Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espanja herätti Hannu Jortikan koronan vakavuuteen – ihmettelee suomalaista ilmapiiriä: "En tullut tänne tautia levittämään vaan turvaan"

Turkulainen valmentajalegenda Hannu Jortikka istuu nyt kotonaan koronakaranteenissa. Siinä on totuttelemista, kun vaimoa pitäisi suojella mahdolliselta tartunnalta.

– Vaimo on yrittäjä ja töissä aamusta iltaan. Hänen pitää pysyä terveenä. Nukumme eri puolilla taloa, käymme eri suihkuissa ja meillä on omat jääkaapit ja ruoat, Jortikka kertoo.

Jortikka asuu osan vuodesta Espanjassa ja kun koronaepidemia räjähti toden teolla, hän päätti palata Suomeen. Julkisuudessa on käyty kovaa keskustelua siitä, pitääkö kaikki suomalaiset lennättää kotimaahan. Jortikkaa keskustelu ärsyttää, ja hän painottaa maksaneensa paluulentonsa itse.

– Siitä ei kannata kitistä, että valtio maksaa ja että Espanjassa olisi veropakolaisia ja rikkaita. Siellä on ihan normaaleja ihmisiä. Suurin osa heistä vielä pienellä eläkkeellä. Osalla on sydänsairauksia tai psoriasis, ja ilmasto on hyväksi heidän terveydelleen.

Jortikka muistuttaa, että suurin osa myös maksaa veronsa Suomeen.

– En minäkään tänne tullut levittämään tautia vaan turvaan. Maksan verot Suomeen, ja minulla on oikeus sairaanhoitoon, vaikka aika vähän olen sitä käyttänyt toistaiseksi. Niin paljon liikkuu asioista väärää tietoa, että harmittaa ja tekee pahaa. Mikseivät ihmiset ota selvää asioista, Jortikka ihmettelee.

Koronaepidemian seuraukset iskivät Espanjassa Jortikankin arkeen varsin konkreettisesti. Kaupassa käydessä poliisi pysäytti ja piti antaa selvitys ulkona liikkumiseen.

– Kyllä siellä heräsi siihen, kuinka vakava asia tämä on. Sotilaat ja poliisit kaduilla valvomassa ulkonaliikkumiskieltoa, ja televisiosta tulee aamusta iltaan tietoja, kuinka monta uhria nyt on. Se tuntui ihan kauhealta, ja pelko ihmisillä on siellä kova.

Jortikka kertoo, ettei hänellä itsellään ei ollut ulkonaliikkumiskiellon tultua voimaan hätää. Merinäkymät omalta terassilta, hyvät nettiyhteydet ja kasa kirjoja auttoivat saamaan ajan kulumaan.

Suomeen palattuaan Jortikkakin ihmetteli, miten esimerkiksi lentokentällä eri puolilta maailmaa palaavat tungettiin samoihin lentokenttäbusseihin. Hänen mukaansa muissakin rajoitteissa olisi pitänyt toimia nopeammin.

– Espanjassakin aikaistettiin baarien kiinnilaittamista. Poliisi tuli paikalle ja laittoi ihmiset ulos. Suomessakin olisi pitänyt laittaa baarit aikaisemmin kiinni.

Jortikka seuraa nyt kotimaassa koronatilanteen kehittymistä. Innokasta penkkiurheilijaa mietityttää myös, miten esimerkiksi suomalaisten palloilusarjojen oikein vielä käy.

– Suomessa näissä lajeissa liikkuu niin vähän rahaa. Päästäänkö jalkapallo- tai pesäpallosarjoja pelaamaan edes elokuussa? Vaikeuksia on myös SM-liigan seuroilla, kun pelaajat saavat vielä palkkaa. Mistä tehdään nyt rahat palkkoihin?

Jortikka uskoo, että liigaseuroista HIFK, Tappara ja Kärpät kestävät kevään talousrasitukset. Myös Ilves saattaa olla niitä harvoja seuroja, joka ei tee kaudesta tappiota. Korona tuleekin lyömään oman leimansa myös pelaajien siirtomarkkinoille.

– Huippupelaajien kanssa sopimukset on tehty jo pari kuukautta sitten, mutta entä jos ei seuralla olekaan varaa maksaa palkkoja. Eivät siirtomarkkinat varmasti radikaalisti muutu. Kalleimpien pelaajien palkkiot tulevat pienenemään, ja nuorille tulee enemmän mahdollisuuksia pelata. Tämä trendi SM-liigassa on jo ollutkin. Seuroilla pitää olla nyt todella korkeatasoista juniorityötä, Jortikka muistuttaa.

Korona vaikutuksia on vielä mahdoton ennustaa. Se pätee myös urheilun saralla. Erikoisia tilanteita voi joka tapauksessa olla edessä, jos syksyllä liiga normaalisti käynnistyy.

– Pelaajien pitäisi nyt omatoimisesti harjoitella, mutta mitä jos tulee liikkumiskielto. Kesä voi mennä niin, ettei joukkue ole ollut kertaakaan yhdessä. Ei olisi kiva olla johtamassa nyt jääkiekkojoukkuetta, Jortikka tiivistää.