Luontoretkeilijät eivät usko koronaohjeita, joten Metsähallitus sulkee ruuhkautuneita luontokohteiden taukopaikkoja – Listalla myös turkulaisten lähikohteita

Kuvituskuva. Tomi Kangasniemi

Minna Harmaala

Metsähallituksen Luontopalvelut sulkee suosituimpien luontokohteiden taukopaikkoja koronavirusriskin vuoksi. Taukopaikoille on muodostunut jopa ruuhkaa.

Ihmiset ovat suunnanneet viime aikoina sankoin joukoin luontokohteisiin, kun koronavirusepidemia on rajoittanut muita harrastusmahdollisuuksia.

Ulkoillessa ovat kuitenkin unohtuneet terveysviranomaisten ohjeistukset turvaväleistä ja käsihygieniasta. Luontopalvelujohtaja Timo Tanninen Metsähallituksesta kertoo Turkulaiselle, että joissakin kohteissa ihmiset ovat kerääntyneet laumoihin eivätkä ole pitäneet turvavälejä.

– Sen mukaan (missä näin on tapahtunut) olemme laittaneet erilaisia taukopaikkoja ja tupia kiinni ihan turvallisuussyistä.

Lue lisää: Metsähallitukselta vakava viesti sunnuntain retkeilijöille: Terveysviranomaisen koronamääräyksiä noudatettava luonnossakin

Metsähallitus ja ympäristöministeriö tiedottavat, että luontoon kannattaa edelleen suunnata, mutta kauas ei pidä lähteä.

– Suomessa asutaan tutkimusten mukaan keskimäärin 200 metrin päässä lähimetsästä. Juuri kodin lähistöllä olevat kohteet ovat nyt oikeita paikkoja, mihin suunnistaa nauttimaan luonnosta ja seuraamaan kevään merkkejä, sanoo ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen tiedotteessa.

Ruuhkan takia suljettuja taukopaikkoja löytyy myös turkulaisten lähikohteista.

Listalla ovat muun muassa Kurjenrahkan kansallispuistossa Kurjenpesän luontotupa ja Kuusiston piispanlinnan raunioilla Kuusiston käymälä.

– Toki jos oma lähiluontokohde on kansallispuisto, voi siellä vierailla, mutta vältä silloinkin lähikontakteja ja ruuhka-aikaa, Mikkonen sanoo tiedotteessa.

Katso koko suljettujen kohteiden lista luontoon.fi-sivustolta.

Listalla on retkeilijöiden päivätupia, taukokotia, lintutorneja ja päiväkäytössä ruuhkautuneita autiotupia.

Myös kansallispuistojen luontokeskukset ovat suljettuja ja Metsähallituksen vuokra- sekä varaustupien varaukset on toistaiseksi peruttu.

Koronaviruksen lisäksi nyt on varottava tulipaloja. Tulen teko on kielletty, sillä eteläisessä ja keskisessä Suomessa on voimassa ruohikkopalovaroitus.

Metsähallitus kehottaa ottamaan retkelle mukaan sellaiset eväät, joita ei tarvitse nuotiolla lämmittää.

Katso täältä , mitkä kaikki kohteet ovat suljettuja (luontoon.fi).

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut