Yhdenkin hengen yritys saa alkoholia Alkosta "kotiinkuljetettuna" – jos täyttää tietyt ehdot

Crista Lassfolk-Feodoroff

Alkoholin kotiinkuljetus kuluttajille ei Suomessa ole mahdollista. Mutta jos samaisella kuluttajalla on vaikkapa vain yhden hengen yritys, hän on elinkeinonharjoittaja, ja voi näin ollen tilata Alkon verkkokaupasta haluamansa tuotteet halutessaan yritysosoitteeseen kuljetettuna, jos on Alkon yritysasiakas.

– Lain mukaan alkoholiyhtiö saa tosiaan toimittaa alkoholijuomia luvanhaltijoille ja muille elinkeinonharjoittajille lähettämällä ne ostajalle. Määritelmä on siis tuo elinkeinonharjoittaja ja yrityksen koolla ei ole väliä, kertovat Alkon viestintäpäällikkö Varpu Göös ja liiketoimintajohtaja Kari Pennanen

Luvanhaltijalla tarkoitetaan esimerkiksi anniskelu- tai vähittäismyyntiluvanhaltijaa eli toimijaa, jolla on oikeus elinkeinotoiminnassa myydä alkoholia.

Yritysasiakkaat voivat valita yritystilaukselle toimituksen joko yrityskuljetuksena yritysosoitteeseen tai noutona myymälästä tai noutopisteestä. Yrityksille kyse ei ole kotiinkuljetuksesta, vaan verkkokauppatilausten toimittamisesta yrityksille.

– Suomen alkoholilain mukaan alkoholin vähittäismyyntiä saa harjoittaa vain luovuttamalla alkoholijuomat asiakkaalle hyväksytyssä vähittäismyyntipaikassa, sanoo Pennanen.

Hän kertoo Alkon verkkokaupasta tehtyjen tilausten toimittamisen yrityksille vähentyneen, koska yritysten järjestämät tilaisuudet, joissa ihmisiä kokoontuu, ovat koronaepidemian aikana vähentyneet.

Koronaviruksesta johtuva poikkeustilanne on näkynyt Alkoissa siten, että maaliskuun toisella ja kolmannella viikolla asiakasmäärät olivat viime vuoden maaliskuuta vilkkaampia. Viime viikolla (viikko 13) asiakasmäärät olivat viime vuoden tasolla.

– Viime viikonloppuna asiakasmäärät olivat alle edellisen vuoden ja asiointi myymälässä on kuluvalla viikolla ollut viime vuoden tasoa. Asiakkaiden keskiostokset ovat olleet keskimääräistä suurempia.

Julkisuudessa on esiintynyt huolta kodeissaan aikaa viettävistä suomalaisista: pelätään, että alkoholin tissuttelu lisääntyy poikkeustilanteessa.

– Maltti, kohtuullisuus ja vastuullisuus ovat tärkeää alkoholin käytössä. Nyt on erityisen tärkeää ottaa huomioon oman alkoholinkäytön vaikutukset niin omaan kuin läheisten hyvinvointiin, sanoo Pennanen.

Hän kertoo, että Alkossa seurataan aktiivisesti viranomaisohjeistuksia, joiden mukaan Alkossa toimitaan.

– Päivitämme toimintaohjeitamme jatkuvasti. Kuuntelemme herkällä korvalla myös henkilöstöämme ja asiakkaitamme.

Noin kymmenessä Alkon myymälässä aukioloaikaa on lyhennetty. Tällä tietämällä harkinnassa ei ole Alkojen sulkemisia tai sulkemista poikkeustilanteen vuoksi.

– Alko toimii valtio-omistajan lakisääteisen tehtävän mukaisesti. Mikäli Alkon myymälät suljettaisiin, olisi se ensisijaisesti omistajan päätös, Pennanen sanoo.

Alkoissa on tehostettu myymäläsiivousta, erityishuomio on kiinnitetty käsihygieniaan. Asiakkaille suositellaan kortti- ja lähimaksamista sekä riittävän turvavälin pitämistä myymälässä asioidessa. Lisäksi Alko asentaa kaikkien myymälöidensä kassoille läpinäkyvästä pleksistä valmistetut suojat. Ensimmäisten suojalasien asennus on jo alkanut.

Teksti: Crista Lassfolk-Feodoroff, Jussi Vehkasalo

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää