Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Parisuhteet ovat nyt koetuksella – Älä pura koronakiukkua kumppaniisi, sanoo parisuhdeterapeutti: "Tunnekuohun vallassa ei pystytä mihinkään rakentavaan lopputulokseen"

Koronaviruksen aiheuttamat seuraukset koettelevat nyt parisuhteita monin tavoin. Ihmisillä on itselleen aiempaa vähemmän omaa aikaa ja tilaa, ja elämistä on rajoitettu monin tavoin.

– Riittävän hyvin voivat suhteet todennäköisesti selviävät näistä seurauksista hyvällä yhteistoiminnalla, me-hengellä ja suunnittelulla. Jos parisuhde on ollut huonolla tolalla jo aiemmin, tilanne voi olla hyvin vaikea, arvioi parisuhde- ja seksuaaliterapeutti Teija-Liisa Ranta

Se, miten parisuhde selviää koronatilanteesta, riippuu paljolti jokaisen ihmisen ominaisuuksista, kuten stressinsietokyvystä ja joustavuudesta.

Poikkeustilanne voi olla vaikea etenkin yhdessä asuville avo- ja aviopareille.

Koronaviruksesta johtuvat rajoitukset herättävät helposti vihan tai kiukun tunteita. Tämä on luonnollista aina, kun meitä pakotetaan johonkin, vaikka ymmärrämme, mistä on kyse, Ranta sanoo.

Riidan aikana tunnekuohun vallassa ei vain pystytä mihinkään rakentavaan lopputulokseen tai keskusteluun.

– Nyt virus on se pakon aiheuttaja, ja voi olla vaikea muistaa, että läheiset ovat kiukun purkamiselle väärä osoite. Tunteille emme voi mitään, mutta siihen, miten käyttäydymme tunteittemme kanssa, voimme vaikuttaa, Ranta korostaa.

Jos tunnekuohuista seuraa riitelyä, kannattaa ottaa aikalisä ja vetäytyä rauhoittumaan omiin nurkkiin.

– Riidan aikana tunnekuohun vallassa ei vain pystytä mihinkään rakentavaan lopputulokseen tai keskusteluun.

Tunteiden ja ajatusten jakaminen kumppanin kanssa tässä tilanteessa on myös tärkeää – asioista on hyvä keskustella. Pelot ja huolet sairastumisesta, raha-asioista, työpaikan menetyksistä ja tulevaisuuden epävarmuuksista askarruttavat mieltä.

– On hyvä muistaa, että jaettu taakka on kevyempi kantaa, Ranta toteaa.

Rannan mukaan pariskuntien kannattaa nyt suunnitella arjen aikataulut tarkkaan yhdessä. Työ- ja vapaa-aika kannattaa erottaa toisistaan selkeästi, jos jompikumpi tai molemmat tekevät etätyötä samassa taloudessa.

Ranta kehottaa pariskuntia antamaan nyt toisilleen omaa rauhaa.

– Ulkoilemassa voi käydä eri aikaan, jos kaipaa omaa tilaa ja aikaa. Asunnon koko vaikuttaa siihen, kuinka sisätiloissa voidaan olla itsekseen, kun siltä tuntuu, Ranta kertoo.

Välillä kannattaa myös keskittyä kaikkeen muuhun kuin uhkaaviin uutisiin eli elää ihan tavallista elämää rajoitukset huomioiden.

– Asioita, joihin emme voi vaikuttaa, ei kannata kantaa mielessään ja murehtia. Ihmisestä riippuen tämä voi tietysti olla helpommin sanottu kuin tehty, Ranta huomauttaa.

Ranta sanoo, että parisuhteille tärkeistä läsnäolosta, läheisyydestä, hellyydestä ja seksielämästä kannattaa pitää yhteisvastuullisesti hyvää huolta tässäkin tilanteessa.

Ulkoilemassa voi käydä eri aikaan, jos kaipaa omaa tilaa ja aikaa. Asunnon koko vaikuttaa siihen, kuinka sisätiloissa voidaan olla itsekseen, kun siltä tuntuu.

Kriisitilanteessa näkyy Rannan mukaan myös se, miten hyvin pari pystyy toinen toistaan tukemaan. Riittävän hyvä parisuhde tuo turvallisuuden tunnetta ja auttaa jaksamaan.

– Lisääntynyttä yhteistä aikaa voi käyttää keskustelemalla aiempaa enemmän sinusta minusta ja meistä – ei työstä tai lapsista. Kannattaa olla kiinnostunut kumppanistaan ja rajoittaa omaa ruutuaikaa, Ranta neuvoo.

– Parisuhteemme teemme ihan itse. Onko jälki hyvää vai huonoa, siihen pystymme vaikuttamaan.

Jos omat keinot tai voimavarat horjuvat, apua kannattaa pyytää ja hakea ulkopuolisilta asiantuntijoilta mahdollisimman pian, Ranta sanoo.

– Parisuhteen hyvinvointi on tärkeää myös lasten kannalta.