Lähimaksu on hygieeninen tapa maksaa –  voisiko lähimaksun kertaosostosummaa nostaa?

Lähimaksu on hygieeninen tapa maksaa ostoksia. Sitä käytettäessä pin-koodia ei tarvitse näppäillä niin usein maksupäätteeseen. Pirjo Kamppila

Eija Marja-aho

Lähimaksua kannattaa kokeilla viimeistään nyt. Sitä käytettäessä maksupäätteeseen tarvitsee koskea huomattavasti harvemmin kuin tavallisessa maksamisessa.

Vuosi sitten lähimaksun korkein kertaostosumma nostettiin Suomessa 25 eurosta 50 euroon. Voisiko se olla suurempi, jotta isompienkin ostosten maksaminen sujuisi korona-aikana hygieenisesti?

Finanssialan ry:n mukaan 50 euroa on suurin mahdollinen summa, jonka eurooppalainen pankkivalvoja EBA hyväksyy tällä hetkellä korttien lähimaksuille.

Lähimaksurajan nosto vaatisi ensin eurooppalaisen pankkivalvojan päätöksen ja sen jälkeen usean toimijan yhteispeliä.

– Mahdollista tarvetta nostaa lähimaksun kertaostoksen summaa täytyisi arvioida huolellisesti yhdessä pankkivalvojien, maksukorttiyhtiöiden, pankkien ja muiden maksutapahtumaan liittyvien toimijoiden kanssa, Finanssiala ry:n johtava asiantuntija Kirsi Klepp sanoo tiedotteessa.

Kokonaan ilman tunnusluvun näppäilyä ei lähimaksukaan onnistu.

Eurooppalaisen valvojan sääntöjen mukaan lähimaksukortilla maksaessa peräkkäisten maksujen yhteissumma voi olla korkeintaan 150 euroa, minkä jälkeen maksupäätteen on kysyttävä pin-koodia.

Peräkkäisiä maksutapahtumia ilman pin-koodin kyselyä voi olla enintään viisi kappaletta.

Suomessa tunnusluvun kyselytiheyteen vaikuttavat myös muut pankkien ja maksupäätteiden turvatoimet.

Kleppin mukaan koronaa edeltävien tilastotietojen mukaan lähimaksun käytössä on vielä reippaasti nostovaraa, sillä korttimaksuista vasta reilut 60 prosenttia maksetaan lähimaksulla.

Kokonaan maksupäätteen näppäilystä pääsee eroon käyttämällä älypuhelimen mobiilimaksua tai lähimaksusovelluksia.

Myös muut maksutavat ovat edelleen toimivia, kunhan toimii järkevästi. Eli huolehtii käsihygieniasta puhdistamalla käsiä tai koskee maksuvälineisiin hansikkaat kädessä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut