Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsinki sijoittaa Turun ja Tampereen nopeisiin juniin yhteensä 30 miljoonaa euroa – potin raa'asta jaosta voi päätellä kumpi on rakkaampi

Helsinki lähtee osakkeenomistajaksi Helsingin ja Turun välisen raideyhteyden suunnittelua toteuttavaan Turun Tunnin Juna -hankeyhtiöön. Samoin kaupunki osallistuu Helsingin ja Tampereen välisen raideyhteyden suunnittelua toteuttavaan Suomi-Rata Oy:hyn.

Kaupunki merkitsee perustettavan yhtiön osakkeita tai muuten pääomittaa Turun radan hankeyhtiötä enintään 5,9 miljoonalla eurolla. Tampereen radan yhtiötä Helsinki rahoittaa 24 miljoonalla eurolla.

Esityksen mukaan kestävän kehityksen vaatimukset, ilmastonmuutoksen torjuminen sekä taloudelliset syyt edellyttävät liikkumisen ja logistiikan kokonaisvaltaista muutosta.

Tarvetta muutokselle sekä nopeiden junayhteyksien parantamiselle lisää myös kaupungistuminen, joka on 2000-luvulla kiihtynyt. Kaupungistuminen on keskittynyt hyvin saavutettaviin yliopistokaupunkeihin niin kansallisella kuin kansainväliselläkin tasolla.

Liikennevirtojen siirtymisellä raiteille olisi merkittäviä ilmastovaikutuksia ja taloudellista kasvua luovaa vaikutusta. Junayhteydet loisivat myös otollisia sijainteja asumiselle.