Koronatestejä pitäisi lisätä "vimmatusti" ja sairastuneet eristää Singaporen malliin, sanoo ex-sairaanhoitopomo Aki Lindén – Varsinais-Suomessa valmius lisätä testejä, toistaiseksi harva testi positiivinen

Minna Harmaala

Suomi on selviytynyt koronakriisin hoidosta keskimääräistä paremmin, arvioi turkulainen kansanedustaja Aki Lindén (sd.). Hän on lääkäri ja sekä Varsinais-Suomen että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirien entinen johtaja.

– Aina voi sanoa, että jonkun asian olisi voinut tehdä kolme päivää aikaisemmin. Se on ihan turhaa. Monet toimet on tehty oikea-aikaisesti. Tarkoitan tällä sitä, että ne on tehty oikealla viikolla, Lindén linjaa Turkulaisen haastattelussa.

Esimerkiksi maanantaina tapahtunut ravintoloiden sulkeminen ei kerta kaikkiaan onnistunut tämän nopeammin, Lindén sanoo. Hän on laskenut, että välttämättömiä vaiheita oli kahdeksan.

– Tässä on haluttu mennä, kuten kuuluukin, oikeusvaltioperiaatteen mukaan. Emme kuitenkaan ole siirtyneet mihinkään sotilasdiktatuuriin valmiuslain myötä.

Koronavirus on tappavampi kuin kausi-influenssa, sanoo Aki Lindén. Hänestä on myös selvää, että teho-osastot ruuhkautuvat. Husin teho-osastolla on hänen mukaansa ruuhkaa jo nyt.

– Tärkein asia, johon pitää vaikuttaa, on tartunnan leviämisen estäminen. Jos meillä sairastuu 10 prosenttia väestöstä verrattuna 5 prosenttiin, se tarkoittaa ketjun toisessa päässä kaksinkertaista määrää tehohoidon tarvitsijoita ja myös kaksinkertaista määrää kuolemantapauksia.

Eristyksiin jätetyillä risteilyaluksilla koronan saaneista kuoli 1,2 prosenttia. Lindén käyttää tätä lukua laskelmissaan.

– Jos pystymme rajoittamaan viruksen niin, että se tarttuu 5 prosenttiin kansasta, tulee noin 3 000 kuollutta. Jos ihmisten liikkuminen jatkuu ja tartunta tulee miljoonalle, meillä onkin 10 000 kuollutta, Lindén laskee.

Suurin osa kuolleista on Kiinan ja Italian lukujen valossa todennäköisesti ikäihmisiä.

Tällä hetkellä olisi Aki Lindénin mielestä tärkeää ”vimmatusti” lisätä testauksia ja eristää tartunnan saaneet entistä tiukemmin.

– Meillä pitäisi oikeasti käytännössä tehdä niin kuin Singaporessa, että jokainen sairastunut on viety pois kotoa ja eristetty erillisiin tiloihin. Tällä pystyisimme taistelemaan tätä virusta vastaan. Kaikki muu on sitten vain sairastuneiden hoitoa.

Tartunnan saaneiden jäljittäminen ja eristäminen olisi ollut Lindénin mielestä järkevämpi tapa kuin nyt valittu ”poltetun maan taktiikka” eli että koko maa pannaan kiinni.

– Itse asiassa joudumme tekemään nyt molemmat. Virus on sen verran nyt levinnyt tähän yhteiskuntaan, että meidän täytyy tehdä kaikki se, mitä on tehty, hän kuitenkin sanoo.

Lindénin mukaan nyt olisi kuitenkin tärkeää jatkaa ahkeraa testaamista ja tartuntojen jäljittämistä. Myös esimerkiksi kokoomuksen turkulainen puheenjohtaja, kansanedustaja Petteri Orpo vaati testien lisäämistä Ilta-Sanomien maanantaina julkaistussa haastattelussa

Varsinais-Suomessa korontestataan ja tartuntoja jäljitetään edelleen samoilla periaatteilla kuin aikaisemminkin, kertoo sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä Hänen mukaansa testauskapasiteettia on mahdollista nostaa, jos tarve tulee.

– Täytyy kuitenkin muistaa, että meillä on tällä hetkellä aika vähän positiivisia löydöksiä. Siitä huolimatta, että olemme nostaneet testauskapasiteettia, ei ole juurikaan tullut uusia.

– Jos ihmisellä on hengitystieoireita, on tällä hetkellä edelleen todennäköisempää, että hänellä on jokin muu infektio. Muut virukset eivät ole kadonneet mihinkään.

Tiistaihin 31. maaliskuuta mennessä Turun yliopistollisessa keskussairaalassa (Tyks) oli Pietilän mukaan testattu toista tuhatta näytettä, joista 72 oli positiivisia. Tilanne on siis täällä tällä hetkellä varsin rauhallinen.

– En halua vähätellä. Tilanne voi muuttua nopeastikin, Pietilä sanoo.

Muokattu 1.4.2020 kello 7.25: Lisätty linkki Petteri Orpon haastatteluun. 8.31: Päivitetty koronalöydösten tähänastinen määrä.

Aiheeseen liittyvää

  1. Koronan aiheuttamat rajoitustoimet jatkuvat Turussa 13.5. saakka – lue kattavasti vaikutukset opetukseen ja muihin kaupungin palveluihin 31.3.2020 15:16

Kommentoi

Palvelut