Lukijaraati: Hallitus hoitanut koronatilanteen kiitettävästi – Markku Jokisipilä: Poliittinen kokemus on ”viisikolla” lyhyt ministerivuorikausissa, mutta jos heidät korvaisi keski-ikäisillä miehillä, eivät he tästä sen paremmin selviäisi

Teemu Nurmi

Turkulaisen Lukijaraadin jäsenet antavat Suomen hallitukselle kouluarvosanan 8 sen tavassa hoitaa toiminta koronavirustilanteessa.

Suhteellisesti eniten kaseja antoivat 40-44-vuotiaat vastaajat, mutta toisaalta eniten vastanneita oli ikäluokassa yli 60-vuotiaat, jotka myönsivät hallituksen todistukseen eniten kymppejä.

Apulaisprofessori, eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä Turun yliopistolta kommentoi, että yleisarvosana 8 on koko kansan linjan mukainen.

– Sellainen kokonaisvaikutelma minullekin on tullut kansalaisten mielipiteistä. Enemmistö on ollut tyytyväinen ja nuorten tyytyväisyyttä selittänee se, että heidän on helppo samaistua samaa ikäluokkaa olevan 34-vuotiaan pääministeri Sanna Marinin (sd.) kanssa, Jokisipilä sanoo.

Voimakkainta kritiikkiä eli kouluarvosanan 4-7 antaneet raatilaiset haukkuvat hallitusta viivyttelystä koronavirustilanteessa.

– Asiasta on tiedotettu epäselvästi jo viime viikkojen aikana. Asioihin alettiin reagoida aivan liian myöhään. Tämä yhteiskunnallinen hysteria olisi voitu välttää, jos varotoimia olisi tehty paljon aikaisemmin. Esimerkiksi ulkomailla käynneille olisi pitänyt asettaa kahden viikon karanteeni jo helmikuun aikana.

– Kriisiin herättiin liian myöhään ja toimenpiteet ovat ainakin vielä turhan löysiä, esimerkiksi karenssiseuranta ulkomailta tuleville ei vieläkään toimi. Olisi kannattanut todeta, mitä ulkomailla tapahtui.

– On annettu liian positiivinen kuva testauksien ja hoidon kapasiteetista.

Markku Jokisipilä ymmärtää kiukkuisimpia kommentoijia.

– Suurin kansalaiskeskusteluhan koskee sitä, oliko Suomen hallitus hyvissä ajoin vai myöhässä päätösten ja tiedottamisen suhteen. Tilannetta on silti ollut mahdoton arvioida verrattuna esimerkiksi Italiaan, Espanjaan ja Saksaan. Aina voi pohtia, onko hallitus ollut riittävän jämäkkä toimissaan.

Osa Lukijaraadin jäsenistä haukkuu hallituksen luottoa Terveyden ja hyvinvoinnin laitokseen. Eräs sanoo, että valtio on toiminut kuten pitääkin, THL:lle pitää antaa pitkä miinus avuttomuudesta.

– Valtiojohto luotti sokeasti THL:n niin sanottujen asiantuntijoiden esittämään totuuteen: ”mahdollisuus, että koronavirus leviäisi Suomeen, on häviävän pieni”.

– Kaksi edellistä Suomen hallitusta leikkasi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen resursseja aika lailla eli kärsiikö Sanna Marinin hallitus siitä, minkä ovat tehneet edelliset hallitukset, Markku Jokisipilä kysyy.

Lukijaraadin hallituksen linjaa kehuvat ihmiset sanovat, että hallitus lopulta löysi tavan auttaa suomalaisia oikealla aikataululla. Päivittäiset ulostulot television tiedotustilaisuuksissa keräävät kiitosta.

Puhuvat päät kriisitilanteessa eivät olekaan nyt keski-ikäisiä miehiä vaan nuoria naisia. Marinin hallitus sai alussa osansa tytöttelystä, mutta on Jokisipilänkin mukaan selviytynyt erinomaisesti.

– Kenelläkään suomalaispoliitikolla ei ole kokemusta tällaisesta tilanteesta ja normaali poliittinen kokemus on ”viisikolla” lyhyt ministerivuorikausissa, mutta jos heidät korvaisi keski-ikäisillä miehillä, eivät he tästä sen paremmin selviäisi. Heillä ei olisi ollut käytössä yhtään sen parempaa asiantuntijajoukkoa.

Poliittinen keskustelu on ollut koronatilanteen ympärillä melko harmonista, rauhallista, mutta mitäpä, jos eduskuntaalit olisivat jo oven takana? Seuraavathan järjestetään vasta 2023. Kuntavaalit ovat ensi vuonna. Paikallisen koronatilanteen hoitaminen näkynee ainakin niissä. – Niin, mielenkiintoinen kysymys. Jos eduskuntavaalit olisivat pian, ne pitäisi varmasti siirtää. Vaalihuoneistoja voisi tuskin avata. – Normaali poliittinen keskustelu on jäissä. Hallitukselta ei tule sen tavallisia esityksiä eikä täytäntöönpanoja tapahdu. Ei ole hallituksen politiikkaa, mistä käydä normaalia keskustelua, mutta eduskuntavaaleissa koronatilanteen hoitaminen nousee varmasti esille, eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä uskoo.

Turkulaisen Lukijaraatikysely toteutettiin ajalla 17.-23.3.2020. Vastauksia saatiin 340 kappaletta, vastausprosentti oli 35,3%. Kyselyn toteutti Tietoykkönen.

Turulle huonompi arvosana

Turun kaupunki sai Lukijaraadin jäseniltä kouluarvosanan 7,4, mikä on huonompi kuin raadin antama numero valtiolle.

– Aivan ulkona kuin lumiukko, vaikkei Turussa olekaan lunta, aloittaa eräs.

– Turku ei ole millään tavalla ottanut yhteyttä asukkaisiin.

– En ole pahemmin kaupungin nähnyt tiedottavan mitään. Minna Arvelle ratikka ja muut idioottimaiset ”kehityshommelit” menee muiden edelle.

– Mitä kaupunki on tehnyt? Koulutoimenjohtaja antanut välillä pähkähulluja lausuntoja ja Arve yrittää parantaa omaa imagoaan.

– 1-3-luokkalaisille on suotu mahdollisuus mennä kouluun syömään, siten varmistetaan, ettei tarvitse olla pitkää aikaa yksin ja nekin saavat ruokaa, joilla se kouluruoka olisi mahdollisesti päivän aino lämmin ateria.

– Kaupunki on noudattanut erinomaisesti hallituksen antamia linjauksia. Kaupunkilaiset taas voisivat hieman rauhoittua.

Aiheeseen liittyvää

  1. Ravintolat jäämässä ilman vakuutuskorvausta koronasulkemisista – "Epidemiavakuutukset ovat yksittäisiin tautitapauksiin" 25.3.2020 13:38

Kommentoi

Palvelut