Turkulaismuusikon keikat jäihin – Annika Nordin levy ilmestyy silti huhtikuussa

Teemu Nurmi

Koronavirustilanne vaikuttaa kaikkien elämään rajoittavalla tavalla ja erityisen rajusti se iskee muun muassa muusikoiden elantoon.

Yksi heistä on turkulainen Annika Nord, jonka 3.4. ilmestyvän esikoisalbumi Koordinaatit levynjulkaisukeikat ja muutkin esiintymiset pitkälle loppukevääseen on peruttu. Ensimmäinen niistä piti olla Turun Old Bankissa aprillipäivänä.

– Levy on joka tapauksessa kuunneltavissa suoratoistopalveluista ja olen miettinyt, pitäisikö järjestää striimattu keikka vaikkapa Facebookissa. Katsotaan, Nord pohtii.

Lapsesta asti laulajan ammatista haaveillut Annika Nord kertoo nettisivuillaan annikanord.com käyneensä takavuosina kyselemässä turkulaisista baareista keikkamahdollisuuksia ja saikin niitä mukavasti nainen ja kitara -tyyppisellä trubaduurisetillä.

Vuonna 2016, jonka Nord laskee olevan ensimmäinen vuotensa täysipäiväisenä muusikkona, hän teki peräti 150 keikkaa.

– Tein vuoden päätyttyä summauksen keikoistani ja hämmästyin itsekin määrää. Tuli nähtyä monia maisemia ja kuppiloita.

Nordin käsi murtui seuraavana vuonna onnettomuudessa. Hän käytti sairausloman hyödykseen ja aloitti biisien tekemisen. Alkoi into tehdä omaa musiikkia ja hahmottaa laulun aiheita elämän ympäriltä. Syntyi myös halu saada tehtyä kokonainen levy, Nord kertoo.

Musiikin moniala-ammattilainen Mika Karhumaa inspiroi ja valmensi Annika Nordia kirjoittamaan biisejä muotoon, jossa palaset lopulta loksahtivat paikalleen. Nord löysi Karhumaan kautta myös nykyisen bändinsä Kouvolasta.

– Järjestely on toiminut hyvin. Ehkä siinä, että muut asuvat niinkin kaukana kuin Kouvolassa, on meidän taika. Se antaa mahdollisuuden tehdä vain ja ainoastaan musiikkia, kun matkustan. Hyppään silloin eräänlaiseen musiikkikuplaan, Nord määrittelee.

Nord ja bändin jätkät ovat työstäneet Koordinaatit-levyn kappaleita yhdessä. Niiden alkuperäisideat sanoituksineen kaikkineen lähtevät kuitenkin aina liikkeelle laulaja Nordista.

Levystä tulee musiikiltaan hyvin moninainen, sillä Annika Nordin nettisivuilla olevien makupalojen perusteella mukana on sekä herkkää että rosoista ryyditettynä rockkitaroinnilla.

Nord elää uraansa mielellään hetken, korkeintaan päivän, kerrallaan, mutta eräs pitkän linjan unelma hänellä on. Ruisrockin rantalavalle pitäisi päästä esiintymään ainakin kerran elämässä.

Rantalava on kotimaisessa musiikkipiireissä käsite, josta seuraava suuri hyppäys lienee Hartwall Arenalla soittaminen. Mitä rantalavalle pääseminen vaatii?

– Se vaatii varmaankin mielettömän kirjoitustyötä, säveltämistä, biisejä ja joitakin hittejä. Ryhtyy siis hommiin ja on rohkea, Annika Nord sanoo.

Porista Turkuun vuonna 2012 muuttaneelle Nordille nykyisen kotikaupungin parhaita mestoja ovat Aurajokiranta, Ruissalo ja ylipäätään paikat, joista näkee merelle.

– Keikkapaikoista tärkein on Old Bank. Siellä tein ensimmäiset keikkani Turussa. Old Bankissa soittaminen on tuonut minulle itsevarmuutta ja siellä on ollut paljon ihmisiä, jotka ovat kannustaneet jatkamaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää