtilaisuutta.

Tämä tarkoittaa yritykselle noin 1,5 miljoonan euron menetyksiä liikevaihtoon sekä henkilökunnan lomautuksia, yritys kertoo tiedotteessaan.

Samankaltainen tilanne on muillakin alan toimijoilla Turun talousalueella ja ympäri Suomea. Tämä selviää Turun alueen tapahtumatoimijoiden kyselytutkimuksesta.

Kyselyyn vastanneiden toimijoiden kommenteissa kerrotaan tilanteen dramaattisista vaikutuksista: työntekijöiden lomautuksista ja irtisanomisista, investointien jäädyttämisestä sekä raskaista taloudellisista tappioista.

Kriisi koskettaa satoja työntekijöitä, ja monella yrityksellä konkurssiuhka on todellinen.

Tapahtuma-alan toimijat ovat esittäneet Suomen hallitukselle listan ratkaisuista, joiden avulla yrityksillä olisi edellytyksiä päästä takaisin jaloilleen.

Tapahtumateollisuus on Sponsorointi- ja tapahtumamarkkinointi ry:n julkaisemassa kannanotossa 1.4.2020 ilmoittanut tarvitsevansa Suomen hallitukselta kohdennettua tukea ja helpotusta lakisääteisiin maksuihin. Tällaisia tukitoimia ovat esimerkiksi luottoluokitusrajojen kevennykset sekä suora tuki vuokrien kaltaisiin kiinteisiin kuluihin.

Kannanotossa esitetään myös, että valtion on korvattava 75 prosenttia lomautettujen työntekijöiden palkasta ja otettava maksettavakseen työnantajien työttömyysvakuutus- ja sairausvakuutusmaksut määräaikaisesti vuoden 2020 loppuun asti.

Tapahtumallisen toimitusjohtaja Sanni Rostedt sanoo tiedotteessa, että tukitoimille on huutava tarve, sillä koronakriisi ja hallituksen 12.3.2020 antama päätös kieltää yli kymmenen henkilön tapaamiset ovat aiheuttaneet mittavat taloudelliset tappiot tapahtumateollisuuden toimijoille.

– Tapahtumateollisuuden ja matkailun lisäksi monikaan muu ala ei ole menettänyt näin totaalisesti bisnestään. Tapahtuma-ala perustuu kohtaamisiin ja kun ne on kielletty, ei ole mitään, mitä voisimme yrityksessä tehdä tällä välin, Rostedt sanoo tiedotteessa.

Vaikeasta tilanteesta huolimatta Rostedt uskoo tapahtuma-alaan jatkossakin.

– Toivon, että Turun alueen toimijat puhaltaisivat yhteen hiileen, kun asiat rupeavat normalisoitumaan. Turussa on valtava potentiaali järjestää hyviä tapahtumia, joiden tekemiseen meiltä löytyy omalta alueelta ammattilaisia.

Turun Ydinkeskustayhdistys, Turun Kauppakamari, Turun kaupunki, Turun Nuorkauppakamari, Turun Yrittäjät ja Viestintäliiga ovat laittaneet pika-aikataululla pystyyn Turun alueen yrityksille yhteistä Tue turkulaista -lahjakorttikaupan, josta Turkulainen kertoi pari viikkoa sitten

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut